Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogilag büntetendő Magyarorszá...

Jogilag büntetendő Magyarországon a gyorséttermekben található végtelenszer újratölthető szirupos poharas üdítőből hazavinni üdítőt külön palackban/tárolóban? (eltekintve attól hogy senki nem foglalkozik vele a valóságban, ez jogi kérdés)

Figyelt kérdés

Nemrég találtam ezt a videót, Operation Soda Steal címmel.

[link]

Ebben azt spekulálják, hogy nem büntetendő, mert amúgy is korlátlan mennyiségű italt lehet kitölteni poharakba, így ha valaki egy palackban vinne haza többet akkor az nem büntetendő. Persze ez Amerika, nem Magyarország. Itt, Magyarországon mi az idevágó törvény/egyéb szabályozás?

Kérlek válaszaitokat forrással, hivatkozási alappal is egészítsétek ki, ne csak a levegőbe beszéljetek minden érv vagy hasonló nélkül! Köszönöm!

(És teljes mértékben eltekintve attól hogy gyakorlatilag senki se foglalkozik vele a valóságban. Ez egy jogi kérdés, tudjuk hogy a valóságban rengetegen hordanak haza plázákban gyorséttermekből minden álca nélkül palackokban üdítőt.)

2021. okt. 17. 16:37
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
79%
Érdekes kérdés, pár hete már nem tudom Meki volt-e vagy burger king, de ki volt írva (az automatára és/vagy a blokkra), hogy 1x vásárlás egyszeri italtöltésre jogosít, valami ilyesmi
2021. nov. 8. 08:26
 12/21 anonim ***** válasza:
77%

Hiányolom azokat a válaszokat is, hogy "csapott volna az anyád a falhoz amint megszülettél te beteg állat"

Látod kérdező kb ez a gyakoris szint

2021. dec. 11. 19:38
 13/21 anonim ***** válasza:
76%

5-7

Biztos valami bunkó pincér vagy.

2022. jan. 8. 11:15
 14/21 anonim ***** válasza:
52%

Keresgéltem valamiféle szabályt, de nem nagyon találtam.

Azzal együtt, a korlátlan fogyasztás szerintem csak arra az időtartamra vonatkozik, ameddig az üzletben tartózkodsz, és ott fogyasztod el. Tehát haza már nem kellene vinni...

Meg azért szerintem kettőnél többször már gusztustalan gusztustalan lenne újratölteni a poharad.

Kétségkívül vannak olyan emberek, akik a telhetetlenségük okán ezt nem tudják / akarják megállni.

2022. jan. 8. 22:22
 15/21 anonim ***** válasza:
76%

Persze az all you can eat breakfast meg majd azt jelenti, hogy egy évnyi kaját hazaviszel mi?

Jogilag az van hogy az újratöltés the azt jelenti hogy az arra vonatkozik hogy ott fogyasztod el. Pont. Jó lehet hogy az utolsó kört elviszed magaddal és úgy közben iszogatunk meg, DE Ha ezután visszajössz akkor rád már nem vonatkozik hogy újra töltheted!

2022. ápr. 7. 17:12
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Hát ezt nem fogják hivatkozható jogszabályban rendezni, mert minden vállalatnak autonóm döntése részletezni hogy mit foglal magában egy ilyen szolgáltatás. Tehát erre a válasz az ott dolgozóknál van, és a vezetőiknél, esetleg valamelyik belső szabályzatukban ha ott rendelkeztek erről. A mekinél és a burgernél tudtommal csak egyszer lehet tölteni, gyakorlatban meg nincs kapacitásuk ellenőrizni főleg csúcsidőben. Tudok is olyan étteremről ahol egy időben kint lehetett tölteni a vendégtérben, aztán inkább visszavitték és ők töltik, mert sok volt a hiány. KFC-nél alapból "refill" pohár jár amikor veszel egy menüt, tehát újratöltheted de ez valószínűleg csak a pohárra vonatkozik és nem arra hogy odállhatsz egy 20 literes kannával feltölteni. Aki betér oda, átlagban ott van legfeljebb 30-60 percet az úgysem fog több literrel fogyasztani, megiszik max. 2-3 pohárral, -legtöbben annyival sem- szóval ez a refill inkább csak egy jól hangzó szlogen, valószínűleg nem vágja őket földhöz. Én már volt, hogy nyáron indulás előtt még egyszer feltöltöttem a poharat és úgy mentem ki, de az megengedett, mert nem kötelező helyben fogyasztanod.

Szóval őket kérdezd meg erről, ez kicsit olyan humbug duma, hogy nem büntetendő ezért lehet, mert nyilván nem a Btk.-ban fogják megírni, hogy hányszor és mibe töltheted az üdítőt a mekiben, de az étterem nyugodtan mondhatja azt hogy ezt nem lehet, kötelezhet rá hogy fizesd ki, annak pedig lehetnek következményei ha fizetés nélkül távozol valamivel. Hogy ezt egyes esetekben elnézik, annak annyi az oka, hogy van egy vásárlóbarát politikájuk, ezért sok dolgot megengednek, egyes esetekben nagyobb hasznot hoz hosszútávon ha nem konfrontáldnak a vevővel, nem kockáztatnak vásárlóvesztést ha nem muszáj, mint amekorra kárt okoznak azzal hogy lenyúlják őket egy liter fantával, vagy pár szendviccsel amit a vásárló szerint nem kaptak meg, holott nyilvánvalóan igen.

2022. máj. 23. 16:00
 17/21 krwkco ***** válasza:

"Jogilag büntetendő Magyarországon a gyorséttermekben található végtelenszer újratölthető szirupos poharas üdítőből hazavinni üdítőt külön palackban/tárolóban?"

A jogi háttér:

Amikor megveszed a poharat, egy szerződést kötsz az üzlettel. A szerződés feltételeit valahol ismertetni kell. Egy táblán, a poháron, legalább az üzletszabályzatban vagy lehet köztudomású is.

Egy korlátlan újratöltéses pohár köztudomásúlag azt jelenti, hogy 1 személy, 1 üzletben tartózkodás alatt akárhányszor újratöltheti üdítővel és a helyszínen elfogyaszthatja. Az a mennyiség, ami nem fér bele ebbe a feltételbe, nincs kifizetve.

Vagyis ha áttöltöd máshova és kiviszed az üzletből az hétköznapi nevén lopás. Büntetőjogilag pedig a kis összeg miatt szabálysértés. Akkor is, ha az alkalmazottak nem veszik észre vagy nem szólnak.

2022. aug. 3. 17:29
 18/21 anonim ***** válasza:
Ha megveszel valamit, akkor jogi szempontból az a tulajdonodat képezi, ergo azt csinálsz vele amit akarsz, akár a falhoz is bæszhatod.
2022. okt. 30. 12:41
 19/21 anonim ***** válasza:
18: Csakhogy ezzel nem az étterem üdítőkészletét vásárolta fel, amit majd 20 literes palackokban elszállít. Szerintem ez egyértelműen következik abból hogy amiért fizetsz az az újratölthető pohár, a nyugtán is a “refill cup” szerepel, nem a “végtelen üdítőmennyiség”. Helyben újratöltöd ahányszor akarod, elvihetsz annyit amennyi belefér, de nem cipelheted ki csak úgy kannástól az üdítőt.
2022. okt. 30. 15:44
 20/21 anonim ***** válasza:
#19 Így van, nem is állítottam mást.
2022. okt. 30. 19:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!