Hagyatéki tárgyalás után felbukkant új örökösnek jár az örökségből?
5 éve volt a hagyatéki tárgyalás, most felbukkant egy féltestvér (most halottam róla először) és részesedést követel az örökölt házból. Állítólag csak most tudta meg, hogy apu meghalt...
Törvény szerint jár neki a hagyatéki után? Igazából csak az nem tetszik, hogy rögtön követelőzni és fenyegetni kezdett.
3.
A kérdező féltestvére, aki az elhunyt gyereke és ugyanolyan jogú örökös. Úgy tudom van ennek is elévűlési ideje, de nem tudom, hogy van pontosan.
Torvenyes gyerek? Tehat ugyanaz a vezetekneve mint neked? Vagy csak felbukkant mint orokos aki azt allitja az apja volt a te apad.?
Ha elismert gyerek, akkor jar neki orokseg. De akkor hogy nem talaltak meg?
Ha nem, es mas a neve, akkor neki kell bizonyitani hogy az apad az o apja is. Exhumalassal es dns vizsgalattal.
Örökség nem évül el. Apámnak pár éve intéztem, 30 évvel a rokon halála után, akinek papíron a nevén volt apám telkének egy kis része.
Nem szép dolog, hogy bunkó módon lép fel veled szemben a féltestvéred, de ettől függetlenül, ugyanolyan fokban örököl minden gyerek.
5 év után már nem lehet megismételtetni a hagyatéki eljárást (1 év a határidő), de polgári perben ugyanúgy a javára fog dönteni a bíró. Ha bizonyított, hogy tényleg apud gyereke (pl. születési anyakönyvi kivonattal), akkor jobban jársz, ha per nélkül átadod az örökség felét. Természetesen, egy ügyvédre szükség lesz mindenképpen, ő majd mondja a részleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!