Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit lehet tenni, ha magánvádló...

Mit lehet tenni, ha magánvádló egy végtelen rágalmazási cunamit indít ellenem? Van valami határa ennek?

Figyelt kérdés

Van egy olyan ember, aki már üzenetben is megfenyegetett hogy addig fog bíróság elé citálni amíg Ő azt jónak érzi. Amig mindenből ki nem forgat. Ő írta, én még csak ki sem provokáltam. (Egyébként a "bűnöm" annyi, hogy a volt exénak a barátja/ismerőse voltam. Életemben sosem beszéltem, találkoztam a csávóval.) Csak hogy képben legyetek milyen ember: a lány ismerősöm társasházi gondnokát is megfenyegette perrel, mert az rászólt hogy ne a házban dobálja szét a cigicsikket. Erre leordította a gondnokot, hogy "nem tudja Ő kicsoda, és jobban tenné ha ügyvédre gyűjtene". Szóval ilyen a személyisége.

Azt kell róla tudni, hogy nagyon elvetemült. Rendőrségen is már feljelenett "mint ismeretlen tettes" persze. Kétszer is. Semmi nem lett belőle. Nem is lehetett volna, mert full hazugság volt az egész. Más ismerőseit is már feljelentette, azokból sem. Ismerőstől tudom, hogy a hitvallása az, hogy pénzzel, és ügyvédekkel bárkit ki lehet "csináltatni" a hatsóságokkal. Sőt akár jól megkonstruált váddal még börtönbe is tudna juttatni bárkit.

Sajnos sok pénze van, és genyó ügyvédet is talált hozzá. Aki persze pénzért bármit megtesz. Ő amúgy a tárgyalásra el sem jár. Csak fizet az ügyvédnek, aki végzi a piszkos munkát. Úgyhogy neki a fizetésen kívül semmi tennivalója nincs. Max aláírni a feljelentést. Neki az játék.

Egy ilyen eljárásban (amit Ő indított ellenem) a HATÓSÁG kérdésére mint tanú mondtam róla teljesen normálisan, tárgyilagosan információt, ráadásul olyat amit 99% alá is tudok támasztani valamivel. Tehát ne olyat képzeljetek, hogy sértőt mondok rá, fröcsögtem, vagy bármivel is vádoltam volna. Megmutattam milyen üzenetet küldött nekem, amiben fenyegetett. Na ebből megint rágalmazási ügy lett, mert szerinte ezzel én az "Ő társadalmi megbecsülését rontom". Merthogy bemutattam a bíróságon az üzeneteket. Amit ímúgy azért tettem, mert vádlottként védeni csak akartam magam. Amit ugyebár Ő indított ellenem amúgy. Szörnyű...

És már most tudom, amikor az új magánvádas feljelentéseiben próbálok védekezni, újabb magánvádas+Ptk eljárást fog indítani rágalmazás/becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt. Szóval azt érzem, még védekezni sem tudok egyik vádja ellen sem. Mert bármit mondok, vagy bizonyítékot mutatotok... Újabb rágalmazási pereket indít.

Tehát egyszerűen a bíró kérdésre sem fogok tudni válaszolni, mert neki minden rágalmazás. Sőt már nincs is kedvem.

Szörnyű... ha ez az "igazságszolgáltatás".

Mert sajnos a Btk-ban azt látom hogy a "rágalmazás", azt kb mindenre rá lehet húzni. Elég ha "sértett" úgy érzi, az neki sértő.

Így pedig gyorsan az lesz, hogy két ügyből gyorsan lesz, 10-20-30 per. Aztán adhatom el a lakást hogy ügyvédet fizethessek.

Az ilyen bosszú hadjáratnak tud a bíróság határt szabni? Mert ahogy látom a bíróság a következőképpen működik: akár magánvádas akár polgári keresetet nyújtanak be, a bíróság kb automatikusan idézik a másik felet. Tehát csak a magánvádló elhatározásán múlik hány ügyet indít.

Ráadásul a polgári perben a személyiségi jogokhoz köthető ügyekben, az ügyvéd kötelező az alapresenek is. Az meg 200-300 eFt/ügy alaphangon. Tehát már csak az hogy beperel nekem 200-300e Ft. Persze értem én hogy ha elveszíti visszakapom... Na de ha ez így folytatódik (ráadásul ott van a 2. 3. fok, és a Kúria is)... Kb 6-7 év múlva kapom vissza. 20-30 ellenem indított rágalmazási pert meg nem tudok megfinanszírozni.

