Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Munkáltató vissza tud élni...

Munkáltató vissza tud élni bármi módon egy lefénymásolt személyi igazolvánnyal + lakcímkártyával?

Figyelt kérdés

Sok éve vagyok egy munkahelyen, és nemrég azt mondták adjam már oda a személyimet „adategyeztetésre“. Nem gondoltam semmire, odaadtam, ők meg lefénymásolták.

Aztán felvetődött bennem a kérdés: mire is kell nekik ? Sok éve ott vagyok minden adatomnat tudják, de ha csak ellenőrizni akarták pl. a lakcímet ahhoz elég lett volna megnézni a személyit + lakcímkártyát.

Miért kellett lemásolni? Vissza lehet ezzel élni?

Vagy túlzottan paranoid vagyok?

Elvégre a

- bankfiókban

- Szabó Ervin könyvtárban beiratkozáskor

- gépkocsi kölcsönzéskor

- egyetemre történő beiratkozáskor

Sőőőőőtt még amikor a facebook egyszer letiltott valami okból, akkor is le kellett fényképezni a személyit és azzal oldották a tiltást.

is elkérték + lemásolták.

2021. júl. 6. 11:50
 1/9 anonim ***** válasza:

Ez teljesen normális, csak így tudják tárolni.

Visszaélni meg nem lehet vele.

2021. júl. 6. 12:17
 2/9 A kérdező kommentje:
és ha én 14 éve itt dolgozom, 14 év után vajon miért csak most jutottak el oda, hogy lemásolják?
2021. júl. 6. 12:19
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Megmondták, adategyeztetés. Annyi, hogy nem veled kell adatot egyeztetni, hanem a központi nyilvántartással.

Kivéve persze, ha az alapítványi iskoláról van szó, ott milliós hitelt fognak felvenni a nevedben.

2021. júl. 6. 12:59
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A munkáltatónak az idők végezetéig meg kell örizni a munkavállalók foglalkoztatási adatait. Nem mindegy, hogy lefénymásolták az irataidat vagy kiírták belőle az adataidat? Ugyanaz. A munkávállalók adatait még a kilépés után is több tíz évig tárolni kell.
2021. júl. 6. 14:34
 5/9 A kérdező kommentje:

"hogy lefénymásolták az irataidat vagy kiírták belőle az adataidat? Ugyanaz. "

Abszolúte nem mindegy!! ugyanis az egyik jogszerű és szükséges, a másik TÖRVÉNYSÉRTŐ és szükségtelen.

Ld jogi forum:

"Az adatvédelmi szabályok szerint "általánosan" nem lehet lemásolni a személyi okmányokat, de törvényi felhatalmazás nélkül célhoz kötötten sem már (talán a GDPR óta?).

Most a kaszinókban másolhatják le, illetve a pénzmosás elleni törvény szerinti esetekben pénzintézetek, valutaváltóhelyek.

A munkahelyed, egy könyvtár, az egyetem jogszerűen nem teheti."

2021. júl. 6. 15:31
 6/9 anonim ***** válasza:
Az a baj, hogy aki ezt írta, az nem ért ajoghoz, hiába egy "jogi fórumon" írogat.
2021. júl. 6. 18:39
 7/9 A kérdező kommentje:

értem. aki ott ír az nem ért hozzá (noha az ügyvédi kamara tagja és van 30 éves közig bírósági múltja) de aki ITT ír na az aztán ért hozzá.

a recskajanik. értem.

életszerű.

2021. júl. 6. 21:24
 8/9 anonim ***** válasza:
Te inkább ne nevezz semmit életszerűnek a kitalált kérdéseiddel.
2021. júl. 7. 07:54
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Akkor Balazska, szerinted pl a tippmixpro is illegalisan ker azonositashoz szemelyigazolo dokumentumot es lakcimigazolot?

Vagy az Euban mukodo egyeb szerencsejatek oldalak?

Megsugom, torvenyi kotelesseguk az azonositas, meghozza ugy hogy elkerik a szemelyidet fenykepen.

Tehat nem hogy magyar torvenyt nem sert, de neg EUsat sem.

A lenyeg az adatok tarolasa es felhasznalasa. Ezeket kell körültekintéssel csinalni es kesz.

2021. júl. 7. 08:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!