Mit lehet tenni, ha a felmondási idejét töltő közös képviselő a saját díjazására többet vesz ki a számláról, mint amennyit a társasház közgyűlése megszavazott a számára?
A helyzet kissé bonyolult: A közös képviselőt 5 év után leváltottuk 2020. októberben, de a veszélyhelyzet miatt maradt 2021. júliusig. Viszont ez alatt az idő alatt semmit nem csinált, csak negyedévenként felvette a díjazását.
Az éves pénzügyi tervet és ebben a közös képviselő díját a közgyűlésen, év közben szoktuk elfogadni. Most júliusban a közgyűlés úgy határozott, hogy a hiányosságok miatt a közös képviselőnek erre az évre csak az előző évi díj 50 %-át szavazza meg. Felszólítottuk a különbözet visszafizetésére, de erre nem hajlandó.
Amennyiben a közgyűlés leváltja a közös képviselőt, úgy újonnan választott közös képviselő hiányában a leváltott képviselő 90 napig köteles ellátni a feladatát, de csak "ügyvivői" minőségben. Neki már más feladata nincs, mint a szokásos működéshez alapvetően szükséges feladatok ellátása. Tehát a képviselőtök feladatkörének ellátása 2020. december 31-én megszűnt volna.
Köszönjétek meg neki, hogy - bár ennek jogszerűségét nem tudom megítélni - a pandémia helyzet miatt továbbra is vállalta az ügyvivői feladatkört, ami nem abból áll, hogy semmit nem csinálunk. Adjatok hálát, és örüljetek neki, hogy semmi rendkívüli nem történt a társasházban, ami miatt egy közös képviselő összetett intézkedésére lett volna szükség.
Azt meg nem is értem, hogyan lehetséges július hónapban az előző évi pénzügyi elszámolást, az éves költségvetést előterjeszteni, illetve elfogadni, mert a törvényi határidő minden év május 31. - pandémia ide, vagy oda. Létezik írásbeli - akár online - közgyűlés összehívása, és írásbeli szavazás lebonyolítása. Visszamenőleges hatállyal pedig egy díjazás mértékét módosítani nem lehet.
Azt pedig végképp nem tudom értelmezni, hogy a saját díjazására többet vesz ki a számláról. Egyedüli hozzáféréssel rendelkezik? Nagyon súlyos hibának ítélem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!