Munkáltató vissza tud élni bármi módon egy lefénymásolt személyi igazolvánnyal + lakcímkártyával?
Sok éve vagyok egy munkahelyen, és nemrég azt mondták adjam már oda a személyimet „adategyeztetésre“. Nem gondoltam semmire, odaadtam, ők meg lefénymásolták.
Aztán felvetődött bennem a kérdés: mire is kell nekik ? Sok éve ott vagyok minden adatomnat tudják, de ha csak ellenőrizni akarták pl. a lakcímet ahhoz elég lett volna megnézni a személyit + lakcímkártyát.
Miért kellett lemásolni? Vissza lehet ezzel élni?
Vagy túlzottan paranoid vagyok?
Elvégre a
- bankfiókban
- Szabó Ervin könyvtárban beiratkozáskor
- gépkocsi kölcsönzéskor
- egyetemre történő beiratkozáskor
Sőőőőőtt még amikor a facebook egyszer letiltott valami okból, akkor is le kellett fényképezni a személyit és azzal oldották a tiltást.
is elkérték + lemásolták.
Ez teljesen normális, csak így tudják tárolni.
Visszaélni meg nem lehet vele.
Megmondták, adategyeztetés. Annyi, hogy nem veled kell adatot egyeztetni, hanem a központi nyilvántartással.
Kivéve persze, ha az alapítványi iskoláról van szó, ott milliós hitelt fognak felvenni a nevedben.
"hogy lefénymásolták az irataidat vagy kiírták belőle az adataidat? Ugyanaz. "
Abszolúte nem mindegy!! ugyanis az egyik jogszerű és szükséges, a másik TÖRVÉNYSÉRTŐ és szükségtelen.
Ld jogi forum:
"Az adatvédelmi szabályok szerint "általánosan" nem lehet lemásolni a személyi okmányokat, de törvényi felhatalmazás nélkül célhoz kötötten sem már (talán a GDPR óta?).
Most a kaszinókban másolhatják le, illetve a pénzmosás elleni törvény szerinti esetekben pénzintézetek, valutaváltóhelyek.
A munkahelyed, egy könyvtár, az egyetem jogszerűen nem teheti."
értem. aki ott ír az nem ért hozzá (noha az ügyvédi kamara tagja és van 30 éves közig bírósági múltja) de aki ITT ír na az aztán ért hozzá.
a recskajanik. értem.
életszerű.
Akkor Balazska, szerinted pl a tippmixpro is illegalisan ker azonositashoz szemelyigazolo dokumentumot es lakcimigazolot?
Vagy az Euban mukodo egyeb szerencsejatek oldalak?
Megsugom, torvenyi kotelesseguk az azonositas, meghozza ugy hogy elkerik a szemelyidet fenykepen.
Tehat nem hogy magyar torvenyt nem sert, de neg EUsat sem.
A lenyeg az adatok tarolasa es felhasznalasa. Ezeket kell körültekintéssel csinalni es kesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!