Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki beismer egy bűntette...

Ha valaki beismer egy bűntettet egy pszichológusnak, ő köteles lesz jelenteni azt vagy az orvosi titoktartás miatt nem teheti?

Figyelt kérdés
Mit kell jelentenie és mit nem? Pl ha tudomása van emberrablásról, gyilkosságról, lopásról?

2022. jún. 26. 01:30
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ mennyire súlyos amit tett.

Az orvosi titoktartás létezik de nyilván ha tudomása van egy szabadlábon lévő gyilkosról akkor azt nem hallgatja el, csakmert a titoktartás.

Legalábbis én nem vagyok szakember de azt gondolom, hogy ha bűncselekményről van szó akkor azt jelenteni szokták.

2022. jún. 26. 04:26
 2/4 tgt ***** válasza:
100%
Igen, ha bűncselekményről szerez tudomást, jelentenie kell.
2022. jún. 26. 07:16
 3/4 árokpart ***** válasza:
84%
Magyarországon a törvények szerint kizárólag államellenes bűncselekmények előkészülete miatt van csak jelentési kötelezettség a hatóságok felé.
2022. jún. 26. 21:21
 4/4 kovpet ***** válasza:
100%

árokpart: Azt hiszem, terrorizmus meg emberrablás esetén is, de nem néztem most utána, csak fejből írom. De ez csak sima állampolgárra vonatkozik, speciális esetben (pl könyvelő, ha pénzmosást észlel) lehet máshogy.

A konkrét jogszabályt kellene megnézni, de ilyen melegben nincs kedvem (meg azt se tudom, hogy mi szabályozza ezt pontosan) :)

2022. jún. 27. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!