És ezt így a végtelenségig lehet csinálni... Illetve addig amíg az egyik fél ki nem fogy pénzből, vagy fel nem akasztja magát (nyilván ezekre és vagyok a nagyobb esélyes.)

Én még életemben, de még ZS kategórás krimi filmekben sem láttam olyat, hogy valaki egy perből, szándékosan exponenciális számú ügyet kreál. Csak hogy kicsinálja a másikat.

Szóval van egy szint ahol a bíróság ennek határt tud szabni?

2022. szept. 27. 13:45
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Hát ha írsz egy e-mailt, anonimizálva elküldöm a díjjegyzéket és az én ügyvédem számláját. Ő 600 ezret fizetett az ügyvédnek, nekem "csak" 300 + ÁFA volt. De egy másik ismerősöm pár éve ugyanilyen eljárásért fizetett 200 ezret ügyvédnek. Nem, nem vagyok troll, ilyen árak vannak. +30-35 ezer/alkalom ha eljön a bíróságra. Ha 10 perc, ha 5 óra.

A vádló már a fejlenetéskor tényállást, és "bizonyítékokat" is csatolt be. Mind a polgári peres kerestében, mind a magánvádas feljelentésben.

Én az értem hogy a bíró dönt. De azt a magánvádló dönti el hogy feljelent-e. És ez aggaszt... mert nincs kedvem még 10-20 perhez. Mert neki elég ideje, és pénze van ehhez. Nem az "alap" ügytől fosok... hanem hogy még 10-et indít ebből az egyből. De asszem ezt leírtam.

Meg asszem Te kevered a rágalmazást, meg a rágalmazás büntetése alóli mentesülést.

A rágalmazást neki kell bizonyítani. Annyit hogy megtörtént, én tettem, és hogy az a becsülését csorbítja. (Btk 226) Itt még az is mindegy, hogy amit állítottam igaz-e vagy sem. Sőt még az is mindegy, hogy emiatt keletkezett-e valami hátránya, vagy sem. A rágalmazás tényállása CSAK ennyi.

Aztán nekem kell bizonyítani, hogy azért tettem róla olyan kijelentést, mert az köz/magánérdek miatt volt, és még IGAZ is.

226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

a) aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt, vagy

c) jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

229. § (1) A 226-228. §-ban meghatározott bűncselekmény miatt nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul.

(2) A valóság bizonyításának akkor van helye, ha a tény állítását, híresztelését, illetve az arra közvetlenül utaló kifejezés használatát a közérdek vagy bárkinek a jogos érdeke indokolta.

2022. szept. 28. 18:56
 12/13 A kérdező kommentje:

Na a sztori vége a következő lett:

A rágalmazásos (büntető eljárás) "békítő" meghallgatás alkalmával a feljelentő nem látott módot a megbocsájtásra. Így én helyben vádlott lettem. Én ezután beadtam egy szerény huszonoldalas beadványt tök önállóan, bármi ügyvédi segítség nélkül. Majd kb 2 hónap múlva jött egy végzés.. nem történt bűncselekmény, ezért az eljárást megszüntetik. Tárgyalás sem lesz. Fellebbeztek a megszüntetés ellen, de a másodfok helyben hagyta az alapfok döntését. Hogy ez neki mennyibe került (ügyvéd) nem tudom. Nekem "csak" idegeskedésbe.

A polgári peres eljárásban (kártérítés) engem hoztak pernyertesnek, és (majdnem) minden költségeben Őt marasztalták. Itt már nem fellebbezett. Pervesztes félként neki ez a "buli" több mint 1 millió Ft (saját+én ügyvédem díja) volt csak ebben a perben.

Szóval nagyon nem éri meg csak bosszúból feljelentgetni senkit. Igaz feljelentettnek sem jó lenni. Mennyit idegeskedtem... Legalább 200 óra töprengés és sopánkodás az életemből erre ment. :(

De mindegy megtanultam. Senki mellett (na jó kivétel család) nem szabad kiállni, el kell nyomni az igazságérzetet, mert csak megszívhatja az ember ha más ember igazáért akar küzdeni. Erre kondícionál a hatóság és a társadalom. Pedig gyerekkoromban nem azt tanították a szüleim. :( Csessze meg...

2023. febr. 13. 21:50
 13/13 anonim ***** válasza:
Ezt magyaraztam. Ha nem ragalmaztad nem fognak a javara itelni, mert nem tudja bizonyitani. Most kifizeti a koltsegeket es velhetoen abbahagyja.
2023. febr. 13. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!