Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy elhunyt után ki örököl,...

Egy elhunyt után ki örököl, ha nem volt gyereke, felesége, se szülei?

Figyelt kérdés
Hogy alakul a további öröklési rend? Nagynénje egy van. Unokatesvére 4. Unokatestvérek gyerekei 7-en. Azt mondták hogy a nagynéni 50%-os hányadot örököl. Az unokatestvérek, és azoknak gyerekei azonos arányban? Tehát a másik 50%-nak a 1/11-ed része a többieké. Lemondok az öröklésről, mert jelentékten értékű ingatlanról van szó meg amúgy se érezném jogosnak, így csak kíváncsiságból kérdezem. Én az elhunyt egyik unokatestvére vagyok, de sajnos nem tartottuk a kapcsolatot.

2022. szept. 15. 20:52
1 2 3
 11/25 anonim válasza:
100%

Ha lenne testvére, valószínűleg az szerepelne a kérdésben. :)

Hiszen az unokatestvérek is említve vannak.

2022. szept. 15. 22:59
 12/25 A kérdező kommentje:
Ok, lehet rosszul tettem fel a kérdést. Az elhunyt személy egy 60 éves férfi. Szülei voltak persze, de meghaltak. Testvére nem volt. Az anyukájának 4 testvére volt, ők sem élnek már. Az elhunytnak nem volt felesége, sem gyerekei sincsenek. Apai ágon csak egyetlen rokona van, az apa testvére, vagyis a nagynénje, aki a keresztanyja is egyben( ő örököl elvileg 50%-ot) Az anyai ágon az elhunyt édesanyjának a 4 testvérének már csak 4 gyermeke él. Abból vagyok én az egyik. Tehát az elhunyt egyik unokatestvére vagyok. Viszont az elhunyt unokatestvéreknek is vannak gyerekeik. Így a 4 unokatestvérnek van 7 gyereke. Így az apai ági nagynéni örököl 50%-ot, és elvileg mi 11 -en örökölnénk a másik 50 %-ot, 4 unokatestvér, és 7 gyerekük, összesen 11-en. Bár ebben nem vagyok biztos, és a kérdés is erre irányult, hogy az unokatestvérek gyerekei is ugyanolyan mértékben örökölnek-e?
2022. szept. 15. 23:22
 13/25 Darius- ***** válasza:
94%
Kedves kiiro. Létezik аz Ági oroklés. A vagyont korabban birtoklo egyenes agi rokonai orokolnek igy.
2022. szept. 16. 00:35
 14/25 anonim ***** válasza:
80%
kėrdezd meg közjegyzött vagy egy ügyvėdett.
2022. szept. 16. 04:57
 15/25 anonim ***** válasza:
28%
Kizárólag a nagynéni örököl egyedül mindent.
2022. szept. 16. 05:19
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Valóban a nagynéni 50%-ot örököl.

A másik ágon a négy szülőre jutna egyenként 12,5% (1/8-ad), de mivel egyik sem él, a gyerekekre száll ez, illetve tovább kell osztani.

2022. szept. 16. 06:36
 17/25 anonim ***** válasza:
76%

16. Téééveeedééééés

[link]

Itt le van írva, hogy miért kizárólag a nagynéni örököl. Ha már csak az oldalági rokonok léteznek ilyen relatíve távoli fokban, akkor kizárólag a legközelebbi szintű( embereke)t veszik figyelembe. Ha lenne 2-3 nagynéni vagy nagybácsi, akkor azok örökölnének egyenlő arányban. De ha van 1 nagynéni, akkor ő örököl mindent, mert az unokatesók már távolabbi foknak számítanak. Mert akkor ennyi erővel meg lehetne keresni a másod unokatestvéreket is, hogy azok is örököljenek valamit, meg a végtelenségig lehetne még osztani a vagyont a még távolabbiak között. Ennek elkerülésére van ez, amit mondok. Unokatesók szintjén már nem érvényes ez, amit mondasz, hogy még annak a gyereke is örököl, ha ő már nem él, ha amúgy él még közelebbi rokon (másik unokatesó, vagy őelőtte nagynéni).

2022. szept. 16. 16:06
 18/25 anonim ***** válasza:
75%
17. En is ezt írtam korabban, de leszólták. Pedig egyertelmű.
2022. szept. 16. 16:19
 19/25 anonim ***** válasza:
74%

1. A BEOL nem egy szakmai lap, hogy referencia legyen.

2. Az apai ágon van egy élő rokon, az apa testvére. Anyai ágon volt az elhunyt anyjának van négy testvére, akik már nem élnek: miért jogosult a nagynéni, és miért nem jogosultak az elhunyt nagynénik/nagybácsik után örökölni? Ennek nem sok értelme van.

2022. szept. 16. 16:28
 20/25 anonim ***** válasza:
75%
19. Remélhetőleg a kérdező majd egyszer leírja kinek lett igaza. Én azért ástam bele jobban magam a témába, mert tavaly édesapám egyedüliként örökölt a nagynénje után és ott is voltak hasonló picit távolabbi rokonok még, akik azt hitték kapnak valamit, de végül nem örököltek semmit, mert ez a törvény. Ott nem pont ugyanezek a rokonsági fokok voltak, hiszen ott nagynéni után örökölt unokaöccs, de a lényeg, hogy voltak távolabbi rokonok, akik totál tévesen azt hitték ők is örökölnek valamit, mert ők is valakinek a gyerekei voltak még, aki valakije volt az elhunytnak.
2022. szept. 16. 16:54
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!