Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hagyatéki végzés általában...

Hagyatéki végzés általában mennyi idő elteltével válik jogerőssé?

Figyelt kérdés

Egy hónapja voltam közjegyzőnél. Kaptam egy végzést, ami ellen 14 napos fellebbezési határidő volt. De már ez is bő 2 hete letelt. Azóta ezzel kapcsolatban se kép, se hang.

Gondoltam, hogy elkezdeném az ingóságokkal, tartozásokkal kapcsolatban az átíratást, rendezést. De szóba sem állnak velem sehol, mert a jogerőre emelkedésről szóló papírt kérik, amit állítólag a közjegyzőnek kellene postáznia.

Ez mennyi idő után szokott megérkezni? Újabb hónapok, esetleg évek kérdése?

Egyedüli örökös vagyok, fellebbezni legfeljebb a bank tudna, ha nem akarná hogy én örököljem a tartozásokat. De erre nem látok sok esélyt.

2022. márc. 9. 08:39
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Hagyaték esetén az átadó végzés jogereje nominális. A végzés még 100 év múltán is megtámadható.

Most a covid miatt csúszik minden mindenhol, de bemehetsz a kozjegyzőhoz is érte.

Az ingatlanok egyébként automatikusan átirásra kerülnek.

2022. márc. 9. 08:52
 2/4 A kérdező kommentje:

"Hagyaték esetén az átadó végzés jogereje nominális."

Mit értesz "normális" alatt?

Ingóságokat intéznék: autó, részvények, banki tartozás. De sehol nem állnak velem szóba, mert a plusz papírt kérik, amin elvileg rajta lenne, hogy jogerős a végzés.

2022. márc. 9. 09:19
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Azt, hogy a kozjegyző, aki a végzést kibocsájtja, nem tudhatja, mikor kerül elő egy végrendelet, vagy egy újabb orokos.

A tulajdonhoz fűződő jog meg nem évül el.

2022. márc. 9. 09:33
 4/4 peca1000 ***** válasza:
100%
Menj be a közjegyzőhöz, hogy tegye rá a pecsétet, mert letelt a 2 hét.
2022. márc. 9. 09:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!