Hogyan tudnám ezt a végrendeletet érvényesíteni?
A tatám 82 éves, írt tavaly decemberben egy végrendeletet a házról amiben engem nevezett meg. Ez csak egy füzetben van egy lap, tollal írta meg.
Eddig nem nagyon foglalkoztam vele, mert az olyan lenne mintha sürgetném a halálát. De mivel nekem nincsen ingatlanom és a jelenlegi gazdasági helyzetet, az én szakértelmemet elnézve erre nem igazán lesz esélyem hitel nélkül. Így ha csak valami hivatalos procedúra az útja akkor belevágok.
Egyébként az én édesanyám az ő lánya örökölné valószínűleg, csak most neki vagy van letiltása vagy nincs fogalmunk sincs. Kárba menne az egész családi vagyon.
Nem kötelező közjegyző előtt megtenni.
A saját kézzel írt végrendeletet nem kell tanúzni, anélkül is érvényes.
Ha rád hagy mindent attól még a gyermekeinek járhat a köteles rész, hacsak nem mondanak le róla.
Miért járhat ha nem mondanak le róla?
Akkor lényegében semmit nem ér...
A köteles rész lényege az, hogy ha az örökhagyó más javára végrendelkezik, a gyerekek (vagy túlélő hazastárs) akkor is kapjon valamit.
A köteles rész régen az örökség 50 százaléka volt, most már csak egyharmada.
Visszatérve a konkrét esetedre, az édesanyádé lesz az örökség harmada, tiéd a többi.
Hacsak le nem mond a kötelesrészről.
A végrendelet meg úgy érvenyes ahogy van.
A hagyatéki ügyek intézésénél be kell mutatni.
Ez alapból érvényes de az édesanyád megtámadhatja, viszont akkor neki bizonyítania kell, hogy nem a tatád írta vagy hogy amikor írta, nem volt beszámítható.
Ez elég nehéz lenne neki.
Így van, MonkeyDog mindent jól írt.
Tedd el a papírt, a hagyatéki tárgyaláson mutasd be, és tiéd a tulajdon 2/3-a. Ha anyud lemond a részéről, akkor az egész.
Ha fennállhat a végrendelet megtámadása (beszámíthatatlanság miatt), akkor két szomszédot át kell hívni, nagyapád elmondja nekik, hogy ezt a papírt saját maga írta, a szomszédok aláírják a papír alját, és szükség esetén tanúsítják, hogy nagyapád nem tűnt zavartnak.
A közjegyzői végrendelet csak annyival jobb, hogy akkor nehezebb megtámadni, és eleve bekerül egy nyilvántartásba, ahol a hagyatéki tárgyalás előtt az eljáró közjegyző rákeres, és biztosan megtalálja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!