Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan lehet közös osztatlan...

Hogyan lehet közös osztatlan földet eladni?

Figyelt kérdés
Adott egy közös osztatlan föld terület 14 tulajdonossal, a saját földterület 1.3 hektár nagyságú. Ugy tudom a tulajdonosok 51% nak bele kell mennie a föld eladásba. Hogyan müködik ez pontosan? Mint laikus kérdezem.

2021. júl. 29. 17:19
 1/9 anonim ***** válasza:
69%

Az összes tulajdonosnak bele kell mennie a földeladásba, ellenkező esetben bírósághoz kell fordulni. Ez nem olyan hogy a többség megszavazza és akkor nekem is el kell adnom a házamat.

Ha az eladásról nem tudnak megegyezni akkor a közös tulajdon megszüntetését kell kérni a bíróságon, eladni csak az összes tulajdonos beleegyezésével és aláírásával lehet.

"A közös tulajdonra vonatkozó tulajdonjog – a törvényben meghatározott esetek kivételével – egymástól függetlenül nem ruházható át és nem terhelhető meg. A közös tulajdon birtoklása, használata, hasznosítása ügyében a tulajdonostársak szótöbbséggel határoznak, a szavazati jogok mértéke a tulajdoni hányadokkal arányos.

A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges a tulajdonjog átruházásához, haszonélvezetbe, használatba adásához, biztosítékul lekötéséhez vagy más módon történő megterheléséhez."

[link]

2021. júl. 29. 17:26
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nincs elővételi joga a többi tulajdonosnak?
2021. júl. 29. 17:31
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
1. Ez NEM TERmőföldre vonatkozik! Arra speciális szabályok vannak!
2021. júl. 29. 17:32
 4/9 anonim ***** válasza:

[link]

Google legelső találat volt...

2021. júl. 29. 17:36
 5/9 anonim ***** válasza:

Tessék, itt vsn az elővásqrlási jog amit az előbb írtam...

[link]

2021. júl. 29. 17:38
 6/9 anonim ***** válasza:
Az összes tulajdonostársnak bele kell egyeznie nem csak 51%-nak, illetve elővásárlási jog illeti meg őket. Termőföldre speciális szabályok vannak, ott rangsor van hogy kinek van elővásárlási joga és nyitva van 30 nap amíg erre jelentkezni lehet. Ha valaki nem egyezik bele "mert csak", nem tudja nyomos saját érdekkel alátámasztani akkor egy kb. egy éves pereskedéssel lehet "pótolni" az aláírását (un. joggal való visszaélés tilalma).
2021. júl. 29. 17:39
 7/9 A kérdező kommentje:

Az egyik linkben azt írják a saját részemet eladhatom. Nem az egészet akarom.

"saját részüket el is adhatják, de a többi tulajdonostársnak ilyen esetben is elővásárlási joga van" Egyébként építési területről van szó. Azt viszont nem értjük hogy miért kezdtek el rajta építkezni, ehhez nem kell a tulajdonos jóváhagyása?

2021. júl. 29. 17:45
 8/9 anonim ***** válasza:
Nekem is van ilyen, de pár éve szétmérték tulajdoni hányad szerint. Tudomásom szerint ez országos volt. Nem érdekelt, vagy is épp kórházban feküdtem. Kaptam róla határozatot, kinek mennyi, hol a saját része. Földhivatal, ahol erről felvilágosítást adnak. Ez legtöbb helyen abból adódott, a kárpótlási jegyet össze dobták és egy nagyobb területre együtt licitáltak. Ettől még a részed eladhatod. Az is szabályozva van, hogyan lehet eladni.
2021. júl. 29. 17:57
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Semmibe nem kell beleegyezni a többi tulajdonosnak, ha csak a saját részedet akarod eladni.

A többi tulajdonosnak természetesen elővételi joga van, de ez az összes joguk.

Az építkezéshez viszont kell a tulajdonostársak jóváhagyása, abból adódóan, hogy osztatlan, tehát mindenkinek tulajdona minden m2.

2021. júl. 31. 07:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!