Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha 50%-os tulajdonrészem van...

Ha 50%-os tulajdonrészem van egy lakásban, és másvalakinek is 50%, de ő nem akarja eladni, én viszont szeretném, akkor mit lehet tenni?

Figyelt kérdés
2022. okt. 3. 20:12
 1/8 anonim ***** válasza:
80%
Megvárod amíg elakarja adni, akkor elővásárlási jogod lesz.
2022. okt. 3. 20:16
 2/8 A kérdező kommentje:
De nem akarja eladni.
2022. okt. 3. 20:19
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Lehet kezdeményezni bíróságon osztatlan közös tulajdon megszüntetését. De azt tudni kell, hogy akkor a bíróság fogja elárverezni az ingatlant, ami jóval alacsonyabb árat jelent.
2022. okt. 3. 20:22
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A résztulajdonodat is eladhatod minden további nélkül.

Annyi van, hogy neki elővételi joga van rá, tehát ha te találsz X millióért egy vevőt a részedre, akkor neki lehetősége van X millióért megvenni, ha akarja.

A baj az, hogy a gyakorlatban nem igazán tudsz eladni egy fél lakást, vagy ha igen, akkor sokkal kevesebbért, mint a teljes lakás eladásából származó összeg fele.

De vannak azért erre piszkos trükkök, hogy rávedd az illetőt, hogy mégis el akarja adni :)

Pl. belengeted, hogy eladod valami lakásmaffiás cigó bandának a részedet, persze úgy lesz lepapírozva, hogy annyi pénzért adod, amennyije a másik tulajnak nincs, tehát nem tudja elővásárolni, és akkor sok szerencsét neki, hogy egy rakás agresszív cigóval osztozkodjon a lakásán :D

2022. okt. 3. 20:23
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszi. Nem baj, de akkor legalább nyomásgyakorlásnak jó, ha van egy ilyen opció is.
2022. okt. 3. 20:23
 6/8 DK-s ***** válasza:
30%

#4-nek:

Igen, ez pontosan így van.

Nekem bejött ez a módszer, igaz rólam tudta a társtulajdonos, hogy tényleg rendelkezem ilyen ismeretségi körrel.

Én azt ajánlottam neki, hogy beköltöztetem fél Gilvánfát, és TUDTA hogy egy szavamba kerülne. XD

2022. okt. 3. 20:58
 7/8 anonim ***** válasza:
21%
Aztán a haszonélvezet kié? Mert ha örökösödés folytán szereztél 50% tulajdont, de a másik 50% a volt házastársé haszonélvezettel, akkor elmehetsz a mesterkedéseiddel a sóhivatalba.
2022. okt. 3. 23:57
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Résztulajdon is forgalomképes. Megkérdezés nélkül eladhatod.

Valóban, a tulajtársnak elővásárlási joga van.

2022. okt. 4. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!