Elhunyt háziállatairól kötelesek gondoskodni az örökösök? Mit lehet tenni, ha nem gondoskodnak róluk?
Nagymamám idén meghalt. 1 bernáthegyi kutyája és 2 keverék macskája volt.
Apukám és a nővére fele-fele arányban örököltek. Túl jó viszonyunk nincsen apum nővérének családjával, de eddig azért rossz viszony sem volt. Viszont kezd minden negatív irányba menni...
Mikor a hagyatéki ügyeket intéztük, mondták, hogy ekkora kutyát nem tudnak magukhoz venni. Jól van, mondtuk, hogy nekünk úgyis nemrég halt meg a kutyusunk, helyébe természetesen jöhet ő, annál is inkább, mert úgy gondoljuk, mint örökösnek, kell is gondoskodnunk róla. (Amúgy a mi kutyánk egy tacskó volt, jóval kisebb, de sebaj.)
És az is meg volt beszélve, hogy a 2 macskát elviszik magukhoz apu nővéréék. Ezt szóban többször mondták.
Lezárult a hagyatéki eljárás, nagyi házát még nem adjuk el. Úgy volt megbeszélve, hogy amíg jó idő van, hagyjuk az állatokat, és anyukám visz nekik ételt, mivel ő minden nap arra jár dolgozni. És majd az ősz közepén, ha jön a hidegebb idő, elhozzuk az állatokat.
Mi el is hoztuk magunkhoz a bernáthegyit, már egész jól megszokta.
Apa nővére viszont nem hajlandó elvinni a két macskát, és etetni sem megy őket. Kénytelenek vagyunk mi ételt vinni még mindig nekik... Pedig ebben a hidegben nekünk is nagy megterhelés naponta ezzel foglalkozni!
A két macskát már mi nem tudjuk befogadni a többi háziállatunkhoz, sokan vagyunk már így is...
Mit tehetünk hogy ők is gondoskodjanak a nagyi állatairól, ha már ők is örököltek?
Valami jogi út van így utólag?
Keressetek fel egy állatvédő szervezetet. Ők befogadják őket és keresnek majd gazdit nekik.
Valóban az örökösöknek kell gondoskodni az állatokról. Sajnos ha ők nem tetszik meg, akkor nektek kell.
Most nagyon szívtelen leszek, ezért előre is elnézést kérek.
Ha senkinek nem kellenek, senki nem akarja befogadni őket, akkor meg kell próbálni új gazdit keresni nekik. Interneten, ismerősöknél, ezzel foglalkozó szervezeteknél stb.
És legvégső soron marad az elaltatás. Nem humánus, de az sem, ha olyanra van ráerőltetve egy állat, aki nem akarja azt.
a macsak az kisebb gond
ha nem etetitek őket akkor is megoldják maguknak
Csodálkozom a válaszokon.
Ez komoly? Egészséges állatot elaltatni? Gratulálni tudok csak.
Átszoknak máshoz? Még jobb ötlet. Bravissimo. S akihez átszokik szintén nem kell állat?Te örülnél neki ha a szomszédod állatai átszoknának hozzád? Én lehet nem.
Az örökség kell de az állatok nem. Akkor miért nem mondanak le mondjuk az állatmenhely javára az örökségről. Egyszerűb lenne.
Kérdező ti megtesztek mindent.Apukád nővérére kéne hatni. Pl. Lehetne jönni akár az új állatvédelmi törvénnyel is. Vagy akkor írásba foglalni közjegyző, ügyvéd előtt ha nem látja el a cicákat akkor mondjon le az örökségről ha pedig ragaszkodik hozzá akkor gondoskodjon legalább a cicákról.
Illetve addig el kezdhetsz keresni gazdát, menhelyet de sok jóra ne számíts a menhelyek telítve, s gazdik se tolonganak.
Tegnap elkezdtem ide írni, de gyorsan kellett kilépnem a gépből, úgy látszik nem entereztem le és elszállt. Annyit akartam csak hozzátenni még, hogy:
Mi semmiképp sem altattatunk, vagy hagyunk magára állatot. Ha kevés is, de van még annyi anyagi keretünk, hogy megtartsuk és etessük őket.
