Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvezeti jog öröklése,...

Haszonélvezeti jog öröklése, átruházása?

Figyelt kérdés
Anyukám halála után örököltünk, úgy hogy ugye 1/2 volt a ház. Apu és anyu. Anyu halála után, ugye volt a fél ház, azon lettünk tulajdonosok 3-an. Apué maradt a másik fele, és a haláláig tartó haszonélvezeti jog. Apunak csak én vagyok egyedüli gyermeke. 1 év múlva apu összeköltözött egy nővel, nekem a szeméből se jól nézett ki. De nem szóltam...ha neki jó nekem is. Most apu nagyon beteg. És most kiderült apu ráakarja íratni a ház haszonélvezeti jogát. Megteheti? Én nem akarom, hogy annak a nőnek bármi legyen abba a házba neki, élvezze, és örüljön hogy lett neki egy háza ingyen. És nevessen a markában. Mit javasoltok? Vagy mi történne ha apu végrendelkezne? Sajnos apu már nagyon beteg, tumor van az agyában. És ez a nő kórházból akarja elvinni közjegyzőhöz, mert fél hogy apuval lesz valami és ő meg mehet a háztól.

2022. aug. 20. 19:10
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
37%
Megckell vele egyeznetek ha fizikailag nem osztható ketté a ház.
2022. aug. 20. 21:26
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

De már az elején leírták neked, hogy a haszonélvezet csak az ingatlan egy részére szól. A jog szempontjából teljesen mindegy, mekkora részére, ha egyszer nem az egész 100%-ra. Mert így mindegyik tulajdonosnak és haszonélvezőnek egyforma joga van az ingatlanban tartózkodni, és bárkit be is költöztethetnek, egy bizonyos határon belül. Tehát 20 főt nem vihetsz oda, de házastársat meg saját gyereket minden további nélkül.

Ha oda akarsz költözni, akkor egymás közt érdemes lesz megállapodni a nővel, hogy melyik szobát ki fogja használni. Mert külön megállapodás nélkül bárki mehet bármelyik szobába.

És ebben az esetben nem árt megbékélni az illetővel, ha normálisan fog viselkedni, mert a háborúskodással a saját mindennapjaidat is tönkreteszed, rámész idegileg.

Az én nagyapám is szó szerint meg akarta ölni a fiatalabb nőt, aki az anyja halála után az apjához költözött, de aztán végül kibékültek, ha nem is szerették meg egymást, de elvoltak egymással. (Én még gyerekkoromban ismertem az öregasszonyt, velünk mindig nagyon kedves volt.)

2022. aug. 21. 13:32
 13/13 A kérdező kommentje:
Én nem azért akarok beköltözni mert nincs házam. Hanem azt a nőt kikészíteni. Ott nőttem fel, ott van anyám emléke. És majd az a nő fogja élvezni. Hát ő oda nem vitt semmit. Saját házát eladta, a pénz neki a bankba van. Majd jó lesz a gyerekeinek, mert neki lesz egy ingyen háza. Ezt akarta mindvégig. Aputol mindenkit eltaszított még a saját anyját is
2022. aug. 22. 00:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!