Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szakítottunk a párommal 2...

Szakítottunk a párommal 2 éve. Viszont van egy most 3 éves gyermekünk. A kérdésem a tartásdíjra vonatkozik: Mennyibe kerülne körülbelül? Tovább lent!

Figyelt kérdés
Mindig fizettem tartásdíjat lb 20tól 50ezer forintig. Volt, hogy adtam 80at is de ez ritka. Olyan is volt, hogy nem dolgoztam. Olyankor nem tudtam. Viszont ha volt mindig adtam. Sajnos nem írtunk róla papírt. Mostantól kezdve utalni fogom. Viszont lehet lesz egy nagyobb összegem és ezt megcélozhatja az exem vagy nem? Nem voltunk házasok sem. Szeretnék a gyermekemnek adni de nem akarok nagyobb összeget adni az exemnek. Lehetséges? Bocsi volt rá példa, hogy lehúztak. Kiváncsi vagyok.

2021. júl. 11. 15:43
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Átlagos jövedelem 15-20%-a lehet (átlagos jövedelem: előző 1 évi jövedelem átlaga). Ennyire tarthat igényt az ex.
2021. júl. 11. 15:57
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A legtisztább és legtisztességesebb nem az, hogy “ha van, adok” meg “bocsi, de lehúztak”.

A legkorrektebb, ha beadsz (igen, igen, te is megteheted!) a polgàri peres bíróságra egy gyermekelhelyezés és tartásdíj megállapítása iránti keresetet.

Nem kell ehhez semmi különös, iratminta a neten is van, az ún. panasznapi meghallgatáson ottani dolgozók át is nézik, át is veszik a keresetleveledet és ha alaki/tartalmi hiba van, abban is segítenek. Illetékkel készülj (a keresetben kérheted a perköltség alperessel történő megosztását is pl).

Az, hogy mennyit kell fizetned (az erkölcsi oldalát most hagyjuk), a bíróság határozatban fogja elrendelni. Az általános (!) bírói gyakorlat az kb. 25-50 eFt közötti összeg gyerekenként egy átlagosnak mondható keresetből.

Az én véleményem az, hogy - nem idevéve az extrém magas jövedelmet vagy pl egy sérült gyerek ellátását- a jövedelem kb. 25%a indokolt lehet.

A gyereked eltartása a te kötelességed is. Normális, dolgozó szülő ezen nem sz*rrágóskodik. Magadra is költesz havi 50 ezret biztosan (beletartozik az étel, a rezsi, a gyerektábor, a gyógyszer, az iskolatáska, az évszaknak megfelelő ruházat, az esetleges sport vagy korrepetálás- ahogyan akkor is része volt, mikor a gyermek anyjával együtt éltél, igaz?)

Ne is haragudj meg, de 30 meg 50 ezer forint nagyon nem számít hatalmas összegnek a mai világban és kérlek azt tudatosítsd magadban, hogy igenis ez nem jogod meg nem “majd ha”, meg “majd akkor” feltételek mentén megy! A saját gyereked, saját véred, kutya kötelességed JÓ (!!!) életet biztosítanod neki (igen, neked is, sőt, normális szülőpár igenis arra törekszik, hogy a lehető legjobban támogassa a gyereket- függetlenül attól, hogy mint férfi-nő már nem működnek együtt).

Ha nálatok sem baltás-cirkuszolós, primitív szétköltözés volt, akkor a TE gyerekedet nevelő másik szülővel ülj le, kérdezd meg esetleg őt is, egyeztessetek, jussatok egyezségre.

Ez csak így megy.

Azzal a felfogással, hogy a “h*lye anyja műkörömre költi, ne már”- a gyerekeddel szúrsz ki... ha az anyja valóban “sz*rszemét”, akkor meg kutya kötelességed a gyerekedet azonnal magadhoz venni és nevelni :)

(gyors fejszámolást megér: ha így teszel, arra sem az 50, sem a 80 nem lesz elég...)

2021. júl. 11. 16:03
 3/8 A kérdező kommentje:
Igen értem amit írsz és köszönöm. Nem akarok szarrágóskodni. Csak azért csóró vagyok és a családomra is kell gondolnom. Ezért írtam ha tudtam adtam havi 80is. Amikor 200 felett kerestem véletlen. A nagy összeget azért írtam mert vannak a családban akik azért nem akarják eladni amit el kell mert akkor ÉN adnék nekik több pénzt.De viszont hagy ne nyomorogjunk mi. Most lehet mondani, hogy legény voltam de én szeretem a gyerekemet is. De azért mert a szüleimtől tíltják az már csak azért van szerintem mert irigyek, hogy tehetősebbek a szüleim. Jó igen nem vagyok szent de azért gondolkodnom kell
2021. júl. 11. 16:13
 4/8 anonim ***** válasza:
62%
Én azzal kezdeném, hogy csináltatnék egy apaságit.
2021. júl. 11. 16:24
 5/8 anonim ***** válasza:
76%

2. válaszolód vagyok.

Független a gyerektartás a szüleid anyagi helyzetétől vagy az alacsony színvonalú intrikáktól is.

Sőt: a szeretetedtől is. Abból sajnos nem lehet kenyeret sem venni.

Távol álljon tőlem a kioktatás, magam is szülő vagyok. Normális, érző szívű ember igenis a gyerekére gondol ELŐSZÖR és nem nagy szavak, hogy az utolsót is neki adja.

