Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Erről a szerződésről kimondhat...

Erről a szerződésről kimondható, hogy jóerkölcsbe ütközik?

Figyelt kérdés

Házaspárnak 63 évvel ezelőtt halmozottan sérült gyereke születik. A nagymama gondozza 45 évig. A mama halála után intézetbe dugják, mert az anyja látni sem akarja, fizikailag is bántalmazza. Itt elkezd dolgozni. Apa felelősségteljesebb. Az első 45 év alatt összegyűjti a családi pótlékot és a fogyatékossági támogatást, később a munkabérét is. Kb.9 millió. A pénz a szülők számláján van, de egy excelben vezetik, hogy mennyi az annyi.

A szülők megöregszenek és meghibbannak. Kötnek egy öröklési szerződést gondozásért cserébe a kedvenc unokával - a szerződés színlelt, mert unoka nem gondozza őket -, és a kezére játsszák az összes vagyonukat. Ingatlan, kocsi, bankszámla. Ami számlán rajta van a gyerekük nyomorult kis életének a nyomorult kis munkájával megkeresett bére is.

És magára hagyják ellátás nélkül az azóta megvakult, dementálódott, ágynak esett, inkontinens gyereküket, aki a sérülése okán védekezni is képtelen.

Ez az öröklési szerződés jóerkölcsbe ütközik..?

2022. szept. 23. 10:21
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
50%
Nem, az örökhagyó arra hagyja az örökségét, akire akarja. Egy ágynak esett ember amúgy is mit kezdene az örökséggel?
2022. szept. 23. 10:26
 2/15 Revolúcióbiológus ***** válasza:
100%
Ebből nem lehet megállapítani, hogy a gondozási szerződés jóerkölcsbe ütköző-e, de azt igen, hogy a történet óvszer reklámnak első rangú.
2022. szept. 23. 10:27
 3/15 A kérdező kommentje:

#1, Egy ágynak esett ember amúgy is mit kezdene az örökséggel?

Az intézeti ellátás nem ingyenes. Mégis, kinek kellene gondoskodni róla, ha nem a szüleinek? Az államnak?

2022. szept. 23. 10:32
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon szomorú történet, borzasztó sors ami annak az embernek jutott. De a szülők egész életében elutasították, így azért nem okozhatott akkora meglepetést, hogy az életük végén sem ő lesz a prioritás.

Egyébként ha a fizetése a szülők számlájára ment, akkor ő miből élt, ki fizette az intézetet?

2022. szept. 23. 10:33
 5/15 anonim ***** válasza:
Én arra lennék kíváncsi, hogy eleve miért vitték haza, mikor megszületett. A szülők nyilván nem akarták. A nagymama ragaszkodott hozzá? Ő nem hagyott rá semmit?
2022. szept. 23. 10:35
 6/15 A kérdező kommentje:

#4, az államtól kap ellátást (családi, vaksági és rokkantnyugdíj), ez ment rögtön az intézetbe, ezen felül volt a munkabér, aminek a teljes összege már nem kellett a térítési díjhoz. Mivel jogilag még cselekvőképes volt, azt a pénzt a törvényes képviselőnek - apának - adták át, ő tette be a számlájára.

#5, 1959-ben született, és igen, a nagymama nem engedte intézetbe adni. A mamának volt egy kis ingatlana, azt az apám örökölte, őrá nem hagyott semmit.

2022. szept. 23. 10:41
 7/15 anonim ***** válasza:

A te gyereked ez az unoka, vagy van 3. testvéretek is?

Amúgy ami ebben egyértelműen gecóság, hogy a munkabérét nem adják neki. Az neki jár. Minden mással szívük joga azt tenni amit akarnak. Ha az unokájuknak szánják, akkor neki adják. Ezt is meg lehet érteni, hogy egy fiatalt akarnak támogatni az életkezdésben, akit ráadásul szeretnek is, és nem azt a gyereket akit sosem akartak. Ez lehet, hogy így kegyetlenül hangzik, de mivel nem ők döntöttek erről, hanem a nagymama, így azért valahol érthető is.

2022. szept. 23. 13:03
 8/15 A kérdező kommentje:

Egyedüli testvér vagyok, az unoka az én lányom.

A gecóság az, hogy engem 22 éves koromig összezártak vele. A gecóság az, hogy nem engedtek elmenni kollégiumba se 14, se 18 éves koromban és végig kellett néznem a primitív gusztustalankodásait. A gecóság az, hogy ez nekem később 20 év terápia volt - van, amit sose fogok feldolgozni -, és emiatt a szüleim (pszichés tünetek) engem hibáztattak. Még véletlenül se vontak párhuzamot a gyerekkorom és a későbbi terápia szükségessége között. És a legfőbb gecóság, hogy ha nem lesz elég az államtól kapott pénze az intézeti ellátásra, akkor kihajítják hozzám, mint legközelebbi hozzátartozó, aki pelenkázhatja, etetheti és cserélgetheti a katétert. Mert ők a kedvenc unokát - aki amúgy nagyon is jól él -, akarják támogatni.

És én nem vagyok erre hajlandó.

Ez a szerencsétlen - akit amúgy sajnálok a sorsa miatt -, a saját anyjának se kellett. Oldjam meg azt, amit a szülei se akartak megcsinálni? Mert ők az életükben és a haláluk után is szartak a fejére?

2022. szept. 23. 13:32
 9/15 A kérdező kommentje:

Egyébként anyám úgy belesérült abba, hogy az elsőszülött gyereke olyan lett, amilyen, hogy amikor megszületett az első kislányom (az örökös), szó szerint széjjelmarta vele a kapcsolatomat. Nekünk kellett elköltözni...

Nekem nincs semmi problémám azzal, hogy az unoka örököl - nem kell tőlük semmi -, ha a szerződésben rögzítették volna, hogy szükség esetén a sérült gyerekükről az örökös köteles gondoskodni. De ez nem történt meg.

És most megint össze vagyok ugrasztva a saját lányommal.

The show must go on.

2022. szept. 23. 13:43
 10/15 anonim ***** válasza:

"szükség esetén a sérült gyerekükről az örökös köteles gondoskodni. "

Nincs senki, aki ilyet számonkérhetne, a végrendelet nem parancs, viselkedést nem írhat elő. Csak a vagyon felosztását.

2022. szept. 23. 13:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!