Ha magyar állampolgár vagyok akkor köteles vagyok magamnál tartani a magyar személyit? Elfogadják a külföldi személyit is vagy kell utlevelet magamnál tartanom?
Lejárt a magyar személyim és nem ujitattam meg. Külfölön élek és kettős állampolgár vagyok. Ha utazok Magyarországra és megállit a rendőr autóval, mutatom az angol nyelvű, de nem EU-s jogsimat akkor azt elfogadja önmagában?
Ugy tudom külföldieknek kell maguknál tartani az útlevelüket de én nem szeretnék mindenhova utlevéllel menni. Opció az ha megújitom a magyar személyit és ellenőrzés során azt mutatom a külföldi jogsival együtt?
#3 Mivel utcán, közterületen vagy étteremben is felszólíthatnak arra adott esetben, hogy mutasd fel az igazolványodat, így tehát ebből következik, hogy azt bizony magadnál kell hordanod.
Amúgy ez a rendelet 2016 óta nincs hatályban, helyette a 414/2015. (XII. 23.) Korm. rendelet érvényes.
Ha nekem nem hiszel, remélem a TASZ megfelel, hogy mikor is vagy köteles igazolni magad:
"Közterületen gyakorlatilag bárkit igazoltathat a rendőr, ennek célját azonban köteles neked megmondani. A törvény szerint ilyen cél lehet például a közrend vagy a közbiztonság védelme, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési cél, továbbá, ha ez a jogaidnak vagy mások jogainak védelme érdekében szükséges. ... Az igazoltatás során kötelességed a személyazonosító adataidat hitelesen igazolni. Ennek bármilyen hatósági, fényképes igazolvánnyal eleget tehetsz, amely alkalmas a fenti célra. A személyazonosító igazolványon kívül így az is megfelelő, ha például az útleveleddel, vagy a jogosítványoddal igazolod magad. Ha pedig nincs nálad semmilyen igazolvány, akkor egy olyan veled lévő társad közlését is elfogadhatják, aki kellően tudja magát igazolni - ezt azonban nem kötelesek elfogadni. A rendőr a lakcímed, tartózkodási helyed igazolására is felszólíthat, aminek szintén eleget tehetsz bármilyen, erre alkalmas dokumentummal. A rendőr a lakcímedet, tartózkodási helyedet az igazoltatás alatt meg is kérdezheti tőled, amire neked válaszolnod kell."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!