Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tegyek, ha illetéktelen...

Mit tegyek, ha illetéktelen vette fel az ajánlott levelem?

Figyelt kérdés
A volt barátom, keresztbe tesz ahol csak tud. És felvette a levelem!? Ajánlottat! És esze ágában sincs odaadni.
2021. júl. 6. 23:49
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Nincs is oda bejelentve. Nem értem, hogy lehetséges ez.. rendkívül mérges vagyok!
2021. júl. 6. 23:50
 2/13 anonim ***** válasza:
Én meg azt nem értem, hogy ha te laksz ott, akkor miért nem te vetted át, miért lakik ott a VOLT barátod. Küldd el.
2021. júl. 6. 23:55
 3/13 A kérdező kommentje:
Nem lakom ott!
2021. júl. 6. 23:56
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

A levelet átveheti helyetted ugyanott lakó, 14 év feletti közeli hozzátartozód.

Az ugyanott lakást lakcímkártyával kell igazolni. Az életkort személyi igazolvánnyal (vagy más olyan személyazonosító okmánnyal, ami tartalmazza a születési időt). A közeli hozzátartozói kapcsolatról nyilatkozni kell.

Jelen esetben a postás hibázott, mert nem győződött meg arról, hogy a volt barátod (lakcímkártya szerint) ott lakik-e.

A barátod valószínűleg hazudott a kettőtök közötti hozzátartozói kapcsolatról (esetleg a postás a hibás, ha nem kérdezett rá).

Mit tegyél?

Menj el a postára és jelentsd be, hogy nem kaptad meg a levelet, mert ismereteid szerint a postás illetéktelennek adta oda. Egyeztess előtte a feladóval és a ragszámot kérdezd meg tőle, annak alapján egyszerűbb azonosítani. Ha kiderül, hogy kikézbesítették, akkor jogi lépést is tehetsz a volt barátod ellen. De ehhez én nem értek, ez esetben fordulj jogászhoz.

2021. júl. 7. 00:03
 5/13 A kérdező kommentje:
Egy ismerős házában él. Ahol meglátogattam többször. Sajnos okoztam egy közlekedési kihágást és a rendőr azt a címet rögzítette, nem tudom miért! Ez ügyben már intézkedtem, hogy a lakcímemre jöjjön. De nem ide jött! Rendkívül bosszantó, hogy felvehette. Törvényszékről jött a levél, valószínűleg a csekk és azt én időben szeretném befizetni. De ehhez az emberhez nem szeretnék menni, mert félek tőle. Nem szeretnék vele kontaktba kerűlni! Hazudott a postásnak és nem akarok kitolni vele, hisz bárki hibázhat... Köszönöm az értelmes választ!
2021. júl. 7. 00:19
 6/13 anonim ***** válasza:
69%

"a rendőr azt a címet rögzítette, nem tudom miért" Hát talán mert az adtad meg. Az egész sztori zavaros és érthetetlen, de azt tudod kell, hogy ha nem ott laksz, ahova be vagy jelentve, ezzel valójában közokirat-hamisítást követsz el.

" Egy sokkal köznapibb eset amikor valótlan lakcímet jelent be valaki, hiszen így hiszen hamis adatok kerülnek a közokiratnak minősülő lakcím-nyilvántartásba."

[link]

2021. júl. 7. 01:27
 7/13 A kérdező kommentje:
Megnyugtatlak, tartózkodási helynek írta be! A lakcímemen lakok!
2021. júl. 7. 01:33
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha biztos vagy benne, hogy a rendőrségről jött a levél,(meg ha nem is vagy benne biztos) :), menj be az illetékes kapitányságra, ott mondd el, ami történt, ha valóban a csekket küldték, akkor valószínűleg kapsz egy másikat, és egy másolatot a neked kiküldött levélről.
2021. júl. 7. 02:21
 9/13 anonim ***** válasza:

Ez a levéltitok megsértése.

[link]

Közokirat hamisítás nem történt, hiszen nem hamis irattal szerezte meg a levelet gondolom. (hacsak a lakcímkártyáján nincs meg a te címed. Talán a kormányablaknál ellenőrizheti a tulaj, hogy ki van oda bejelentve.)

Csalásról szintén nem beszélhetünk, mert nem valószínűleg jogtalan haszonszerzés volt az indíték. (sajnos valamiért ez az egyik definíció)

Viszont én a zaklatást is ide tenném:

222. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, v. más magánéletébe, ill. mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen/tartósan háborgatja, ha súlyosabb bcs. nem valósul meg,

vétség:1 év

A mindennapi életbe beavatkozott, hiszen az ajánlott levelek postaküldemények felvétele annak számít

tartós háborgatás is szóbajön, hiszen bebizonyította, hogy bármikor képes erre, és ha akarja, meg is teszi. Tehát te félelemben élhetsz, hogy ellehetetleníti az életedet.

Csak az a kérdés, hogy hogyan bizonyítod, hogy a barátod tette ezt?

Egyébként manapság az ajánlott levelet nem kell személyesen kézbesíteni tudtommal, simán oké, ha postaládába dobják.

Amennyiben a barátod aláírása szerepel az átvételen mégis, úgy ebben az esetben meg van a bizonyíték. Mehetsz feljelentést tenni.

Én bizony nem állnék meg ennyivel, sérelmi díjért is perelném., és ha van, lesz, akkor a következmények miatt kártérítésért is

[link]

[link]

Természetesen a perköltség (beleértve az ügyvédi költségedet is) térítését is kérném.

Megtanulná ebből, hogy nem csinálhat akármit!

Bennem még felmerül a távolságtartási kérelem is

.

[link]

2021. júl. 7. 06:53
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ez a mindent kimerítő válasz!
2021. júl. 7. 07:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!