Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki egy hír alatt leír...

Ha valaki egy hír alatt leír olyan bővebb információt, amit a hírportál nem írt meg a cikkben, azt mi jogon törli a hírportál?

Figyelt kérdés

Biztos olvastátok, hogy a 112 press már napok óta ír arról, hogy állítólag a Google Street view-nek konfliktusa volt, egy Szombathely melletti faluban valami emberrel, mert szerinte az ő magánterületén jártak, közbe meg sima, névvel ellátott utcán voltak, és az utca elejére se magánterület, se belépni/behajtani tilos, semmi ilyenre utaló nem volt kitéve.

Persze a hírükben véletlenül se írják meg, sőt, odaírják, hogy privátban se kérdezzék meg az olvasók, hogy melyik település.

Viszont a Facebook oldalon vannak, akik feltehetően más forrásból (pl. helybéliek, vagy ismerik az illetőt) tudják, hogy mely település melyik utcájáról - Balogunyomban történt az Arany János utcán az incidens, még láttam azokat a kommenteket -, és akik ezt le mérték írni, azokat is törölték!

Kérdésem, hogy ezt milyen alapon teszi meg ez a hírportál? Az, hogy valamit ők maguk nem írnak meg az egy dolog, de akkor már más, civil felhasználó se írhatja le?

Másrészt nem az van, hogy a Facebookon mindenki saját maga vállal felelősséget, nem? Tehát az, hogy XY kommentel valamit, azért XY a felelős, hogy mit ír le, nem?

Harmadrészt meg itt kizárólag településről és utcáról volt szó, tehát mégcsak nem is olyan személyes adatról mint pl. név, tel.szám, pontos cím, stb. Emiatt is furcsa számomra

Akkor mire fel ez a dolog? Ennyire fél valamitől a hírportál? Vagy ennyire felsőbbrendűnek érzi magát, hogy nehogy már valaki leírjon olyat amit ők nem?

2022. aug. 21. 14:48
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Azt töröl a hírportál, amit akar. Ha akar, kitilt téged onnan.

Joga van hozzá, hogy úgy moderálja a saját portálját, ahogy akarja.

2022. aug. 21. 15:10
 2/8 anonim ***** válasza:
85%

“és akik ezt le mérték írni, azokat is törölték!”

Természetesen. Nem írták meg, mert személyiségi jogokba ütköző. Ami az ő oldalukon cikkben, kommentben megjelenik, azért felelősek. Ha nem törlik az ilyen ostoba alakoknak a firkáit, akkor a rulajdonos beperelheti őket.

2022. aug. 21. 15:13
 3/8 anonim ***** válasza:
87%

A favebook-on a saját hírfolyamodba azt írsz, amit akarsz, vagy amit fb-cenzor enged.

De a portál facebook oldalán már nem írsz azt, amit akarsz. Azonosítható az illető, simán perelhet.

2022. aug. 21. 15:15
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

"Az, hogy valamit ők maguk nem írnak meg az egy dolog, de akkor már más, civil felhasználó se írhatja le?"

A saját facebook oldaladon leírhatod, ők meg a saját oldalukat úgy szerkesztik, ahogy ők akarják. Pl. törölnek olyan beírást, amit nem tudnak ellenőrzni, vagy olyat, amit azért nem írtak le, mert személyiségi jogot sért, stb.

A saját oldaluk, az ő döntésük.

2022. aug. 21. 15:37
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért kezelik diszkréten, mert ha én most elmennék Balogunyomba, az összes falusi tudná ki volt, tehát nem lehetne megvédeni az embert, aki veszekedett, pedig neki joga van ahhoz, hogy ne rajta röhögjön a fél ország, vagy hibáztassa.

Nem közszereplő, tehát védeni kell.

Egyébként a falu se erről akar elhíresülni, gondolom.

A portál azt a hozzászólást törli, amelyiket akarja.

Ha te felteszel egy képet magadról, én meg odaírom, hogy hú, de ronda vagy, neked is jogod van törölni az én véleményemet.

2022. aug. 21. 15:47
 6/8 A kérdező kommentje:

Persze, tudom, hogy manapság a személyiségi jogok körül forog minden, itt 2 dolog volt számomra bizonytalan ami miatt feltettem a kérdést

1) ugye azt leírtam, a kifejtésben, hogy a kommentelők csak település + utcát neveztek meg, házszámot nem, így nem derült ki pontosan, kiről van szó, hiszen akár 2,3,...100 ingatlant is takarhatna a dolog, attól függően, hányan laknak abban az utcában

2) én úgy tudtam, régebben a híroldalak, hírportálok a saját weblapjukról pont azért tették át a Facebook-oldalukra a kommentelési lehetőséget, hogy ne kelljen moderálniuk az olvasók által beírt dolgokat - ebben akkor ezek szerint tévedtem.

Köszönöm szépen a válaszokat!

2022. aug. 21. 16:03
 7/8 anonim ***** válasza:
Esélyesen jelentette valaki a beírásodat, és azért moderálták, egyébként nincs kapacitás arra, hogy mindent elolvassanak egyenként.
2022. aug. 21. 16:22
 8/8 A kérdező kommentje:

#7 ja, nem én írtam ahhoz a hírhez, én is csak olvasó vagyok ott, onnan tudtam meg én is a helyet, csak később visszanéztem még*.

(A hír cikkjében egy google maps screenshot volt kitakart utcanévvel, az egyik kommentelő ugyanazt linkelte be, csak nem kitakart utcanévvel, a másik pedig csak a település nevét írta le. )

*az még megér egy említést, hogy utána a hírportál, - abban a kommentben, amiben jelzi a törlést -, a rendszámokról magyaráz valamit, holott ennél az eseménynél semmilyen rendszám szóba se került. Ez is gyanús volt még.

2022. aug. 21. 16:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!