Eltartási szerződés hogyan?
Édesanyámnak és édesapámnak megromlott a viszonya. Édesanyám külön költözött egy albérletbe. Édesapám maradt a közös házukban, ami fele fele arányban tulajdonosok. Házasok, illetve mindketten nyugdíjasok. Én a fia, és nővérem intézzük a bevásárlásokat, gyógyszereket a rezsi befizetéseket, az ennivalót külön cég viszi minden nap házhoz. Most kitalálta édesapám hogy eltartási szerződést köt egy idegennel, akit mi nem ismerünk, a ház felére. Kérdésem az lenne, tehet e ilyet? Megkerülve a ház másik tulajdonosát, édesanyámat. Vagy először rendezni kell a ház tulajdon viszonyát, vagyis el kell válniuk? vagy hogy megy ez?
"Az Eltartott szavatolja, hogy az ingatlanhoz, vagy annak egy részéhez kapcsolódóan más személynek nincs olyan joga, jogos igénye, vagy egyéb érdekeltsége, amely az Eltartók tulajdonszerzését akadályozná, vagy korlátozná." Én ezt olvastam.

Bármikor megteheti a saját tulajdonrészére kötve a szerzödést.
De mivel érvényes eltartási szerzödést csak közjegyzövel lehet készíttetni, ezért a helyzet egyértelmü lesz - ha van közjegyzöi szerzödés, akkor érvényes, ha csak "aláírták", akkor nem ér semmit.

"És ki tudja megmondani hogy melyik fele az övé?"
Ez értelmetlen kérdés. A teljes ingatlannak a fele az övé. Minden szobának, minden téglának a fele tulajdonjoga az övé.
Ezt úgy hívják, hogy osztatlan közös tulajdon. Ha több tulajdonos van, akkor mindegyikük használhatja az összes helyiséget, sőt, bármelyikük megengedheti bárkinek, hogy használja az összes helyiséget.
Természetesen, megállapodhatnak abban, hogy a helyiségeket felosztják egymás közt, ez is egy lehetőség. De alapból minden közös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!