Ha valakinek pont egy választás napján van a 18. születésnapja, akkor aznap szavazhat?
Figyelt kérdés
Országgyűlési választásra, önkormányzati választásra, népszavazásra, EP-választásra, stb.-re gondolok (nem tudom, hogy mi a Nemzeti Választási Irodával összefüggő választások gyűjtőneve - direkt nem azt írtam, hogy általuk kiírt vagy szervezett, mert ugye egy választás időpontját a köztársasági elnök tűzi ki).2021. máj. 10. 21:16
2/11 anonim válasza:
Forrást mindenképp linkeljetek a kérdéshez. Engem is érdekel.
3/11 anonim válasza:
Hát elvileg már nagykorú vagy aznap, de nem tudom hogy működik ez. Mármint, hogy kiküldik neked a papírt, mert tudják, hogy 18 leszel akkorra, vagy így nem. Szerintem amúgy belekalkulálják.
4/11 anonim válasza:
Igen. Minden 18. életévét betöltött személyt megillet az aktív és a passzív választójog. Ha aznap van a születésnapot az azt jelenti, hogy aznap 0 órakor betöltötted a 18. életéved.
6/11 anonim válasza:
5. A jog nem nézi, hogy hány órakor születtél. A jog csak napot, hónapot és évet figyel.
7/11 anonim válasza:
Dohányboltban pl még nem fognak kiszolgálni a szülinapodon, csak másnap. Ebből kiindulva szerintem nem.
8/11 anonim válasza:
Ha jól tudom még az sem szavazhat aki a választás előtti pár hétben töltötte be a 18-at
9/11 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy pl. az Aldiban a születés hónapját nézik, tehát ha pl. 2004. május 1-én születtél, akkor majd június 1-én vehetsz legelőször alkoholos italt (de ha május 31-én, akkor is június 1).
De ugye ez a bolt belső szabálya, ami lehet a kötelező jogszabálynál szigorúbb, csak annál lazább nem. Választás szabályai viszont ugye még nem derültek ki.
2021. máj. 10. 22:00
10/11 A kérdező kommentje:
2021. máj. 10. 22:04
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!