Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen nevet vehetek fel?

Milyen nevet vehetek fel?

Figyelt kérdés

Ha úgy hívnak, hogy például Nagy-Kovács Luca és ha a vőlegényem pedig például Veréb László Bendegúz akkor én lehetek simán Veréb Lászlóné Nagy-Kovács Luca?

Nem ez a nevem csak, hogy értsétek. Nem használja a második nevét. Köszönöm.

2021. aug. 15. 13:43
 1/7 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem írni, hogy ha például az apukája is Veréb László de neki nincs második neve akkor az nem befolyásolja hogy én Veréb Lászlóné legyek Veréb László Bendegúz után ?
2021. aug. 15. 13:45
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

[link]

"A házasulóknak a fentiek szerinti névviselésről meg kell egyezniük. Ennek során figyelemmel kell lenni arra, hogy csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet, tehát például nem lehet Nagy-Kovács-Kis Éva. "

Anyakönyvi törvény:

"47. § (1) * A házassági név az a név, amely az érintettet az anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A házassági név a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szabályai szerint képezhető.

(2) * A házassági név családi nevekből képzett része egy- vagy kéttagú lehet. A kéttagú házassági név családi nevekből képzett tagjait kötőjel köti össze.

(3) Ha az egyik vagy mindkét házastárs születési családi neve vagy az előző házassági nevének a családi nevekből képzett része kéttagú, a házastársaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy melyik két családi nevet kívánják összekapcsolt házassági névként viselni."

[link]

2021. aug. 15. 13:50
 3/7 A kérdező kommentje:
Tehát akkor amit írtam az lehet? Érthetően légyszi
2021. aug. 15. 14:03
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, mivel egyik név sem áll kettönél több részböl.

De ami nem lehet, hogy Veréb Lászlóné legyen a neved egyik része, csak Veréb lásló Bendegúzné, ha ugyanis a férjnek két keresztneve van, akkor a -né toldalék a teljes névhez kapcsolódik, nem lehet csak az egyik keresztnévhez csatolni.

Az viszont teljesen lényegtelen, hogy az apósod neve esetleg megegyezik a férjedével, ar nem számít semmit.

De a helyedben meggondolnám, mert nagyon sok probléma lesz belöle.

Bármilyen hivatalos helyen mindig ezt a teljes nevet kell aláírni, amire legtöbbször nincs hely, emellett sehol nem fognak így envezni, hanem a legkülönfélébb kombinációkat hozzák össze, ami igencsak zavaró lesz.

2021. aug. 15. 14:36
 5/7 anonim ***** válasza:
Melegen ajánlom én is, hogy RÖVIDEBB nevet válassz. Előttem már megindokolták. Az anyakönyvvezető vagy a pap pontos felvilágosítást ad.
2021. aug. 15. 17:02
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek az elözö kettövel, ne vegyél fel ilyen hosszú nevet.

Annak idején elkövettem én is ezt a hibát, a te példád szerint Veréb László Bendegúzné Kovács Luca formában vettem fel a nevet.

Aztán mindenhol gond volt, hogy nem fér ki a nevem, semmiféle rövidebb változatot nem írthatok alá hivatalos helyeken, illetve ha valamit küldtek postán - pént, csomag, ajánlott levél -, majdnem minden esetben valamit kihagytak belöle, ezért akkor meg csak olyan módon aláírva vehettem át.

Kb 5 év múlva megváltoztattam a nevem (nem kevés pénzért) Verébné Kovács Luca formára, mert annyira problémás volt minden esetben.

2021. aug. 15. 18:10
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm eddigi válaszokat.
2021. aug. 15. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!