Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Majd' 40 éves egyezségre...

Majd' 40 éves egyezségre lehet hivatkozni?

Figyelt kérdés

Az én telkemen van a szomszédom vízórája, a háza tövében. Emiatt a kiskapuján rendszeresen átjár oda. Kértem, rendezzük a helyzetet. Én online letöltöttem a földhivatal oldaláról a nem hiteles térképmásolatot. Egy szám alatt van az egész telkem, az ő vízórájának részét is beleértve. Azt állítja, hogy majd 40 éve az ő szülője azt a részt megvásárolta a mostani házam akkori tulajától, tanú is van rá, de a papírt nem találja. Ha a földivatalban majd azt mondják neki, hogy az nem az ő része (gondolom mást ott sem fognak látni, ha az én nem hiteles térképmásolatomon nincs más, ugye?) akkor akár perrel, tanúkkal is el lehet dönteni majd ezt a helyzetet.

Van ennek bármi hivatalos, törvényi alapja? Olyan megegyezés, amiről nincs meg a papír, a pontos telekhatár, de van egy tanú, hogy az x összeg át lett nyújtva? Barátságosan említette ezt, de hülyeségek miatt nem akarok bíróságra járkálni.

2021. szept. 28. 18:59
 1/1 anonim ***** válasza:
Hát utólag ezt igen nehéz lesz bizonyítani - kb. sehogy. A vízóra a te telkeden van, de mivel évek óta használja háborítatlanul így akár el is birtokolhatta volna. Ha nem is birtokolta el, akkor meg bejegyeztethet szolgalmi jogot. Ettől még nem járkálhatna át kedve szerint, hanem előzetesen egyeztetnie kellene mikor mehet - amit neked viszont biztosítanod kell az ésszerűség határain belül.
2021. szept. 28. 19:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!