A kis 3 évesed tudod nem tehet arról, hogy neked mid van, mid nincs. Joga van neki is a jó ételekhez, a rendes lakhatáshoz, a jó esélyekhez a boldogulásra.

(Le lehet hurrogni, de a tanulás sincs tökingyen, milyen érdekes, hogy a tehetséggondozás sem karitatív tevékenység... és gondolj csak bele... 3 éves: mi van, ha a jövő balerinája, fizikusa, kerékpáros bajnoka, keramikus művésze, szakácsmestere, brácsása a gyermeked... a tehetség szikrája már most ott szunnyadhat benne.

Marhára nem mindegy, hogy eljut-e olyan közegbe, ahol ebben szárnyalni tud és sok más tényező mellett ez a te anyagi és egyéb felelősséged is!)

A másik szülő is remélhetőleg odateszi a részét (nem, nem kell neki ugyanannyit!)- gyorsan számold ki mennyi a óradíja a gyerekfelügyeletnek vagy téged hány hónap múlva hajítanának ki a munkahelyedről, ha a kicsi fél éven belül harmadszorra kapnak fülgyulladást...

Nem tudom, milyen CSALÁDOMRA IS GONDOLNOM KELL van a válaszodban.

Neked a saját gyereked a családod elsősorban, jobban, mint a felnőtt szüleid, jobban, mint az aktuális élettársad- mert ők felnőttek ès legalább van esélyük tenni a jó életért, ahogy neked is.

Bocs, de szülőként a szívem szakadna meg, ha “csóróként” ahogy magadról írod már összehoztál volna egy másik, új gyereket.

Az elsőt akkor sem kellene büntetni/ neki alanyi jogon (!) jár a jó élet, te meg az apja maradsz.

Tessék becsülettel helyt állni pénzben is, nevelésben is, értékrendben is!

Nem kifogás se a csóróság, se az ex ilyen-olyan, se az új nő, se a többedik gyerek léte... ha valóban apa vagy, akkor így kellene ehhez hozzáállni...

(remélem, a “családom” tényleg nem azt jelenti, hogy csórón, felelőtlenül szórod szét magad... fel is kell nevelni a gyerekeidet, ha világháború lenne, akkor is!)

2021. júl. 11. 16:33
 6/8 A kérdező kommentje:
Azért nem felelőtlenül szórom szét magam. De van igauság abban amit írsz. Annyi van, hogy van egy gyereke a jelenlegi páromnak és azért a belem kihajtom, hogy a saját gyerekemnek is meglegyen mindene. De azért kell egy határvonal. Ez a jó szó. Hol találom meg a határvonalat. 2 munkahelyen dolgozom. Bocsánat, hogy az egyikben sem keresek eleget sajnos. Ha tudnék többet adnék. De hogy a vagyonunkból kiforgasson egy kűlföldiesen GOLD DIGGER egy aranyásó és nem az exemre hanem az ő anyjára gondolok aki mindig is gyűlölt. Ne haragudj kedves hozzászóló. Értem amit mondasz de annyi csalódást kaptam attól a családtól és ott is kidolgoztam a belem. Lehet rosszul fogalmaztam meg a szövegemet. Nem tartom magam olyan okosnak de tudom, hogy itt csak a kisfiam, az anyja és én vagyunk az áldozatok. Mert az öreganyó nagyon bekavart nekem. Nem írom le mert nem férne le egy lapra. Nem akarok bántani senkit de az öreganyó hergelte ellenem es apám ellen a lányát. Ezért mentünk szét és még csak nem is én dobtam a lányát. Utána még vissza szerettem volna szerezni de kevés voltam. Pedig a nyanyár még be is fogadtam aztán le kellett lejmolnom a tesómat, hogy legyen hol laknia. Kaptam egy misit is de azt is elköltötték helyettem. Az a baj, hogy balek vagyok mert akit szeretek annak adok. Ja és a nyanya kijelentette, hogy egy boszorkány és az otthonomban nem csinálhattam semmit. Még mielőtt belekötsz a nyany névbe nagyon kiérdemelte.
2021. júl. 11. 17:09
 7/8 anonim ***** válasza:
67%

Te a SAJÁT egy gyerekedért felelsz. Az a te PLUSZ vállalásod, hogy a számodra (genetikailag, jogilag, természetesen nem érzelmileg!) idegen másik kisgyereknek IS adsz.

Az nem kötelességed, a sajátodról gondoskodni meg igen.

Válaszd szét az aktuális partnered iránti érzésedet, a volt élettársad meg annak családja iránti gyűlöleted a gyerekedtől. Neked magadon kîvül egyetlen egy kötelességed van: a SAJÁT véred.

Tessék bíróságra menni, ott független szakemberek, korrekten megállapítják a fizetnivalódat. Azon felül meg ha jó apa, korrekt ember vagy, akkor belefér egy fagyi, kirándulás, iskolatáska vagy csillámpóni :)

Az aktuális élettàrsad gyerekének is van apja- annak kötelessége a másik kisgyerekről gondoskodni. Szép és jó, hogy te is teszed, de ne már szerencsétlen saját gyereked előzze meg BÁRMIBEN is!

Kérlek gondolkodj!

A keresetet meg azonnal beadni, akkor vita nincs!

2021. júl. 11. 17:18
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Bírósági határozat vagy egyezetek meg a közjegyző előtt írásban.

De csak a béredből kaphat, másból nem.

És erősen javaslom, hogy nyissatok a gyerek nevére számlát, arra csak pénzt lehet tenni, és még az állam is ad hozzá!

2021. júl. 11. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!