Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A gyógyszertárban van korhatár?

A gyógyszertárban van korhatár?

Figyelt kérdés
Van arra korhatár vagy recept kell ahoz hogy 18 éven alul gyógyszereket vegyünk.
2021. dec. 20. 21:09
 1/6 anonim ***** válasza:
83%
14 év, de meghatalmazással az alatt is kiadhatják.
2021. dec. 20. 21:10
 2/6 anonim ***** válasza:
69%

Én úgy emlékszem, hogy egyszer nővéremnek vettem koptetot és én akkor kb 12 voltam.

Gondolom nem mindegy mit kéne kiadni. De 17-20 éves korom között irtattam nagyapámnak gyógyszert+ki is valtottam.

A receptkotelesseg meg a gyógyszertől függ. Illetve van ami olcsóbb recepttel, de van olyan is ami kizárólag receptre kapható.

2021. dec. 20. 21:31
 3/6 anonim ***** válasza:
47%

Receptre korhatár nélkül is kiadják a gyógyszert.

A recepten ott van hány évesnek írták fel.Kiskorú meg nem szokott olyat kérni,ami számra veszélyes lenne.Az a patikusnak is feltűnne .

2021. dec. 20. 21:48
 4/6 anonim ***** válasza:
89%

Kérdező, ez attól függ mit akarsz venni. nyilván egy NEM alkoholos köptetőt simán ki fognak neked adni, egy egyszerű vitamint vagy lázcsillapítót is. Azonban a gyógyszerész pontosan tudja melyik szerekkel lehet visszaélni, olyannal tehát ne is próbálkozz. Tanulják a gyógyszerek összetételét, hatásmechanizmusát, nagyon keményen, még a gyógyszerész asszisztensek is akik nem egyetemen lettek gyógyszerészek, azoknak is betéve kell tudni a legtöbb készítményt. Rokonom ilyen asszisztens és helyből tudja nyomni mit mivel nem szabad együtt beszedni, minek milyen a hatóanyaga stb.

Recept kiváltásakor személyit kérnek el ha nem saját, kiskorúnak feltehetőleg nem fogják kiadni még az övét sem, de ezt nem tudom, még nem próbáltam, hogy a gyerekem váltsa ki a maga receptjét.

Recept csak bizonyos gyógyszerekhez kell, amiket nem kaphat meg 18 év feletti sem nélküle vagy a hatóanyaga vagy a rajta levő állami támogatás miatt. Az Algopyrin pl. az a fájdalomcsillapító amit bír a gyomrom. Most simán meg lehet venni recept nélkül, de 2 éve mg az orvosnak kellett felírnia, 15 éve meg recept nélkül volt vásárolható. Tehát lehet egy egyszerű gyógyszer is vényköteles. Általában vannak olyan alternatívák amiket tud javasolni a gyógyszerész. Megmondod milyen gyógyszert szeretnél venni, ő meg elmondja hogy megteheted-e vagy sem és kell-e hozzá recept, vagy javasol valami mást helyette amit meg tudsz venni. Általában segítőkészek, ha belefutsz egy mogorvába aki kötözködik vagy undok akkor csak köszönj el és menj be egy másik patikába. Rengeteg van.

Vagy szimplán kérj meg egy utánad következőt, hogy vegye meg neked amit szeretnél.

2021. dec. 20. 22:55
 5/6 bensdorp ***** válasza:

Nem számít a rendelhetőség (vagyis hogy vényköteles vagy vény nélkül kiadható-e), bármely gyógyszer csak 14. életévét betöltött személynek szolgáltatható ki.

egy gyógyszerész

2021. dec. 22. 22:06
 6/6 anonim ***** válasza:
#5 Köszi az infót! reméltem hogy a kérdező elmúlt 14.
2021. dec. 23. 00:48

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!