Azonnali hatályú felmondás esetén a kilépő papírokat és az utolsó fizetést nem kéne szintén azonnal még aznap megkapnom?
"Nem kell sem azonnal lepapírozniuk mindent, és utalniuk sem kell azonnal."
Az hogy ki van szabin senkit se érdekel, ez nem szempont.
A jogszabály:
"A munkakör átadásán túl a felek kötelesek elszámolni egymással, ami elsősorban a munkáltatóra ró kötelezettségeket. Az elszámolást a munkáltatónak felmondás esetén az utolsó munkában töltött naptól, egyéb esetben pedig a munkaviszony megszűnésétől számított öt napon belül kell lehetővé tennie. Az elszámolás keretén belül a munkáltatónak ki kell fizetnie a munkavállaló részére a munkabérét, egyéb járandóságait, továbbá ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. [Mt. 80. § (2) bekezdés]"
Vagyis ÖT NAP, de NAPTÁRI nap, nem munkanap.
És nem érdekes ki van szabin, hétvége van, aug 20 van, semmi se számít.
5 naptári nap.
Azonnali hatállyal kirúgnak mondjuk hétfőn, akkor péntekre mindennek meg kell lennie.
Az azonnali hatályú felmondás csak különleges esetekben történhet meg, amikor a munkavállaló kifejezetten kárt okoz a munkaadójának (vagy más ott dolgozóknak) és a célja hogy a munkavállaló ne dolgozzon már többet mert azzal a kárt fokozhatná. Mintha fegyelmivel lenne valaki azonnal elküldve, így pontosan meg is kell indokolni a felmondást.
Ahhoz, hogy a dolgozó le is számoljon a cégtől, számos egyéb intéznivalója is van, ezzel nem lehet egyszerre lejátszani minden esetben. Amit szeretnél az azt feltételezné hogy pl. rajtakapnak egy dolgozót azon hogy lopja a cég termékeit és éppen pakolja egy teherautóra, de nem küldhetnék el azonnali hatállyal, hanem meg kellene várniuk a következő napokat amíg a munkaügyisek is elkészítik a megfelelő bérelszámolásos és egyéb papírokat - fizetve neki még ezeket a napokat is. Amire pedig joggal nem engedné már be dolgozni az illetőt a cég, vagyis a céget a lopáson felül még egyéb kár is érné.
Azonnali hatályú felmondás az éppen a munkavállaló hibája miatt történik - te meg elvárnád a cégtől, hogy "jutalmazzák" a dolgozójukat azzal, hogy már ne is kelljen többet ügyeket intézni és a céghez visszamenni.
A cég nem rúghat ki csak úgy, súlyos indok kell hozzá ilyen esetben. Ha szimplán feleslegessé vált a munkád, nem tetszik ahogy dolgozol és hasonlók, az nem ad alapot az azonnali hatályú felmondásra. Akkor neked jár a végkielégítés, a felmondási idő stb. - kivéve próbaidő alatt. Nem kevered te azt, hogy felmondanak neked és a felmondási időre nem kell bemenned dolgozni, azzal ami az "azonnali hatályú felmondás"? Vagy nem próbaidőn vagy?
"A cég nem rúghat ki csak úgy, súlyos indok kell hozzá ilyen esetben. Ha szimplán feleslegessé vált a munkád, nem tetszik ahogy dolgozol és hasonlók, az nem ad alapot az azonnali hatályú felmondásra. "
ember, szálljál le a földre és ébredjél fel!!
Engem tudod miért rúgtak ki azonnalival tavaly tavasszal?
mert a főnök fiát a covid miatt kirúgták és kellett neki egy állás.
De itt helyben meg nem volt se hely se szükség új emberre.
Hát kirúgtak engem azonnali hatállyal hogy helyet csináljanak a főnök fiának.
Tessék.
Ez elég indok? Nem az.
És kirúgtak?
KI.
fel kéne ébredni.
#6 Pattodsz feleslegesen.
Kirúgni bármiért kirúghatnak, de ez ettől nem lesz "azonnali hatályú felmondás", az szimplán felmondás lesz. Mások a követelményei és mások a következményei.
Engem is úgy küldtek el sok évvel ezelőtt, hogy behívott a főnök, szólt, hogy én vagyok a kijelölt 10% akit korábban bejelentettek hogy minden részlegről el fognak ennyi embert bocsátani, és hogy már az aznapi munkámat se fejezzem be, hanem pakoljak és menjek haza. Attól, hogy nekem azonnali volt az elbocsátás, ez még nem volt "azonnali hatályú felmondás", mert nekem ettől még járt a felmondási idő és az arra járó teljes munkabérem, a végkielégítést stb. Csak nem kellett többet bemennem dolgozni onnantól.
Ha hivatalosan "azonnali hatályú felmondás" van, akkor annak KELL hogy írásban súlyos indokot jelöljenek meg. Ha ez nincsen akkor megtámadható a felmondás és követelhető az elmaradt juttatás.
"Ha hivatalosan "azonnali hatályú felmondás" van, akkor annak KELL hogy írásban súlyos indokot jelöljenek meg."
Akkor tessék: 1998 óta (igen, 1998 óta) itt dolgozó munkatársamat tavaly 1 mondattal azonnali hatállyal elküldték felmondási idő végkielégítés nélkül.
az 1 mondat: "összeférhetetlen magatartás"
És ezzel küldtek el engem is.
Hogy ez alatt a cég mit ért: kérdezd meg tőlük!!
De én tudom miért csinálja: hogy ne kelljen semmit fizetni felmondáskor.
nekem is jár volna 60 napos felmondási idő + 3 havi végkieg.
Ha rendessel küldenek el.
#8 Ha belenyugszol és elfogadod akkor meg tudja tenni, ha nem nyugszol bele - mert nem is kell - akkor meg nem fogja tudni megtenni.
Nem tehet ilyet törvényesen, de az csak akkor derül ki ha te nem fogadod el hogy megtegye. Ha az ismerősöd is megtámadta volna ezt a felmondást akkor már abban az esetben a cégedet büntették volna meg miatta, mert a törvény nem engedi.
De mindig azt lehet megtenni törvénytelenül amit az emberek hagynak. Attól mert itt így beszélsz azzal aki segíteni akart neked, nem változik semmi. A főnököddel, cégeddel szemben legyél ennyire magabiztos, ne velem!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!