Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hagyatéki közjegyzői díjat...

Hagyatéki közjegyzői díjat kinek és mikor kell megfizetni?

Figyelt kérdés
2022. aug. 15. 06:42
 1/8 A kérdező kommentje:
A mikor alatt azt értem, hogy a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését követően, vagy azt megelőzően is meg kell?
2022. aug. 15. 06:53
 2/8 anonim ***** válasza:
Annak kell fizetnie, aki örököl és a hagyatéki tárgyaláson kell fizetni.
2022. aug. 15. 07:49
 3/8 A kérdező kommentje:

Hagyatéki tárgyalás nem volt, mert egyedüli gyemek

A hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedését megelőzően előkerült egy végrendelet, ami valószínű hamisítvány. Most kiküldte a közjegyző a felszólítást, hogy fezessék be a közjegyzői díjat.

De könyörgöm, az se biztos, hogy ő örökölt. Akkor mire fel?

2022. aug. 15. 20:00
 4/8 anonim ***** válasza:
Hagyatéki tárgyalás mindig van, akkor is, ha csak egy örökös van. Ez nem egy igazi tárgyalás, csak annak nevezik. Itt tájékoztatja az örököst, akkor is ha csak egy van a közjegyző arról, hogy mit örökölt.
2022. aug. 16. 08:14
 5/8 anonim ***** válasza:

Kérdező, feltalálták már a telefont, a közjegyzőt (ill. a titkárságát) kérdezd, mire alapozza ezt, hogy kinek mennyit kell fizetni. Lehet, hogy van rá indoka. De lehet téves felszólítás is.

A közjegyzői díj alapja a hagyaték értéke. Ha nem tiszta, hogy ki mennyit kap a hagyatékból, akkor nyilván az se állapítható meg, hogy kinek mekkora részt kell fizetnie.

2022. aug. 17. 17:39
 6/8 A kérdező kommentje:

4/5

Tévedsz, ha egy örökös van, akkor nem kötelező tárgyalást tartani, ez ebben az esetben is így történt, ne, volt tárgyalás, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a hagyatékátadó jogerőre emelkedését megelőzően felbukkant egy állítólagos végrendelet. Akkor viszont várjunk már azzal a közjegyzői díjjal, kinek is kell megfizetni...

2022. aug. 18. 16:17
 7/8 A kérdező kommentje:

5/5

Szerinted nem telefonáltam? Az iroda azt nyilatkozta, hogy a közjegyzői díjakból tartja fent magát az iroda, fizessem ki, ha mégsem én leszek az örökös, akkor majd bírósági úton behajtom rajta.

Van még kérdés?

2022. aug. 18. 16:21
 8/8 anonim ***** válasza:

Oké, de honnan találtam volna ki, hogy telefonáltál a közjegyzői irodába, ha egyszer nem írtad?

Ezért kell minden információt egyszerre kiírni a kérdésnél, nem apránként csepegtetni, aztán csodálkozol, hogy a végén egész másra kapsz választ, mint ami alapvetően érdekelne.

Ha nem utólag írsz a telefonálásról, akkor azt válaszoltam volna, hogy keresd meg a területi kamarát, amelyik a te közjegyződ felettes szervének minősül, és ott érdeklődj, hogy jogszerű-e az eljárás.

Itt az oldal alján, a Kapcsolat menüpontban vannak felsorolva a területi kamarák, kattints arra, amelyik az illetékes:

[link]

2022. aug. 18. 17:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!