Hagyatéki végzés általában mennyi idő elteltével válik jogerőssé?
Egy hónapja voltam közjegyzőnél. Kaptam egy végzést, ami ellen 14 napos fellebbezési határidő volt. De már ez is bő 2 hete letelt. Azóta ezzel kapcsolatban se kép, se hang.
Gondoltam, hogy elkezdeném az ingóságokkal, tartozásokkal kapcsolatban az átíratást, rendezést. De szóba sem állnak velem sehol, mert a jogerőre emelkedésről szóló papírt kérik, amit állítólag a közjegyzőnek kellene postáznia.
Ez mennyi idő után szokott megérkezni? Újabb hónapok, esetleg évek kérdése?
Egyedüli örökös vagyok, fellebbezni legfeljebb a bank tudna, ha nem akarná hogy én örököljem a tartozásokat. De erre nem látok sok esélyt.

Hagyaték esetén az átadó végzés jogereje nominális. A végzés még 100 év múltán is megtámadható.
Most a covid miatt csúszik minden mindenhol, de bemehetsz a kozjegyzőhoz is érte.
Az ingatlanok egyébként automatikusan átirásra kerülnek.
"Hagyaték esetén az átadó végzés jogereje nominális."
Mit értesz "normális" alatt?
Ingóságokat intéznék: autó, részvények, banki tartozás. De sehol nem állnak velem szóba, mert a plusz papírt kérik, amin elvileg rajta lenne, hogy jogerős a végzés.

Azt, hogy a kozjegyző, aki a végzést kibocsájtja, nem tudhatja, mikor kerül elő egy végrendelet, vagy egy újabb orokos.
A tulajdonhoz fűződő jog meg nem évül el.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!