Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Adótartozásom lett öröklés...

Adótartozásom lett öröklés miatt amit nem szabadott volna elfogadnom! A cégemet elveheti miatta a NAV?

Figyelt kérdés

Bonyolult ügy, de olyan örökséget fogadtam el, ami miatt hatalmas, milliós adótartozásom lett. Kár volt elfogadni, hülye voltam. Befizetni nem tudom, mert az öröklés által szerzett “vagyon” értéke kb semmi. Már kaptam felszólítást is a NAV által. Jelenleg van egy Kft-m aminek van egy telephelye, autói, vagyontárgyai. Én vagyok az ügyvezetö és egyedüli tulajdonos. Nekem vagyonom nincsen, albérletben élek, az a lakcímen is. A céges kocsit használom, sajátom nincsen. Minimálbért keresek, más bevételem nincsen.

Ilyen esetben mi lesz velem? Mit vihet a NAV? A cégen, mint tulajdonomon behajthatnak valamit? Beperelhetem az örökség végrehajtóját, hogy hamis adatokat kaptam az örökség értékéröl és a tartozás mértékéröl?

2021. máj. 23. 11:20
 1/9 anonim ***** válasza:
61%
Még a házad is.
2021. máj. 23. 11:21
 2/9 anonim ***** válasza:
86%

Bármit elvihetnek.

Perelni éppen perelhetsz, de ha valamit örökölsz, neked kell döntened, elfogadod-e vagy sem, abszurd másra hárítani a felelősséget.

2021. máj. 23. 11:33
 3/9 anonim ***** válasza:
86%
Természetesen el.
2021. máj. 23. 11:34
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Valahogy megpróbálnék kitáncolni... Mondjuk fel nem fogom, hogy hogy nem láttad át, hogy kapsz egy gyűrűt és örökölsz egy komplettül berendezett kastélyra való értékű adósságot...

Az ember ilyenkor mérlegel...

2021. máj. 23. 11:40
 5/9 anonim ***** válasza:
88%
Azt jegyezd meg haver! A nav olyan mint a piros hetes
2021. máj. 23. 12:06
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Negatív vagyon nem örökölhető
2021. máj. 23. 14:16
 7/9 anonim ***** válasza:
79%
6/6 Viszont simán örökölhetsz egy 5 millás házat valahol az isten háta mögött és vele 20 milla tartozást. Valószínű itt is volt valami vagyon és hozzá halom tartozás.
2021. máj. 23. 14:21
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, itt valami nagyon nem stimmel.

Hogyan lehetne adótartozásod örökség után? Ha nem egyenes ági örökös vagy akkor is csak az örökölt érték után szabhatnak ki rád illetéket. Ha az örökölt vagyon értéke nem annyi mint ami után az adót - illetéket - kiszabták, akkor ezt kell elintézned, a hatóságnál kell elérned hogy a valódi értéke után adóztassanak meg. Ha ezt nem támadtad meg akkor azzal elfogadtad a megállapított értéket és az adó jogos nagyságát. Onnantól lényegtelen hogy az adótartozásodat mi okozta - tartozol = behajtják.

Szerintem nem véletlen nem írod le részletesebben. Az hogy a megállapított értéke mekkora egy örökségnek még nem jelenti azt hogy ezt el is tudod adni. ha örökölsz egy olyan házat aminek haszonélvezője van, akkor az örökösödés miatt 9% az illeték. Ha egy 30 milliós házat veszünk alapul, ez 2,7 milliós illetéket jelent. Ha az ingatlan eladásából akartad kifizetni avgy abból hogy kiadod bérbe, majd rájöttél hogy a haszonélvező miatt egyiket sem tudod megtenni, akkor valóban neked keletkezhet megfizethetetlen adótartozásod. De ettől még az örökséged 30 millió és ennyi az illeték rá. Vagy bármi más esetben ahol meg 18% az örökösödési illeték.

Ha az örökséged értékével van problémád akkor kezdeményezz új hagyatéki eljárást annál a jegyzőnél aki korábban végezte - indok az új információ, az örökség más értéke. Új hagyatéki után újra lehet kérni az örökség után az illeték megállapítását. Addig meg az eljárásra tekintettel kérj halasztást a NAV-tól! de ezekhez szerintem ügyvéd kell.

2021. máj. 23. 15:09
 9/9 anonim ***** válasza:
62%

4. vagyok: én simán lemondanék bármilyen mesés vagyonról, ha azt úgy szedték össze, hogy mellette kétszer(vagy akár sokszor)annyi adósságot felhalmoztak. De ezt mérlegelni kellett volna. Gondolom, feltételezem azért át kellett volna látnod a dolgokat.

Most a COVID-határzár miatt ez nehézkes, de én a helyedben összeszedném mindenem, amim csak mozdítható, és lelépnék a térképről valahova a világ túlsó végére.

2021. máj. 23. 18:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!