Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mennyi illetéket kell fizetni...

Mennyi illetéket kell fizetni ajándékozás után?

Figyelt kérdés
Van egy lakásom, amin haszonélvezeti jog van az édesanyám részére. Le akar mondani a jogról, ingyenesen, hogy eladható legyen a lakás. A lakás forgalmi értéke 30 000 000 Ft., 15 éve van a tulajdonomban. Kell-e ajándékozási illetéket fizetnem, és ha igen mennyit?

2021. aug. 4. 11:41
 1/7 anonim ***** válasza:
75%
A haszonélvezeti jogról történő lemondás nem ajándékozás, nincs semmilyen adó- v. illetékvonzata.
2021. aug. 4. 12:11
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Egyenesági ajándékozásnál már régen eltörölték az illetéket. Azonban, ha a megajándékozott el akarja adni, akkor ott is 5 év után válik adómentessé az eladás. Mivel nálad már 15 éve van a tulajdonjog, te már adómentesen tudnád eladni. Szerintem beszéljetek ügyvéddel előtte, de a haszonélvezetről való lemondás az ingyenes és eladáskor vagy előtte is elég megtenni. Egyébként kinek szeretnéd ajándékozni az ingatlant? Édesanyádnak?
2021. aug. 4. 12:24
 3/7 A kérdező kommentje:

2-es

Félreértettél.

A lakás az enyém, édesanyám akarja nekem "ajándékozni" a haszonélvezeti jogot, hogy én el tudjam adni a lakást. De a haszonélvezeti jognak is van valamennyi értéke, ezért az ügyvéd mondta hogy majd kell fizetni illetéket. Csak a mértékét nem tudom.

2021. aug. 4. 12:46
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A haszonélvezeti jogot nem lehet "elajándékozni", lemondani, esetleg átruházni lehet. Adásvétel előtt elég, ha ő lemond róla és akkor nem lesz senkinek sem haszonélvezeti joga. Minek adná át neked? Fölösleges. Ezt beszéljétek meg az ügyvéddel. Ha simán lemond róla, akkor már nincs értéke, akkor nem kell fizetni utána semmit sem.

Én azt hittem, hogy az ingatlant akarod elajándékozni, megtévesztett az ajándékozás.

2021. aug. 4. 13:00
 5/7 A kérdező kommentje:

4-es

Persze, lemond róla - de mivel ellenérték nélkül, ez jogilag ajándékozásnak minősül, mert a haszonélvezeti jognak is van értéke. Ez tiszta, ügyvéddel beszéltem meg, ő készíti a lemondó nyilatkozatot is és a földhivatali ügyintézést is. Ő mondta hogy majd kell fizetni illetéket, csak a mértéke a kérdés.

2021. aug. 4. 13:05
 6/7 A kérdező kommentje:

Na, rövidre zártam a dolgot, felhívtam a NAV-ot.

Ha valakit érdekel: haszonélvezeti jog ingyenes lemondásánál ( vagyoni értékű jog)ajándékozási illetéket kell fizetni, ami az ingatlan forgalmi értékének 1 huszad részének 9 százaléka.

De egyenesági rokonok között ez nem áll fenn, ebben az esetben tárgyi adómentesség van.

2021. aug. 4. 13:18
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Szuper!

Épp írni akartam, a lakáson, amit vettem, a tulaj anyukájának volt haszonélvezeti joga. Adásvételi aláírásakor ott volt, aláírta, hogy lemond a jogáról.

2021. aug. 4. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!