Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy város polgármesterének...

Egy város polgármesterének mennyire van joga lebontatni, esetleg átépíttetni a város valamely épületét?

Figyelt kérdés
Én valamely magyar város polgármestereként szívesen megszabadítnám a belvárost pár csúnya épülettől, hogy helyére szép, "19.századi" épületeket építtessek, ezzel szebbé téve a várost. Például a belváros körül,a szép épületek mellett, jöhetne jó pár panel, meg üvegépület, amiket nem is értem, hogy tűrheti meg sok kelet-közép-európai város vezetése, hogy itt álljon. Polgármesterként, illetve járási, megyei vezetőként mennyire lenne erre lehetőségem?
2022. márc. 13. 21:02
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, hogy az adott épületekre mik vonatkoznak. Például bizonyos épületek műemlékvédelem alatt állnak, ezért nem bonthatók, vagy újíthatók fel akárhogy. (Elég komolyan beleszólnak, kb a festék színe, a felújítás technológiája sem mindegy egynéhány esetben.)

Másfelől az sem mindegy, hogy kinek a tulajdonában állnak az épületek. Önkormányzati? Állami? Magán?

2022. márc. 13. 21:26
 2/7 A kérdező kommentje:
Viszont a csúnya épületeknél felújítás révén egy szebb külsővel mennyire javítható a helyzet? A magánépületeket pedig a városi önkormányzatnak nincs lehetősége felvásárolni, esetleg kötelezés alkalmazásával?
2022. márc. 13. 21:35
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt az önkormányzatok már így is nehéz anyagi helyzetben vannak, nem lennének milliárdjaik ilyesmire. Másrészt pedig a magántulajdon az magántulajdon, kisajátítani csak nyomós indokkal lehet, a nekem nem tetszik pedig nem az. Egyébként is mindenkinek más az ízlése, így nem tetszene mindenkinek a végeredmény.

Különben a lakókkal mi lenne? Így is nehéz dolog a lakhatás, ha a város lakóépületeinek 70-80%-át ledózerolod, gyakorlatilag mindenki hajléktalan lesz ott.

2022. márc. 14. 08:51
 4/7 A kérdező kommentje:
3-as: Na OK, a város önkormányzatának valóban nem lenne 1x-ű. Na de nem az egész városra gondoltam én, hanem inkább egy központ körüli területre, ahol szép épületek vannak, azonban pár csúnya panel-, üvegépület, műanyagajtó meg ablak közöttük még itt is (főleg itt) nagyon el tudja rondítani a képet. Amúgy akár Orbánék is tehetnének valamit ilyen téren, nem csak az önkormányzatok( jó nem kérek az ellenzékből, de akkor is tehetne).
2022. ápr. 3. 20:36
 5/7 Dzsoki ***** válasza:
Mi történt Polgármester Úr? Adva van egy település központja,műemlék épületekkel,de néhány,esztétikailag,történelmileg,oda nem való épületekkel. A település főépítésze,tehet javaslatot,amit látványtervként a testület elé visz. Amennyiben,a testület elfogadja,akkor lehet lépni. Kisajátítani,átépíteni. Esetleg csak a homlokzatot a műemlék épületekkel,szinkronba hozni. Most,tényleg nem tudod,hogy a Polgármesterség,milyen jogokkal,illetve kötelezettségekkel jár vagy csak minket vizsgáztatsz?
2022. ápr. 4. 01:19
 6/7 A kérdező kommentje:
Elméleti kérdés, van egy kis szabadidőm, és hát itt írogatok. Amúgy ha gondolod és tudsz oroszul rákereshetsz Varlamov újságíró-blogelre, és urbanistára. Sok mindenre felnyitotta a szememet.
2022. ápr. 4. 07:56
 7/7 Dzsoki ***** válasza:
Én valamely magyar város polgármestereként szövegből,nem jön ki,hogy csak elméleti a kérdésed és nem vagy polgármester. Ettől még az általam leírtak igazak. Nem elméletben,gyakorlatban. Nem gondolom,meg nem is tudok már csak pár száz szót oroszul. Amennyiben leírod,hogy miben jó,illetve miben nyitotta fel a szemedet,arra tudok reagálni.
2022. ápr. 4. 13:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!