Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvezeti jog öröklése,...

Haszonélvezeti jog öröklése, átruházása?

Figyelt kérdés
Anyukám halála után örököltünk, úgy hogy ugye 1/2 volt a ház. Apu és anyu. Anyu halála után, ugye volt a fél ház, azon lettünk tulajdonosok 3-an. Apué maradt a másik fele, és a haláláig tartó haszonélvezeti jog. Apunak csak én vagyok egyedüli gyermeke. 1 év múlva apu összeköltözött egy nővel, nekem a szeméből se jól nézett ki. De nem szóltam...ha neki jó nekem is. Most apu nagyon beteg. És most kiderült apu ráakarja íratni a ház haszonélvezeti jogát. Megteheti? Én nem akarom, hogy annak a nőnek bármi legyen abba a házba neki, élvezze, és örüljön hogy lett neki egy háza ingyen. És nevessen a markában. Mit javasoltok? Vagy mi történne ha apu végrendelkezne? Sajnos apu már nagyon beteg, tumor van az agyában. És ez a nő kórházból akarja elvinni közjegyzőhöz, mert fél hogy apuval lesz valami és ő meg mehet a háztól.

2022. aug. 20. 19:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Saját 50%ra irathat haszonelvezetet
2022. aug. 20. 19:14
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Sőt! A saját részével azt csinál amit akar. Neki is adhatja, el is adhatja, eltartási szerződést is köthet vele, és amit írtak, hogy haszonélvezetet is alapíthat.
2022. aug. 20. 19:25
 3/13 anonim ***** válasza:
85%
A ticreszeteken levő haszonelvezetet nem tudja átíratni. Az az ő halálaval megszűnik. Tehat a fél házat jogosan hasznalhatjatok majd.
2022. aug. 20. 19:32
 4/13 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm hát akkor ez bukta
2022. aug. 20. 19:32
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
De ha te vagy egyedüli gyerek akkorvkik vannsk hárman tulajdonosok?
2022. aug. 20. 19:33
 6/13 A kérdező kommentje:
Az lesz, beköltözünk boldogítani:)
2022. aug. 20. 19:33
 7/13 A kérdező kommentje:
Anyunak 3 gyereke volt velem együtt, apunak csak én vagyok gyereke. Anyunak a második házassága volt.
2022. aug. 20. 19:35
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező,

a haszonélvezet nem örökölhető, nem lehet átadni, csak a tulajdonos tudja megváltani ha megegyezik az áráról a haszonélvezővel.

Saját tulajdonra lehet haszonélvezetet adni.

Beszélj az édesapáddal arról, hogy haszonélvezetet lehet meghatározott időre is adni. Tehát ha gondoskodni akar a társáról azt te elfogadod, de jobb lenne ha csak egy bizonyos időre tenné, mert azzal megkönnyítené az ő dolgát is.

Ha megkapja a barátnője a haszonélvezetet akkor azzal konfliktushelyzet jön létre, hiszen nem az egész ingatlant használhatja. Ilyenkor az egyik lehetőség, hogy te is beköltözöl és közösen használjátok - mivel nem vagytok jóban ez a nőnek is kellemetlen lenne és nem érezné magát ott abban a nyugalomban amiért adni akarná neki ezt a haszonélvezetet. Hiszen állandó lenne a vita arról ki mit használhat, kinek kell fizetni a rezsit stb.

Másik lehetőség ha az egyikőtök költözik csak be és a másiknak bérleti díjat fizet. Ebben sem fogtok tudni megegyezni, tehát bíróság lenne belőle, az sok pénzkiadás lenne mindenkinek. Nem is biztos hogy tudná fizetni a fele ingatlanra a bérleti díjat meg a teljes ingatlan rezsijét is egyszerre.

Viszont ha mondjuk 5 évre adna neki haszonélvezetet, akkor te meg a másik tulajdonos tudnád, hogy 5 év múlva eladhatod vagy beköltözhetsz. Ez alatt tudna magáról megfelelően gondoskodni, keresni mást, stb. Ti meg akár írásban is vállalhatnátok, hogy az 5 év alatt nem kértek tőle bérleti díjat az ingatlan felére meg nem zavarjátok, csak fizetnie kell a rezsiköltségeket és biztosítania kell hogy az ingatlan állapota rendben legyen.

