Minimum hány évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménynél szokták indokként a szökés, elrejtőzés, elérhetetlenné válás miatt elrendelni az előzetes letartóztatást?
Hogyne lenne bíró a képben?
Az előzetest is bíró hosszabbítja. Őt hívják nyomozási bírónak.
Úgyhogy a stílusodból kicsit vegyél vissza, mert amellett, hogy butaságokat mondasz, még bicskanyitogatóan bunkó is vagy.
Kérdező, én speciel ügyvéd vagyok, és éppenséggel ismerem a Be-t.
Be is linkelem neked nagyon szívesen: [link]
Felhívnám a figyelmed az alábbiakra:
"A letartóztatást bíróság rendelheti el."
"A nyomozási bíró letartóztatást elrendelő határozata ellen az jelenthet be fellebbezést, akivel a határozatot közölték."
"A letartóztatást a nyomozati szakban az ügyész indítványára a nyomozási bíró .... szünteti meg"
Hú, kérdező, osztod itt az észt, de valóban fogalmad sincs a dolgokról. Ahogy már előttem írják, a rendőrség előterjesztést tesz az ügyészség felé arra, hogy valakit tartóztassanak le. Az ügyész pedig indítványt tesz a bíróság felé. Magát a letartóztatást bíróság rendeli el, konkrétan nyomozási bíró. Aki majd a nyomozás lezárása és vádemelés után bíróként eljár, az a perbíró. És bizony első körben valóban 1 hónapra rendelik el, de meghosszabbítható. Bűncselekménytől függően 1-2-3 év is lehet a letartóztatásban eltöltött idő.
Az pedig, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, az pedig egy kisebb tárgyi súlyú bűncselekménynél is előfordulhat. A lényeg, hogy a letartóztatással azt lehet biztosítani egyrészt, hogy az elkövető a hatóságok rendelkezésére álljon.
És piti cselekményeknél is lehet letartóztatásba kerülni. Ha valaki állandóan pár ezer forint értékre lop egy boltban, se jövedelme, se vagyona, tehát nyilván azért teszi mindezt, mert ebből tartja fenn magát, nos a "bolti" lopás nem nagy tárgyi súlyú bűncselekmény, mégis, ha valaki állandóan ezt teszi, azért, hogy ne kövesse el újra, le lehet tartóztatni. Akár 2 csokiért is, ha már előtte 10x ugyanezt megtette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!