Mi történik akkor ha valaki külföldön köt egy honosíthatatlan (meleg)házasságot, és utána Magyarországon is akar egy házasságot kötni?
Ugye tilos a többszörös házasság.
Ha valaki mondjuk a példa kedvéért biszexuális, és külföldön (ahol ez legális) köt házasságot egy vele azonos nemű emberrel, akkor utána mi történik ha hazajön, és ismét házasodna?
A magyar jogrend nem tekinti érvényesnek a két azonos nemű ember között fennálló házasságot.
De akkor válás nélkül házasodhat ellenkező neművel?
Mi történik, ha ezután visszamegy abba az országba amelyik elfogadja a melegházasságot?
(semmi aktualitása nincs a saját életemben, csak eszembe jutott)
Az itthoni jogrend szerint házasodhat, ha viszont újra olyan helyre megy, ahol létezik a meleg házasság, ott az első házasság lesz elfogadta és az teszi semmissé a másodikat. Elvégre kettő egyszerre nem lehet. És, ha mégis megtörténik az első számít a jog szerint érvényesnek.
Legalábbis én így tudom.
Ez biztos? Pl. Steiner Kristóf is kötött házasságot másik férfival, pedig ha jól tudom magyar állampolgársága van.
A magyar jogrend szerint, és tudtommal ez általános is, - de beszéljünk csak a magyarról - a magyar állampolgárra külföldön egyszerre érvényes a magyar és a külföldi jogszabály is. Ha tehát a magyar törvény tiltja a melegházasságot, akkor külföldön sem házasodhat. Ha valamilyen úton-módon mégis megteszi, akkor az mivel törvénytelen, érvénytelennek minősül, így simán újraházasodhat válás nélkül, bár nyilván lesz egy kis macera a törvénysértés miatt is és a házasság semmissé tételének lerendezése miatt is.
Itt nem a személyes véleményemet írtam le, hanem a tényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!