Próbálj meg úgy állni a helyzethez ahogy apádtól is elvárnád ha arról lenne szó akit meg te választasz párodnak. Neked sem tetszene ha apád közölné, hogy nem tetszik neki aki a te partnered, majd megtesz mindent azért hogy rosszul érezze magát, meg direkt szemétkedni fog vele. Az a nő van vele és nem te, az a nő áll mellette, ő gondozza, ápolja is ha kell, nem te. Ha nagyon beteg akkor meg kifejezetten szüksége van arra hogy valaki mellette legyen aki nem egy fizetett ápoló. Ha tényleg csak rövid ideje van hátra akkor ennyit megtehetsz az apádért, hogy nem az jár a fejedben, hogy majd miképpen fogod eladni az apád után örökölt házat.

Tudom hogy nem egyszerű, hiszen már régóta megörökölted az ingatlan egy részét anyád után és eddig azzal sem kezdhettél semmit, de ha apád nem betegszik meg akkor még évtizedekig ő használhatta volna és nem te.

vagyis úgy kezeld, mintha még 20 évig nem lett volna a tied teljesen, de most lehet, hogy ennél korábban tudod majd csak te használni ahogy akarod. Akkor ha ebben benne van az az 5 év haszonélvezeti idő apád barátnőjének, az nem sok.

de ha ez nem tetszik, találj ki valamit ami jobban megfelel, beszéld meg az apáddal. Kérd, hogy mindenképpen legyen egy szabályozott megállapodás köztetek és az apád barátnője között a jövőre, hogy elkerüljétek a bíróságot, az ügyvédeknek kifizetendő százezreket. A bíróság több év alatt dönt csak, közben tényleg mindenért ügyvédet kell fizetni, csak 1 óra megbeszélés 20 ezerbe kerül minimum és minden ügyintézés még sokkal többe minden alkalommal. Aztán a végén lehet hogy nem is tetszik a bírói döntés.

Mivel apádnak joga van a haszonélvezetet az ő részére a nőnek adni akár élete végéig szólóan, találjatok ki egy megállapodást, hogy ha megtörténik, akkor kire mi vonatkozik. Pl. hogy ki fog lakni benne és akkor a másiknak fizet bérleti díjat. Hogy a bérleti díj egy a környéken található hasonló ingatlan bérleti díjának a fele (mert a fele részre kell fizetni), vagy egy fix összeget most meghatároztok írásban és hogy évente 5-10%-kal emelkedik majd. Hogy a rezsit annak kell fizetnie teljes mértékben aki bent lakik az ingatlanban stb. stb. Ha ebben megegyeztek és ezt apád, a barátnője meg ti a másik rész mostani tulajdonosai aláírjátok, akkor ezzel elkerülhető a bíróság később.

2022. aug. 20. 20:48
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen kedves utolsó, ezt többször át kell olvasnom én az ilyenekhez hülye vagyok. Tudod az a baj hogy ez a nő az elejétől fogva ezt akarta, mindenki látta, csak apu nem. És a nőnek van pénze, most adta el a házát. Az bent van neki a bankba. Gondolom ha apu elmegy szegény feléli a gyerekei meg ő, mert lesz egy háza is. Nekem ez eszembe se jutott hogy majd nekem pénzem lesz ha apu meghal. Ma is mondta hogy ő mennyit költ apu gyógyszereire. Azt mondtam neki hogy én a saját házam is eladnám csak hogy apu meggyógyuljon. Meg mióta anyukám meghalt nem is nagyon járok oda mióta az a nő ott van, már nem olyan volt mint aki hazamegy. Mi odamentünk csak ültünk gyerekekkel a nőnek az unokája meg a gyerekei mint aki otthon van. Eddig nem hittem hogy apu ezt megtenné. Fogalmam sincs mit csináljak. Mit tehetek. Nem akarom hogy ez a nő ha apu elmenne a képembe röhögnek.
2022. aug. 20. 21:09
 10/13 A kérdező kommentje:
De ha apu mondjuk a felére haszonélvezeti jogát ráíratja, akkor én labdába se rúghatok? Szóval akkor be se költöztethetek senkit? Nekem van házam meg itt miden tulajdonosnak. De azt a nőt nem fogom nyugodtan hagyni. A saját gyerekeim ott mintha idegen lenne.
2022. aug. 20. 21:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!