Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A főbérlem nem akarja visszaad...

A főbérlem nem akarja visszaadni a kauciót, hívhatok rendőrt kiköltözéskor?

Figyelt kérdés

Van albérleti szerződés, utalással fizettem mindig időben.

250e Ft-ről van szó.

Ha kiköltözéskor nem adja vissza, akkor hívhatok rendőrt aki leigazolja, hogy nem történt meg készpénzátadás?

2022. szept. 7. 20:10
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%

"És hogy bizonyíthatná bárki is az ellenkezőjét?"

Konkrétan úgy, hogy mikor aláírjátok a szerződést, rögzítitek ezeket a hibákat, akár fényképeket csatoltok hozzá és kész. Hozzáteszem még az is elegendő lenne, ha szerződésen kívül, az albérlet körbejárásakor fényképeket készítesz a hibákról (itt az a lényeg, hogy a szerződéskötés dátumát előzze meg a fotó dátuma).

Amikor aláírtátok ebben a formában a szerződést, kvázi azt is aláírtad, hogy jól megőrzött állapotában vetted át a bérleményt. Innentől kezdve minden, a szerződés lejártakor fellelhető hiba/sérülés újszerűnek számít a kötelmi jog szempontjából.

Ezen a ponton, hogy nem voltál jogilag felkészült, csak úgy tudod (véleményem szerint legalábbis, aztán lehet másnak is lesz ötlete) támadni az ő ügyét, ha mondjuk megkeresed az előző bérlőket, hátha velük is eljátszotta ezt. Az már a bírónak érdemleges gyanú, ha két egymás követő albérlőtől ugyanamiatt a törött csempe miatt nem adta vissza a kauciójukat. Csak mondtam egy példát.

Másik lehetőség az, hogy van valamilyen üzenetváltásod vele a hibáról/sérülésről, amiből kiolvasható az, hogy tudott róla a szerződéskötéskor is.

2022. szept. 7. 20:38
 12/31 anonim ***** válasza:
0%
Ne verd szét legközelebb a lakast akkor penzedhez juthatsz
2022. szept. 7. 20:44
 13/31 A kérdező kommentje:

#11 Köszönöm a választ.

A szerződésben nagyon részletesen fel vannak sorolva a berendezési tárgyak, bútorok, stb. de nem ezekkel kapcsolatos amire hivatkozik.

Értelek és ebben a megközelítésben azt mondom egy bíró tényleg a főbérlőnek adna igazat. De mennyire életszerű az, hogy egy albérlő a szerződéskötés előtt befotózza az albérletet?

2022. szept. 7. 20:45
 14/31 anonim ***** válasza:
75%
Titokzatoskodj még. Nehogy leirjad mit vertél szét!
2022. szept. 7. 20:49
 15/31 A kérdező kommentje:
#14: Ha leírod, hogy ez az ügy szempontjából miért lényeges és látom, hogy nem csak rosszindulatű kötekedés amivel a frusztrációdat éled ki, akkor megírom hogy egy megkopott parkettáról van szó.
2022. szept. 7. 20:51
 16/31 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk az volt a szerződésben, hogy eredeti állapotban adjuk vissza a lakást (akkor festették ki, de előtte 2 éve volt festve) Mondtuk, hogy oké, mi vigyázunk a lakásra, de évek alatt biztos koszolódni fog a fal és mi NEM fogjuk kifestetni neki költözéskor. Azt mondta a fickó, hogy persze, ez természetes. Aztán mikor elköltöztünk azért elkezdte mondogatni, hogy itt ott koszos a fal.. Annyi lóvèt adtunk neki, hogy nagyon undorító lett volna, ha velünk festet ki, végül ő is így gondolta..
2022. szept. 7. 21:00
 17/31 anonim ***** válasza:
100%

"De mennyire életszerű az, hogy egy albérlő a szerződéskötés előtt befotózza az albérletet?"

Szerintem nálad mostantól életszerű lesz. Egyébként igazad van, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy már kevésbé életszerűek a simlis főbérlők is. Az már egy másik kérdés, hogy 1 simlis főbérlő 30 albérlővel tud kicseszni élete során. És sajnos rontja a helyzetet, hogy a valós sérelmeknek is csak egy töredéke jut el a bíróságig. A te esetedben is egyébként matekozni kellene. Egy ügyvéd óradíja 20 és 40 ezer közé tehető (Budapesten és környékén). Egy ilyen (egyébként egyszerűbb) ügy, konzultációval együtt kb. 3-5 órát emészt fel. Szó se róla, nyerhető a dolog és az ügyvédi költség is ráverhető a másikra, de nagyon sok ember túl nagy kockázatnak éli meg ezt az idő-pénz-energia ráfordítást.

Bár esetedben ha csak egy megkopott parkettáról van szó, akkor szerintem vállalható lenne ez az út még úgy is, hogy nincs fotóbizonyíték. A kopás mértékétől függ. A rendeltetésszerű használatból eredő kopás/amortizálás a főbérlő természetes költsége (értékcsökkenés formájában), amaz nem felróható az albérlőnek. Mintha az autókölcsönző azért perelné a bérlőt, mert kilométert tett a kocsiba. Ez ezzel jár.

2022. szept. 7. 21:05
 18/31 anonim ***** válasza:
69%

Ez teljes mértékben polgári peres ügy, ahogy korábban írta valaki, a rendőrségnek ehhez semmi köze.

Vagy mit szeretnél, hogy a rendőr majd fejtetőre állítja a főbérlőt és kirázza a ruhájából a 250-et?

2022. szept. 7. 21:13
 19/31 A kérdező kommentje:

#18: A rendőrségnek van köze az ügyhöz, mert polgári peres eljárás során a rendőrség fogja megmondani a bírónak, hogy a főbérlő nem adta vissza a pénzt, az én szavam önmagában nem ér semmit.

Nem gondolom, hogy a rendőr elveszi majd tőle a pénzt. Miért-hogyan tenné?!

Neki nincs lehetősége megállapítani, hogy a főbérlő jogosan jár-e el, ő csak a tényállást tud rögzíteni: a főbérlő nem adta vissza a pénzt.

2022. szept. 7. 21:41
 20/31 anonim ***** válasza:
82%

És a rendőr miből fogja tudni, hogy valóban nem adta vissza?

A rendőr abban intézkedik, amit a helyszínen tapasztal.

Ha én haragszom a szomszédra, és azt állítom, hogy eszi a fámról a cseresznyét, és a rendőr kijön, akkor sem fog tudni semmit tenni.

Pont ezért, mert ő ott helyben honnan is tudná, hogy tényleg eszi-e a szomszéd a fáról néha a cseresznyét, vagy csak én találtam ki, hogy kiszúrjak vele?

Erre való a polgári per, ahol neked kell bizonyítani, hogy nem adta vissza a kauciót.

2022. szept. 7. 21:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!