Mennyi illetéket kell fizetni ajándékozás után?

2-es
Félreértettél.
A lakás az enyém, édesanyám akarja nekem "ajándékozni" a haszonélvezeti jogot, hogy én el tudjam adni a lakást. De a haszonélvezeti jognak is van valamennyi értéke, ezért az ügyvéd mondta hogy majd kell fizetni illetéket. Csak a mértékét nem tudom.

A haszonélvezeti jogot nem lehet "elajándékozni", lemondani, esetleg átruházni lehet. Adásvétel előtt elég, ha ő lemond róla és akkor nem lesz senkinek sem haszonélvezeti joga. Minek adná át neked? Fölösleges. Ezt beszéljétek meg az ügyvéddel. Ha simán lemond róla, akkor már nincs értéke, akkor nem kell fizetni utána semmit sem.
Én azt hittem, hogy az ingatlant akarod elajándékozni, megtévesztett az ajándékozás.
4-es
Persze, lemond róla - de mivel ellenérték nélkül, ez jogilag ajándékozásnak minősül, mert a haszonélvezeti jognak is van értéke. Ez tiszta, ügyvéddel beszéltem meg, ő készíti a lemondó nyilatkozatot is és a földhivatali ügyintézést is. Ő mondta hogy majd kell fizetni illetéket, csak a mértéke a kérdés.
Na, rövidre zártam a dolgot, felhívtam a NAV-ot.
Ha valakit érdekel: haszonélvezeti jog ingyenes lemondásánál ( vagyoni értékű jog)ajándékozási illetéket kell fizetni, ami az ingatlan forgalmi értékének 1 huszad részének 9 százaléka.
De egyenesági rokonok között ez nem áll fenn, ebben az esetben tárgyi adómentesség van.

Szuper!
Épp írni akartam, a lakáson, amit vettem, a tulaj anyukájának volt haszonélvezeti joga. Adásvételi aláírásakor ott volt, aláírta, hogy lemond a jogáról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!