Nagyszüleim nekem akarják adni a jelenlegi házat (ajándékozással) van-e köteles rész a 2 lányuk felé?
Nem.
Visszakövetelni csak az ajándékozó tud. Ő sem csak úgy ötletszerűen. Alapot az adhat, hogy ha a megajándékozott méltatlanná válik rá.
Az örökösök meg csak azt követelhetik, ami az elhunyt birtokában volt a halálakor.
Ha mindenét elajándékozta még életében, akkor semmit sem örökölnek.
Végrendelet esetén van köteles rész.
A 2. válaszoló kiemelhette volna, hogy mire gondol, de a lényeg benne van a linkjében:
Ha az ajándékozás 10 éven belül történt, és másként nem kielégíthető a törvényes örökösök kötelesrésze, akkor az ingatlan lesz a kötelesrész kielégítésének alapja. (Vagy tulajdonrész, vagy ennek fejében készpénz vagy bármi, amiben megállapodnak.)
Fogalmam sincs, mire gondolt az ügyvéd, hogy belefoglalni a papírba, hogy nem követelhetnek kötelesrészt. A Ptk. szerint ez jár, és nincs kivétel.
Ha úgy néz ki, hogy a nagyszüleid már nem feltétlenül élnek 10 évig, akkor érdemes lenne utánanézni az eladásnak. Mármint, hogy neked eladják X összegért (amit nem kérnek el tőled), és holtig tartó haszonélvezetet kapnak, tehát ők használják a házat halálukig. Ha jól tudom, egyenesági rokonok közt az adásvétel illetékmentes.
De még az eltartási szerződés is jobb az ajándékozásnál, mert ott csak akkor jár kötelesrész, ha 2 éven belül hal meg a szerződő lakástulajdonos.
Akár még az is lehet, hogy ő tud olyat, amit én nem...
De én azért megkérdeznék egy másikat, 10-15 E lehet egy tanácsadás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!