Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szabadalmi oltalom kérhető...

Szabadalmi oltalom kérhető műszaki találmányokra, vagyis olyan új termékekre vagy szolgáltatásokra, amelyek feltalálói tevékenységen alapulnak és iparilag alkalmazhatók. Ebbe mi fér bele?

Figyelt kérdés

Kíváncsi lennék ennek a határaira. Mi az ami még ebbe menne van? Mondok néhány hülyeséget

Egy galambra húzható pulóver formájú zöldszínű szatyor hogy ne fázzon télen

Egy gömb alakú műanyagban kapható ablaktisztító spay ami rárobban az ablakra

Egy kartondoboz amire egy kalap van felfestve

Ezek még esetleg beleférnek, vagy már nem?

Például hallottam olyat, hogy valaki levédette azt, hogy adat feltöltése amit más letölthet.

Köszi

2022. jún. 18. 19:31
 1/3 A kérdező kommentje:
És légyszi csak olyan válaszoljon aki ért is hozzá, köszönöm :)
2022. jún. 18. 19:32
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Három fő feltétel van:

1) Újdonság

- nem egy már létező dolog másolata. Nincsen semmilyen korábbi publikáció, előadás, vagy gyakorlati megvalósítás, ami azonos a találmánnyal.

2) Iparilag alkalmazható

- Megvalósítható. Nem szabadalmaztatható pl. az örökmozgó, mert nem lehet megvalósítani

- Hasznos. Igazából nagyon nehéz olyan dolgot találni, amit valaki szabadalmaztatni akarna, és megfelel az összes követelménynek, de nem lehet bizonyítani semmilyen hasznát. Pl. a galambos ötleted az nem hasznos, de a többi feltételnek se felel meg.

- Ipari felhasználás. Ez azt jelenti, hogy elméleteket, matematikai konstrukciókat, irodalmi műveket, stb. nem lehet szabadalmaztatni. Vagy ipari termékeket, vagy ipari eljárásokat lehet.

3) Feltalálói tevékenyésgen alapul

- A hozzáférhető tények ismeretében szakember számára nem nyilvánvaló. A szakember egy olyan személy, aki ismeri az összes tényt, de nem tudja azokat kreatívan alkalmazni.

"Egy galambra húzható pulóver formájú zöldszínű szatyor hogy ne fázzon télen"

- Nem új: [link]

- Nem alapul feltalálói tevékenységen (szakember számára nyilvánvaló, hogy egy galambra fel lehet húzni egy szatyrot hogy ne fázzon)

"Egy gömb alakú műanyagban kapható ablaktisztító spay ami rárobban az ablakra"

Ha a "rárobbanás" mechanizmusa valami újszerű dolog, akkor talán. De valószínűleg nem. Vannak elég hasonló dolgok.

"Egy kartondoboz amire egy kalap van felfestve"

Ez dizájn, nem szabadalom. Nem is új, nem is ipari felhasználású, nem is alapul felhasználói tevékenységen.

"Például hallottam olyat, hogy valaki levédette azt, hogy adat feltöltése amit más letölthet."

Ezt ilyen formában nem lehet szabadalmaztatni. Hallani én is hallottam, hogy Harambe a gorilla lelövése miatt választották meg Trumpot, ettől még nem lesz igaz.

2022. jún. 18. 19:56
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor nem kezdem el gyártani a buta szabadalmakat :P (Nem is akartam) Ment a zöld
2022. jún. 19. 20:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!