Ma volt az elhunyt Apukám hagyatéki tárgyalása.Nos ott elhangzott egy olyan mondat a közjegyzőtől, hogy , aki nem tartja a kapcsolatot az adott szülővel aki elhunyt, kizárható a végrendeletből. Ez igaz ?
Ha van végrendelet, és abban nem vagy benne, akkor csak a köteles rész jár, abból nem lehet kitagadni.
Ha nincs végrendelet, akkor a törvény szerint lesz az öröklés és nem vizsgálják, hogy tartottad-e a kapcsolatot.
"Persze más szavakkal mondta, de a lényeg ez volt."
Szerintem itt van elásva a megfejtés....
Vannak szabályok, amit tartani kell. A feleség ezek szerint nem az anyukátok, de mivel házasok voltak és feltehetően az ingatlant együtt szerezték, emiatt a feleség örökli a felét, a másik fele pedig a tiétek, bár a feleség részét ebben nem értem, alapvetően a fele az övé, a többi a tiétek. Ettől a szabálytól el lehet térni végrendelettel.
Az ingóságokból van köteles rész, azt megkapjátok, de a végrendelet miatt az a feleségé. Az ingóságba beletartozik az ékszer is, de valszeg ott az volt az elv, hogy az a feleségé, így az övé marad.
A kárnál meg az van, hogy a tulajdonosoknak kell fizetni minden fenntartási munkát, a felújítást stb. Tulajdoni hányad arányában, alapvetően.
Az ingatlan adás-vételnél a vevő szokta az ügyvédet fizetni, de lehet más megállapodás is.
Most komolyan, aki 15 meg 25 éve nem is tartotta a kapcsolatot, az most mit akar???
Én se tartom a kapcsolatot apukámmal, meg is van rá az okom (alkoholista), de soha nem is gondoltam olyanra, hogy én bármit kapok tőle, vagy öröklök utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!