Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyenkor mi az öröklési sorrend?

Ilyenkor mi az öröklési sorrend?

Figyelt kérdés

Édesanyámék hárman voltak testvérek.

Édesanyám édesapja még 1991ben elhunyt.

Édesanyám 8 évvel ezelőtt elhunyt, utána a nővérem és én örököltünk. Idén februárban elhunyt édesanyám idősebb testvére, nem volt családja. Utána nagymamám örökölt volna a még élő testvére a nővérem és én. (ellenben még nem volt meg a hagyatéki tárgyalás)

Azonban idén októberben elhunyt sajnos a nagymamám. Utána ugye hárman öröklünk. A még élő gyermeke, a nővérem és én.

Mivel a nagymamám elhunyt, így a februárban elhunyt nagybátyám után 50-50(25-25)%-ban öröklünk? Vagy az 50% ugyanúgy megy a nagymamám vagyonához és csak 25-25(12,5-12,5)%-ban öröklünk mi hárman?

A nagymamám után szintén 50-50(25-25)%-ban öröklünk édesanyánk végett vagy a még élő testvérnek nagyobb rész jár? Tudom, a hagyatéki tárgyaláson minden kiderül, illetve megkérdezhetnénk egy ügyvédet is. Csak tisztán szeretnénk látni a dolgokat, hogy mire számítsunk a tartozások, hitelek szempontjából.

Előre is köszi a segítséget.

(A zárójelben lévő százalékok a nővérem és az én részem, hisz nálunk feleződik)

2021. nov. 30. 03:35
 1/8 anonim ***** válasza:
71%

Most párszor végig kellett olvasnom. Tehát a lényegi kérdés az, hogy anyud testvére, a nagybácsi vagyonát miként osztják el.

Ugye akkor az volt az alap helyzet, hogy nagybátyád után 4 részre ment volna egyenlően, Te, tesód, nagymama és még élő testvér közt. 25% mindenkinek.

Mivel ez így lett volna, akkor szerintem ezt fogják 33,3%-os részekre bontani még élő testvér, Te és tesód között.

Ha ez megvolt szerintem utána külön lesz a nagymama részéről a hagyatéki tárgyalás, hisz az első 25%-os elosztás szerintem nem mehet olyan tekintetben, hogy elhunyt nem örökölhet gondolom.

2021. nov. 30. 04:14
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Részvétem.

Szerintem figyelembe veszik a sorrendet, szerintem az 50% ugyanúgy megy a nagymamád vagyonához, és utána az lesz felosztva. A többit nem tudom sajnos.

Hitelekért egyetemlegesen vagytok felelősek, ha örökölsz 10M-ót a lakásból, de a hitel rajta 15M, akkor az összes örökös felel azért a 15M-ért.

2021. nov. 30. 04:15
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
2-es vagyok, ha a lakás értéke eléri a 15M-t
2021. nov. 30. 04:16
 4/8 A kérdező kommentje:

#1-es szerintem mi nem örökölhetünk a testvéremmel egyenlően, mivel mi édesanyánk után öröklünk, tehát minket kettőnket a testvéremmel 1nek tekintenek.

Azt tudjuk, hogy a hitel mindenkire száll, csak lehet kiegyeznénk, hogy ez a tied mindennel együtt, ez meg a tied stb. A házakon nincsen hitel.

Inkább arra irányult a kérdésem, hogy mi hány százalékban lehetünk, mert az élő testvér házastársa szerint mi csak 1/6-od vagy 1/12ed részben öröklünk édesanyánk után. Végrendelet egyik esetben sem volt.

2021. nov. 30. 05:57
 5/8 anonim ***** válasza:
80%
Az édesanyád testvére után te nem örököltél. Lemenő, felmeno, aztán oldalági a sorrend. Anyukád testvére után 100%ban az édesanyja, tehát a nagymamád örökölt.
2021. nov. 30. 06:36
 6/8 anonim ***** válasza:
91%

Az időrendet kell figyelni.

A halálozás szerint lesz az örökösödés, nem számít hogy volt-e hagyatéki tárgyalás és azon már eldőlt-e az örökség, az számít hogy ki élt abban a pillanatban.

Vagyis 1. az első öröklést kiszámítják, hogy kinek mi az öröksége édesanyád idősebb testvére után. Ez egy rögzített örökség akkor is ha nem lett hivatalosan lepapírozva, ebből kell tovább menni. Vagyis eldőlt, hogy mennyi nagymamád része és mennyi a többieké. 2. Nagymamád halála miatt azt ami az ő hagyatéka - és amiben már benne van az is amit az 1.-ben örökölt - kerül elosztásra a mostani örökösök között.

Egyszerűen tekintsd két külön esetnek amikor az örökösödést nézed! Ahogy leírtad, először oszd el hogy kinek mi volt az öröksége az idősebb testvér után, majd tedd ebből külön a nagymamádét és a következő megosztásnál már csak ezt vizsgáld, hogy ebből - a nagymamádra eső részből + a nagymamád egyéb hagyatékából ki mit fog örökölni!

2021. nov. 30. 07:02
 7/8 A kérdező kommentje:
Édesanyám elhunyt testvére után öröklünk, mivel az édesapjuk elhunyt. A két szülő örökölne fele-fele arányban, de mivel az édesapjuk elhunyt, ezért a testvérekre száll, de mivel édesanyánk elhunyt, ezért a nővéremre és rám. Vagy rosszul értelmezem?
2021. nov. 30. 07:40
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Mivel a leszármazók nélküli nagybácsi a nagymama előtt halt meg, így a nagymama örökli az ő vagyonát; csak a haláleset időpontja számít, hagyatéki nem. Most, hogy sajnos a nagymama is elhunyt, így az ő öröksége, amiben benne van a nagybácsié is, két felé oszlik, hisz két gyerek maradt. Mivel a lánya, az anyukátok, már szintén elhunyt, de vannak leszármazói, így ti ketten fele-fele arányban öröklitek a részét.

Vagyis összegezve: nagymama és nagybácsi közös örökségének a fele az utolsó élő testvéré, 25-25%-a pedig a tietek.

2021. nov. 30. 09:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!