Milyen nevet vehetek fel?
Ha úgy hívnak, hogy például Nagy-Kovács Luca és ha a vőlegényem pedig például Veréb László Bendegúz akkor én lehetek simán Veréb Lászlóné Nagy-Kovács Luca?
Nem ez a nevem csak, hogy értsétek. Nem használja a második nevét. Köszönöm.

"A házasulóknak a fentiek szerinti névviselésről meg kell egyezniük. Ennek során figyelemmel kell lenni arra, hogy csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet, tehát például nem lehet Nagy-Kovács-Kis Éva. "
Anyakönyvi törvény:
"47. § (1) * A házassági név az a név, amely az érintettet az anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A házassági név a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szabályai szerint képezhető.
(2) * A házassági név családi nevekből képzett része egy- vagy kéttagú lehet. A kéttagú házassági név családi nevekből képzett tagjait kötőjel köti össze.
(3) Ha az egyik vagy mindkét házastárs születési családi neve vagy az előző házassági nevének a családi nevekből képzett része kéttagú, a házastársaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy melyik két családi nevet kívánják összekapcsolt házassági névként viselni."

Igen, mivel egyik név sem áll kettönél több részböl.
De ami nem lehet, hogy Veréb Lászlóné legyen a neved egyik része, csak Veréb lásló Bendegúzné, ha ugyanis a férjnek két keresztneve van, akkor a -né toldalék a teljes névhez kapcsolódik, nem lehet csak az egyik keresztnévhez csatolni.
Az viszont teljesen lényegtelen, hogy az apósod neve esetleg megegyezik a férjedével, ar nem számít semmit.
De a helyedben meggondolnám, mert nagyon sok probléma lesz belöle.
Bármilyen hivatalos helyen mindig ezt a teljes nevet kell aláírni, amire legtöbbször nincs hely, emellett sehol nem fognak így envezni, hanem a legkülönfélébb kombinációkat hozzák össze, ami igencsak zavaró lesz.

Egyetértek az elözö kettövel, ne vegyél fel ilyen hosszú nevet.
Annak idején elkövettem én is ezt a hibát, a te példád szerint Veréb László Bendegúzné Kovács Luca formában vettem fel a nevet.
Aztán mindenhol gond volt, hogy nem fér ki a nevem, semmiféle rövidebb változatot nem írthatok alá hivatalos helyeken, illetve ha valamit küldtek postán - pént, csomag, ajánlott levél -, majdnem minden esetben valamit kihagytak belöle, ezért akkor meg csak olyan módon aláírva vehettem át.
Kb 5 év múlva megváltoztattam a nevem (nem kevés pénzért) Verébné Kovács Luca formára, mert annyira problémás volt minden esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!