Milyen lehetőségei vannak ma a magyar állam intézményeinek arra az esetre, ha valaki 2/3 nélkül próvál alkotmányozni?
Már többször olvastam ellenzéki ideológusoktól, hogy egyszerű többséggel írnának új alkotmányt, amennyire én tudom ez törvénytelen. Azonban az lenne a kérdésem,hogyha az ellenzék pl:51%-al elfogadna egy firkálmányt és azt a kormányzás és a törvényhozás során alkotmányként kezdenék használni, milyen lehetőségei lennének a demokratikus intézményeknek?
Mit tehet a közt. elnök? Mit az AB? Ilyen esetben fel lehet oszlatni az OGY-t? Letartóztatni az érvénytelen alaptörvény szerint működő kormányt? Ez nem számít az alkotmányos rend elleni bűncselekménynek?
"Nem lehet országos népszavazást tartani
a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről"
"Alaptörvény elfogadására vagy az Alaptörvény módosítására irányuló javaslatot a köztársasági elnök, a Kormány, országgyűlési bizottság vagy országgyűlési képviselő terjeszthet elő.
(2) Alaptörvény elfogadásához vagy az Alaptörvény módosításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
(3) * Az elfogadott Alaptörvényt vagy az Alaptörvény elfogadott módosítását az Országgyűlés elnöke öt napon belül aláírja, és megküldi a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök a megküldött Alaptörvényt vagy az Alaptörvény megküldött módosítását a kézhezvételétől számított öt napon belül aláírja, és elrendeli a hivatalos lapban való kihirdetését. Ha a köztársasági elnök úgy ítéli meg, hogy az Alaptörvénynek vagy az Alaptörvény módosításának a megalkotására vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt eljárási követelményeket nem tartották meg, ennek vizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól. Ha az Alkotmánybíróság a vizsgálata során nem állapítja meg e követelmények megsértését, a köztársasági elnök az Alaptörvényt vagy az Alaptörvény módosítását haladéktalanul aláírja, és elrendeli annak a hivatalos lapban való kihirdetését.
(4) Az Alaptörvény módosításának kihirdetés során történő megjelölése a címet, a módosítás sorszámát és a kihirdetés napját foglalja magában."
Magyarország alaptörvénye
Ezt azért idéztem elő, hogy lezárjam a népszavazásos vitát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!