Ha egy kiskorú személy megszökik otthonról egy (nagykorú) személyhez, de a holléte ismeretlen, ebben az esetben is megtudják találni a kiskorút, utána tudnak nyomozni a tartózkodási helynek?
Tegyük fel, hogy ha megtalálnák a kiskorút, milyen következményekkel járna a szülőknek, a gyermeknek, s a bújtató nagykorú személynek egyaránt a kiskorú szökése?
De ellenkező esetben, mennyi a valószínűsége, hogy a kiskorú holléte ismeretlen marad?
Mennyire reális, hogy nem tudja megtalálni a rendőrség?
Köszönöm az érdemben válaszolóknak.
ma 06:14
"10-es, te inkább kussolj be. Hülye vagy a joghoz, ne vezess félre másokat.
Nincs olyan, hogy egy 16+ éves "megszökik" ottonról. Meg olyan sincs, hogy erőszakkal haza viszik."
Hogy milyen a stílusod, az egy dolog, ez is téged minősít, nyilván emberileg is ilyen vagy.
Hogy nincs igazad, az meg egy másik dolog.
Idézek erről az oldalról:
"A gyermekem elmúlt 16 éves és úgy döntött, a barátjánál/barátnőjénél szeretne lakni, megteheti ezt?
A 16. életévét betöltött gyermek a szülők lakóhelyét, vagy a szülők által kijelölt más tartózkodási helyét (pl. kollégium) a szülők beleegyezése nélkül csak akkor hagyhatja el, ha ezt a gyámhatóság engedélyezi.
A gyámhatóság akkor adja meg ezt az engedélyt, ha a gyermek érdeke úgy kívánja."
Tehát nincs olyan, hogy gondol egyet egy 16-17 éves gyerek, és csak úgy lelép szülői vagy gyámhatósági engedély nélkül pláne ismeretlen helyre, nincs ehhez joga. Ezt nem is tudom, hogy honnan a rákból vetted.
Persze ha te úgy látod, hogy van joga, akkor idézz már te is valami jogászt (linkkel, ahogy én), netán írd meg jogszabály-helyet is, ami ezt állítja!
Kovács_Béla_Sándor
#
2013.08.14. 09:32
A 16 évét betöltött gyermek a gyámhatóság hozzájárulásával elköltözhet attól a szülőtől, akinél elhelyezték.
ma 06:56, ha te vagy a ma 06:14-kor válaszoló is, aki beszólt nekem, akkor már látod, hogy nekem van igazam, engem erősítettél meg. Tehát nincs olyan, hogy nem szól senkinek, hogy hova megy, és szülő vagy gyámhatóság engedélye nélkül, ahova akar, és azt mondják, hogy jól van az úgy.
Ha a szülő és a gyámhatóság tudta és engedélye nélkül lakik valakinél a kiskorú, akkor az illetőt előveszik, és még csak arra sem hivatkozhat, hogy ja hát én azt hittem, hogy a szülei megengedték, hiszen abban az esetben tartania kellett volna velük a kapcsolatot, beszélniük kellett volna egymással.
ma 07:41, ma 07:42, Nyilvánvaló, hogy te jogász vagy, és nagyon intelligens is a hozzászólásod alapján. Persze lehet, hogy ebben tévedek. ;)
Ha sem a szülő, sem a gyámhatóság nem engedélyezi, hogy a gyerek máshol lakjon, és a szülő ezt bejelenti a rendőrségre, akkor a gyereket a rendőrség kezdi el körözni eltűnt személyként. Itt található a lista:
Ha megtalálják, akkor szépen átadják a szülőknek vagy a gyámhatóságnak, az ellen, akinél lakott, pedig eljárást indítanak kiskorú személy tartózkodási helyének megváltoztatásáért (minimum) a Btk. 211. § alapján.
Az meg baromság, hogy csak a nevében hatóság, vannak jogkörei, elrendelhet dolgokat, és ha másképp nem megy a végrehajtás, akkor a rendőrség segítségét is igénybe vehetik, azaz a rendőrség segít nekik.
Na de nyilvánvalóan te egy troll vagy, nem is pazarlok rád időt, ezt is csak azért válaszoltam, hogy a kérdezőben egy szemernyi kétség se maradhasson: nem mehet a saját feje után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!