Ilyen esetben hogy zajlik az öröklés?
Adott egy vagyontárgy, melyen lízinges hitel van. A hagyatéki tárgyalás még nem történt meg, ezért a havi részlet nem volt törlesztve. Most a bank követeli az összeget, különben lefoglalják a vagyontárgyat. A vételkor X millió összeg ki lett fizetve. Fele-fele arányban volt az önrész, illetve a hitel. Ilyen esetben, ha valamely örökös átvállalja a fennmaradt összeg teljes kifizetését automatikusan hozzá kerül a vagyontárgy, tehát azonnal kivonásra kerül a hagyatékból vagy esetlegesen az az X millió önrész, ami a vásárláskor be lett fizetve, az a hagyaték része marad? Tehet ilyet a bank hagyatéki tárgyalás nélkül, hogy lefoglal vagy fizettet? Pluszos hagyatékot csak a hagyatéki tárgyalás után kaphatunk meg, de a mínuszos hagyatékot azonnali hatállyal?
Köszönöm.
Szerintem itt erre pontos választ nem kapsz, én is csak véleményt írok.
A helyetekben fizetném a (mindig csak az esedékes) részletet, a hagyatékin pedig pont úgy figyelembe veszik mint pl. a temetési költséget. Aki fizeti, annak a többiek tartoznak a rájuk eső résszel. Tehát hagyaték lesz az autó is meg a hitel is, a kocsi pozitív, a hátralevő hitel (vagy lízingktg.) negatív előjellel. És (remélhetőleg) a bank így nem kavar bele.
Na várj, a kocsi a hagyaték része, olyan nincs, hogy a potenciális örökösök közül valaki bemegy a bankba, hogy módosítsanak szerződést, és övé a kocsi. A hagyatéki eljárásban lehet/kell erről dönteni, pl. un. osztályos egészséggel. Aki megnyerte, az viszi és fizet tovább. Ha senkinek nem kell, úgy a fennálló tartozást egyetemlegesen verik le az örökösökön.
Én jelezném a banknak, hogy mi történt és megkérdezném, hogy miként lehet a részleteket tovább fizetni a hagyatéki eljárás végéig.
"esetlegesen az az X millió önrész, ami a vásárláskor be lett fizetve, az a hagyaték része marad?"
Osztályos egyezséggel lehet - sztem - erről dönteni. Jóska nyer 5 milliót az átvállalt kocsi okán, emiatt ő a családi házból 5 millióval kevesebbet kap majd.
Nem. a hagyatékba beleszámítják azt is, hogy mennyi lett belefizetve, mennyit kell, mennyi az értéke....
Ha arra akarsz kilyukadni, hogy valaki megszerezhet-e egy drága örökséget mások elől, csak mert pár hónap lízinget fizetett, akkor nyilván nem.
" de a mínuszos hagyatékot azonnali hatállyal?"
A bankot nem érdekli, hogy meghalt a fizető. Hitelre mindig van fedezet vagy kezes, így azonnal be tudják hajtani, amit kell.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!