Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha magyar állampolgár vagyok...

Ha magyar állampolgár vagyok akkor köteles vagyok magamnál tartani a magyar személyit? Elfogadják a külföldi személyit is vagy kell utlevelet magamnál tartanom?

Figyelt kérdés

Lejárt a magyar személyim és nem ujitattam meg. Külfölön élek és kettős állampolgár vagyok. Ha utazok Magyarországra és megállit a rendőr autóval, mutatom az angol nyelvű, de nem EU-s jogsimat akkor azt elfogadja önmagában?

Ugy tudom külföldieknek kell maguknál tartani az útlevelüket de én nem szeretnék mindenhova utlevéllel menni. Opció az ha megújitom a magyar személyit és ellenőrzés során azt mutatom a külföldi jogsival együtt?

2021. nov. 7. 21:49
 1/4 árokpart ***** válasza:
Elfogadják simán.
2021. nov. 7. 21:52
 2/4 anonim ***** válasza:
Fényképes igazolványt vagy köteles magadnál hordani Magyarországon - mint mindenki, akár magyar állampolgár, akár nem az, akár kettős állampolgár. Ez lehet a diákigazolványod, személyid, jogosítványod vagy útleveled, a lényeg hogy az állam által kiadott hivatalos igazolvány legyen ami alkalmas az azonosításodra.
2021. nov. 7. 22:12
 3/4 anonim ***** válasza:
a hatályos jogszabály, a személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról szóló 168/1999. (XI. 24.) Korm. rendelet azonban NEM tartalmaz olyan rendelkezést, hogy az állampolgár állandóan köteles magánál tartani az igazolványt, mindössze azt írja elő, hogy jogszabályban meghatározott esetekben és módon, felhívásra köteles bemutatni
2022. máj. 25. 17:06
 4/4 anonim ***** válasza:

#3 Mivel utcán, közterületen vagy étteremben is felszólíthatnak arra adott esetben, hogy mutasd fel az igazolványodat, így tehát ebből következik, hogy azt bizony magadnál kell hordanod.

Amúgy ez a rendelet 2016 óta nincs hatályban, helyette a 414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet érvényes.

Ha nekem nem hiszel, remélem a TASZ megfelel, hogy mikor is vagy köteles igazolni magad:

"Közterületen gyakorlatilag bárkit igazoltathat a rendőr, ennek célját azonban köteles neked megmondani. A törvény szerint ilyen cél lehet például a közrend vagy a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési cél, továbbá, ha ez a jogaidnak vagy mások jogainak védelme érdekében szükséges. ... Az igazoltatás során kötelességed a személyazonosító adataidat hitelesen igazolni. Ennek bármilyen hatósági, fényképes igazolvánnyal eleget tehetsz, amely alkalmas a fenti célra. A személyazonosító igazolványon kívül így az is megfelelő, ha például az útleveleddel, vagy a jogosítványoddal igazolod magad. Ha pedig nincs nálad semmilyen igazolvány, akkor egy olyan veled lévő társad közlését is elfogadhatják, aki kellően tudja magát igazolni - ezt azonban nem kötelesek elfogadni. A rendőr a lakcímed, tartózkodási helyed igazolására is felszólíthat, aminek szintén eleget tehetsz bármilyen, erre alkalmas dokumentummal. A rendőr a lakcímedet, tartózkodási helyedet az igazoltatás alatt meg is kérdezheti tőled, amire neked válaszolnod kell."

[link]

2022. máj. 25. 19:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!