Most akkor milyen büntetést kaphat az, aki egy boltban engedély nélkül fotót készít? És az üzlet tulajdonosa határozza ezt meg?
Talán azért, mert nem éppen törvényes. Az üzletek területén több okból is aggályos lehet a fotózás, és a tulajdonosnak joga (de talán kötelessége is) megtiltani a felvételkészítést. A jogi következménye attól függ, miket sértett meg, milyen mértékben, milyen kár keletkezett.
Húsz év nyakazás nem lesz belőle, de pénzbírság elképzelhető.
Ez konkrétan egy megrágcsált kenyérről volt, nem én csináltam.
Viszont a covid előtt én is raktam ki képeket az üres polcokról, és akkor is pampogott valaki az első kommentben.
Magánterület, ahova vásárlás céljából szabad bemenni. Persze azt nem kérhetik számon, hogy órák óta bent téblábolsz, és nem vettél még semmit. Azt sem, ha vásárlás nélkül távozol. Extrém példákat hozok, de hogy érthető legyen: Nem vihetsz be kisszéket, és nem csücsülhetsz rá, kiolvasni a Háború és békét. Nem gyújthatsz tábortüzet, nem verhetsz fel sátrat. És nagyon sok mindent nem tehetsz meg.
Az üzlet köteles védeni a személyiségi jogokat. Arra nincs energiájuk, azt vizslassák, hogy a többi vevőt vagy a személyzetet fotózod vagy terméket.
Ezen felül az árak nyilvánosak, az igaz, de nem jogosít fel arra, hogy ilyen módon tedd közzé. De ez a legkisebb gond. Még egy többszörös gyilkosnak is megvannak a jogai. Az üzletnek is a jó hírnévhez. Akkor is, ha nem megalapozott, és akkor is, ha alapvetően az, de vannak hiányosságok. Egy elrontott árcímke, egy hibás termék stb. az anyagi kárt okozhat a cégnek.
"mindig van olyan aki arról érdeklődik, hogy ki engedélyezte a kép elkészítését."
Nemkell vele foglalkozni.
Nem büntethetnek meg ilyesmiért. Ez nem bűn.
Engedélyt sem kell kérned senkitől.
Az első válaszoló csendben maradhatna.
"Az üzlet köteles védeni a személyiségi jogokat."
Jaj mamám!! :)
5. Az első és 4. válaszoló munkaköri kötelessége, hogy ismerje ezeket a dolgokat (nem mint jogász, de tudnom kell, mit tehetek meg, és mit nem). Ezért (is) kapom a fizetésem.
6. Szerinted az rendben van, hogy vásárolgatsz egy boltban, és valaki lefotóz? Így gondolod?
Jó lenne, ha az ilyen jogi kérdéseket soroló threadben tényleg csak olyanok adnának válaszokat, akik tényleg tájékozottak, netán jogászok.
Mert az, amit ti műveltek, csak félretájékoztatás. Ugyanis, nem az a jog, ami ti annak hisztek, vagy képzeltek.
Ha valaki valakit lefotóz, az illető hozzájárulása nélkül, akkor az az illető jogosult ez ellen fellépni, akit lefotóztak és nem annak az ingatlannaka tulajdonosa, ahol a fotó készült.
Egy vállalkozás nem hatóság, nem léphet fel senkivel szemben.
Más, engedély nélküli lefotózása pedig jogsértés, de nem bűncselekmény.
Nem tilthat meg semmit, nem érted meg?!
Nem hatóság.
Az életben a szabályokat a parlament hozhatja meg, a kormány, az önkormányzat és a hatóságok. Vége, ennyi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!