16 ezer Ft-ért vett elektronikus kullancsirtóra csak 2 hét bolti garancia van, gyári nincs. Törvényes ez?
A kutyának vettem 1 hónapja egy ultrahangos kullancs riasztó kütyüt amit a nyakörvén kell viselnie, ez a kütyü 16 ezer Ft-ba került. A termék vitrinjében sehol nem volt feltüntetve az a tény, hogy nincs rá standard gyári 1 éves garancia.
A kutyával ugyanarra a területre mentem sétálni a vásárlás előtti és utáni napokban, előtte is és utána is naponta 4-5 kullancsot szedtem le róla a séta után.
Sajnos közben beteg is voltam 2 hétig influenzával is küszködtem, amint jobban lettem, visszavittem a kullancsriasztót az üzletbe, hogy visszakérjem a pénzem.
Kiderült, hogy a 2 hetes bolti garancia után 1 nappal, a 15. napon vittem vissza, az üzletvezető sajnálattal közölte velem, hogy mellesleg nincs rá gyári garancia, tehát magyarul, nyeljem le a 16 ezer Ft veszteséget.
Elkértem a vásárlók könyvét és beírtam a panaszomat: 1, hogy a készülék nem csinál semmit, 2. hogy micsoda dolog az, hogy 16 ezer Ft-ért árult elektronikus termékre nincs gyári garancia, amit minden jóhiszemű fogyasztó elvárna egy ilyen értékű terméktől, még egy 2000 Ft-os fülhallgatóra is van 1 éves garancia.
Ma megkaptam a választ az üzlettől, azt javasolták, hopgy vigyem vissza a terméket az üzletbe, hogy ők azután elküldhessék a beszállító részére vizsgálatra.
A fogyasztóvédelemhez akarok fordulni, de most ezzel a bevizsgáláson filózom, hogy nem NEKEM kellene elvinnem a készüléket a beszállítóhoz?
A másik dolog pedig az, hogy szerintem az üzlet is hunyó, mert nem volt jelezve a termék mellett a vitrinben, hogy nincs rá gyári garancia.
Mit javasoltok mit tegyek?
Szerintem a garancia nem törvényi kötelezettség, vagyis egy napot se kötelesek adni, ha nem akarnak.
És miért kéne jelezniük ezt?
Figyelmetlen voltál, megszívtad. Ez van. Máskor majd rákérdezel a garanciára vásárlás előtt.
A #4-es válaszoló említette, hogy csak a mellékletben felsorolt eszközökre érvényes a rendelet, mi a véleményetek a 26. pontban listázott eszközökről?:
26. 10 000 forintot elérő eladási árú sporteszközök, vadászathoz és horgászathoz kapcsolódó eszközök;
Itt én a vadászathoz kapcsolódó eszközökre gondolok, ugyanis történetesen én nem vadászok, de erdőben sétálok a kutyával hetente egyszer ugyanúgy ahogy a vadászok is vadászkutyákkal, amikre szintén vehetnek a gazdáik ilyen kullancsriasztó kütyüt.
Ha ez jogilag megállná a helyét akkor van esélyem arra, hogy a fogyasztóvédelem nekem adna igazat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!