Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a szokás jog? Az alábbiakat...

Mi a szokás jog? Az alábbiakat találtam de nem tudom értelmezni, hogy az általam felvázolt esetre érvényes-e.

Figyelt kérdés

"A szokásjog kifejezés jelentése legalább kétféleképpen értelmezhető: egyfelől akként, hogy egy korábban létező, nem jogi jellegű szokás válik joggá, vagyis szokásból lesz jog; másrészt pedig akként, hogy valamilyen norma a jogalkalmazó szervek szokása, tevékenységük szokásossá válása révén válik joggá."

Olyan szituáció lépett fel, hogy a házban van egy tulajdonos aki pár évig beállt egy helyre a kertbe a kocsival, de nincs/nem volt olyan megállapodás, hogy ki hova áll, Egyszerűen akkor ő oda állt, más meg máshová és nem volt vita, de akkor még nem volt gond mert kevesebb autótulajdonos volt. Aztán megint jó pár évig nem lakott itt viszont tavaly visszaköltözött és szokás jogra hivatkozik, hogy régen ott állt és szeretne megint ott állni.

Egyrészt ha ez a szokásjog érvényes is az ilyen kérdésekben, gondolom akkor is kéne lenni egy folyamatos fix évnek ami után igényt tarthat a helyre, + neki kéne/ kellett volna az adott területet bizonyíthatóan karbantartani, hogy jogot formálhasson. Mint pl az elbirtoklás és ott is 20 év legalább és nem csak hogy rábökök egy telekre amit 20 éve nem gondoznak, hanem bizonyítani kell, hogy én tartottam karban, bár pontosan nem tudom azt sem.

2021. ápr. 30. 14:10
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Szokásjog létezik az angolszász jogrendszerekben, illetve valamelyest minden jogrendszerben megtalálható, de az azért nyílvánvaló, hogy nem ilyen jelentéstartalommal.

Szokásjog az, ha sokáig alkalmaznak valamilyen normát, és utóbb azt a jogrendszerbe emelik.

Vannak elévülési idők, elbirtoklási idők, amik jogvesztő és jogmódosító hatással rendekeznek, de ebben az esetben ez nem áll fenn. Fontos alaptétel, hogy „a tulajdoni igények nem évülnel el.”

2021. máj. 2. 07:42
 12/13 A kérdező kommentje:
Társasház vagyunk és az a megállapodás korábbról, hogy mind az 5 tulajdonos 1 kocsival állhat a kertben. De azt nem beszéltük meg, hogy ki hova áll. Itt még + fizetési kötelezettsége nem keletkezne, viszont mostanában kb egy éve elkezdett még egy kocsival beállni. (nem kértünk pénzt eddig) És mivel korábban szokásjogra hivatkozott azzal kapcsolatban, hogy hova áll ha hagyjuk neki, hogy két kocsival álljon be akkor majd azzal kapcsolatban is szokásjogra fog hivatkozni. Most kezd az kialakulni egy új lakó miatt, aki szintén be akar állni jogosan ez őt megillető 1 db helyre, hogy nem fogunk rendesen elférni és ezért lesz majd egy beszélgetés hogy kipateroljuk a másik kocsiját. Erre a beszélgetésre akarok felkészülni mert tuti még hogy ha ki is áll a második autóval, jogot fog formálni arra hogy a fix "helyére" álljon. Pedig szerintem úgy lenne logikus és értelmes, ha érkezési sorrendben hátulról töltenénk fel a helyeket mert sajnos kevés és szűk a hely és a lakók többsége nem tud két kocsi közé párhuzamosan parkolni, úgy hogy ne lógjon be az udvar közepére. Ezért kéne az "hátúlról feltötéses" módszer mert akkor nem fog kelleni párhuzamosan két kocsi közé parkolni, csak ritkábban ha valaki onnan áll ki és oda kell vissza állnia mert más kocsi mozgás nem volt.
2021. máj. 2. 11:45
 13/13 bazaltkaroly ***** válasza:

#12 Ez esetben fölösleges a szokásjoggal példálózni, egyik oldalról sem. Itt a társasház közösségének kell összebeszélni, és behozni egy szabályt. Én felvetnék két opciót:

1. Minden lakó, csak egyetlen járművel állhasson be,

2. Magas bérhez kötni a parkolást.

Ha ezt sikerül bedobni, akkor valószínűleg elindul egy folyamat, ugyanis itt nem a választási lehetőség a lényeg, hanem a jobb megoldásra irányítás (senki nem akarja majd a második lehetőséget, ezért többen fognak szimpatizálni az elsővel.). Esetleg, ha nem is nyer az első opció, akkor kialakulhat egy köztes megoldás, ami lehet olyan, hogy egy autót ingyen parkoltathat minden lakó, de a második már havi ~50 ezer forint, így az említett lakó, más helyet fog keresni a kocsijának. Persze ehhez kell az, hogy a többség is egyetértsen, mert ha ez egyedül téged zavar, akkor kisebbségben vagy. Érdemes előtte kettesben beszélgetni a problémáról a többi lakossal.

2023. aug. 29. 09:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!