Az bűncselekmény hogyha tudtam egy bűncselekményről, benne is lettem volta, de aztán mégsem?
Ezek pontatlan válaszok.
Az előkészület csak akkor büntetendő, ha a Btk. kifejezetten büntetni rendeli (pl. emberölés előkészülete).
Ha benne lettél volna (tehát együtt terveztétek), és a másik részben a közös szándék által megerősített eltökéltség nyomán követi el a bűncselekményt, akkor ún. pszichikai bűnsegéd leszel, vagy felbujtó, amik sajátos tettesi alakzatok. Ez azt jelenti, hogy büntethető leszel, annak ellenére, hogy nem te személyesen követted el a bűncselekményt.
Bizonyos bűncselekmények esetén pedig önmagában az, hogy tudomásod van róla, és nem teszel feljelentést az bűncselekmény lesz, pl. hivatali vesztegetés elfogadása, terrorcselekmény).
És ha erre nincs bizonyíték?
Vagy 10-99 év múlva tudják meg?
Vannak nem elévülő bűncselekmények. Tehát az illető egész hátralevő életében büntethető.
Ha meghalt, mire kiderült, hogy bűnös volt, akkor megúszta.
Én ezekről tudok:
Háborús bűncselekmények
Terrorizmus
Gyilkosság
Szexuális bűncselekmények, ha a sértett 18 éven aluli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!