Egyszerűen annyi van, minálunk már így is sok az állat, két tesóm meg allergiás is a macskaszőrre. Bent nem tudjuk megoldani, kint az udvaron pedig nagyobb beruházást igényelne, mert egy megfelelő méretű kifutót kellene építeni nekik, ahol csak ők vannak többnyire. Nálunk ha átmenne a szomszédba egy macska, a szomszéd egyből feljelentene, és valahol igaza is lenne, másrészt amíg meg nem szokják nálunk, nem lehetne csak úgy az udvaron tartani őket, mert biztos elmennének, hisz ez idegen hely nekik...
A bernáthegyire is nagyon sokat költöttünk már. Apu nővérééknek talán jobban is megy anyagilag, nem hivatkozhatnak arra, hogy nincs pénzük etetni 2 macskát. Ha mást nem az örökséget ők is megkapták!
Szóval végső soron megoldjuk nálunk az állatok elhelyezését, egyszerűen csak nem tartjuk fairnek, hogy az örökségből fele-fele arányban örökölünk, de az örökölt háziállatokkal kapcsolatok terheket csak mi viseljük....
Talán te 7-es válaszoló érted meg a legjobban a helyzetet, anélkül, hogy eddig kifejtettem volna. Na de mi még olyat sem várnánk, hogy apa nővére lemondjon a teljes örökségéről. Csak vegye a macskákat magához, ahogy meg volt beszélve, vagy keressen nekik ő gondoskodó gazdit, vagy befogadjuk mi őket, grátisz foglalkozunk velük, de egy kifutó építésének költségét és az etetésükre fordított pénzt fizessék ők!
Ezt már apu próbálta nekik mondani, nagyjából meg se hallják.
Ezért kérdezem, hogy hivatalos úton tehetnénk-e valamit, van-e jogszabály erre?
A hagyatéki eljárás ugyan lezárult, minden felesben a nevükre került apunak és nővérének, de a mama házát még nem adtuk el!
Végső soron lehet-e ott érvényesítenünk a követelésünket valahogy hivatalosan? Mármint hogy 1-2 éven belül szeretnénk eladni a házat, és pl hogy az akkor befolyó rájuk eső összegből mi kapjuk meg a macskákra költött pénzt... MOndjuk utána is fognak enni, szóval nem könnyű....
De értitek, lehet-e valamit tenni?
Valaki pereskedett már ilyen témában örököstárssal? Tudnátok tapasztalatokat írni?
Egyébként már most is olyan hideg van, a két macska meg egyáltalán nem tud fűtött helyre húzódni. Igaz a kamrába be tudnak menni és raktunk nekik oda sok pokrócot, takarót. De anno a mama télen beengedte őket...
Apu nővérénél simán lenne erre lehetőségük, de kitaláták, hogy nem teszik ezt meg és csak hárítanak.
Az én anyukám meg folyton beteg, utálom, hogy ő járkál ebben a hidegben naponta etetni a két macskát!
Minek egy macskának fűtött hely? Azért van a bundája.
Egyszer azt olvastam, pont az árt meg nekik, ha váltogatva vannak meleg és hideg helyen. Nem tudom, ez így van-e, de az biztos, hogy a macskának nem kell fűtött hely télen sem.
A kamrába lerakott pokróc ideális megoldás.
Nem tudom, anyukádnak milyen betegsége van, de nálunk napközben 5-8 fok van, és ma pl. csodálatos napsütés. Öröm kint lenni szabad levegőn. Ha anyukád nem lázas fekvőbeteg, akkor ez inkább jót tesz neki, mint ártana. De ha ennyire sajnálod anyukádat, miért nem te mész oda időnként?
De egyébként naponta etetni is tök fölösleges őket. Rokonságban sokáig élt a nagyszülői háznál macska úgy, hogy állandó lakó már nem volt. Hétvégén utaztak oda a rokonok, raktak ki a macskának bolti macskaeledelt, meg vizet. Simán elvolt így a macska sok éven át.
Úgy érzem, agyonbonyolítjátok a helyzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!