Törvényileg minden ami a földben van az államé? Az is amit az előző tulaj esetleg elásott?
Ásványkincsek, régészeti leletek igen.
Ha az előző tulaj elásott valamit, azt nem gondolnám.
3-as, szerintem ez nem egészen így van. Én pl. vettem meg úgy lakást, hogy benne hagyta az eladó a bútorokat, benne egy csomó használati tárgyat is (ruha, takaró, pincében szerszámok stb.). Eleve úgy egyeztünk meg, hogy nem követelem meg, hogy az ingatlant kiürítsék (ez nekik nagy könnyebbség volt), viszont cserébe minden az enyém, ami ott marad. Ebben így szoktak ilyenkor megegyezni. Namost, ha ezek után a földben találnék valamit, nyilván a magaménak tekinteném.
Az autó rossz példa, mert annak hatóságilag rögzítve van a tulajdonjoga. Az azé, aki a forgalmi engedélyben meg van nevezve. De egy családi háznál pl. természetes, hogy ott hagynak néhány kerti szerszámot vagy locsolókannát. Értékesíteni nem lehet vagy nem érdemes a csekély értékük miatt, viszont az új tulajdonosnak ugyanúgy szüksége lesz rá.
#6 direkt szélsőséges példát írtam, s nem a hatósági nyilvántartás, hanem az értéke miatt. A te példádban az eladóval megegyeztél hogy az otthagyott bútorok, használati tárgyak tulajdonjogát egyúttal átruházza (célszerű ezt egyébként az adásvételibe belefoglalni). Ha viszont a fiókban felejtette volna a nagyi aranynyakékét, vagy simán a komódon a telefonját az attól még nem lenne a tiéd csak azért mert otthagyta.
Életszerű példa: a telkedet felásva találsz egy nagy ládikát amiben a II. Vh. idején elmenekült Auschwitzban meghalt zsidó család rejtette el az értékeit. Hiába jogszerűen szerezted meg a telket, attól még a talált nagy értékű ingóságok nem lesznek a tieid automatikusan. Ahogy az sem ha római aranytálakat fordít ki az ekéd a termőföldeden (ld. Seuzo-kincsek esete). Az más kérdés, hogy a gyakorlatban az emberek 99.99%-a nem fog menni bejelenteni hanem megtartja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!