Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi van akkor ha a testvérem...

Mi van akkor ha a testvérem ki akarja vásárolni a részét,de nincs pénzem?

Figyelt kérdés

Van egy bátyám akivel nem beszélünk. Szüleink elhunytak, a lakást ahol most én és a feleségem lakunk.Ketten örököltük a testvéremmel, csak ő egykor még megengedte nekem,hogy lakjam én,mert nem volt hova mennem.

Múlt héten felhívott és közölte,hogy kink vásárolná a részét az ingatlanból.

Csakhogy nekem és a nejemnek gyerekünk lesz. Nincs pénzünk kivásárolni őt.

Eladni a lakást valakinek, és osztozni a pénzen sem opció,mert akkor hova mennénk lakni. A lakás piaci ára, amikor még meg lett állapítva 11 éve,még pár millió forint volt. Most viszont nagyon felment az ára,olyan negyven milliót ér. Egy barátom szerint viszont a testvéremnek elég lenne az egykori árat kifizetnem, olyan négy millió forintot,és ha később akarnám, én eladhatnám negyven millióért,és akkor már neki nem lenne köze hozzá. Ez lehetséges megoldás?

2022. aug. 30. 21:12
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha 40 milliót ér most az ingatlan, akkor 20 jár a testvérednek. Vagy eladjátok a házat, vagy adsz neki 20 millát és megköszönöd, hogy eddig ingyen lakhattál a fél- házában.
2022. aug. 30. 23:06
 12/13 anonim ***** válasza:
70%

Azért összehordtak itt néhány zagyvaságot. Először is a kérdező nem illegális lakásfoglaló. A testvérével megegyeztek a lakhatást illetően, ez minimum egy szívességi lakáshasználat, de még inkább egy ráutaló magatartással kötött használati szerződés (ami nem olyan erős, könnyen támadható, de lefedi a valóságot).

A testvéred több módszert is választhat. Kérhet többlethasználati díjat tőled kérdező, amiért a maga tulajdonrészét nem tudja hasznosítani. Vagy ez, vagy kéri a bíróságon a közös tulajdon megszüntetését, aminek három kimenetele lehet:

1. Ha fizikailag megosztható az ingatlan, akkor megosztják.

2. A testvéred részének kivásárlására szólítanak fel téged (erre ugye nem vagy képes).

3. Elárverezik a házat, ami általában piaci áron alul történik.

Ha bírósághoz fordul, akkor 1-3 évig fog tartani az eljárás, ha vitatod a dolgot.

A legtisztább az lenne, ha megvennéd a részét, az összegben és a fizetés módjában (pl. havonta X összeg Y ideig) megegyeztek.

2022. aug. 31. 09:20
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a léyneges dolgokat már leírták előttem. Nyilván, hogy ha ma adná el neked a testvéred, akkor a MAI árat kell megfizetni. A "barátod" elég fogalmatlan, de osztja az észt...

Fordítsuk meg a dolgot. Ha a tesód lakna az ingatlanban, és te akarnád neki eladni a te feledet, akkor te a 10 évvel ezelőtti áron adnád neki??? Naugyehogy nem!

2022. aug. 31. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!