Munkahely milyen alapi veszi be a továbbképzési beszámolójába a SAJÁT PÉNZBŐL elvégzett egyetemi képzést?
A munkahelyet a magyar állam jogszabályok által a munkavállalók továbbképzésére kötelezi. Ennek költségét eleve a munkáltató állja (államtól erre pénzt kap...)
Na most vannak akiket semmiféle továbbképzésre nem küldenek el (pl engem) de ha az illető (pl én) elvégez saját szakállára saját pénzből egy képzést (én pl Msc egyetemi képzést) azt a cég beírja mintha ő küldött volna oda (és ő is fizetné....)
Ezt milyen alapon meri megtenni? Nem ő küldött oda, én mentem, ő nem is tudna róla hogy oda járok, ha én nem kotyogom el, és persze egy fillérrel se járul hozzá.
Most mégis úgy jelenti az állam felé hogy ő engem elküldött X továbbképzésre.
Mit tehetek ez ellen? Dobjam fel a céget az államkincstárnál hogy magamtól menten, egy fillért nem fizettek és a képzésnek nincs is köze a munkámhoz?
Mondom 2.szor. az árt neki hogy neki került hatalmas anyagi költségbe az hogy Ő képezte magát, így a főnőke megígényli helyette a pénzt ezáltal megkárosítva azt aki tanult:) Ez olyan mint ha letennél 1 szakmát, aztán én felvenném a támogatásod ami téged illetne. Kapizsgálod?
Mit keress ott? Meg akar élni?
Kérlek ne legyél provokatívan ostoba.
#11 " így a főnőke megígényli helyette a pénzt ezáltal megkárosítva azt aki tanult:)"
Milyen pénzt?
Bocs. Rosszul értelmeztem, tudtommal cégeknek jár ilyen olyan támogatás ilyenkor.
De közvetetten továbbra is a kérdező károsult, mivel továbbra sem adtak bele 1 forintot.
Más a konteó ha nem kap támogatást a cég, de továbbra sem hiszem hogy igazságos lenne ha így nézzük a pályázatokat amik így megnyerhetőek.
Kinek mi, nekem ez nem férne be nekem bármi féle ellenszolgáltatás nélkül a cég részéről.
#13 A kérdező feltételez valamit, hogy a cége kapott pénzt amiatt hogy ő is benne van a képzési tervben. A valóságot nem ismerjük, valószínű, hogy köze nincs hozzá, csak berágott valamin és most itt panaszkodik.
Az én "cégem" is szerepelteti mindannyiunk képzését a képzési tervében, akkor is ha ezt saját zsebből fizetem vagy a többi kolléga maga fizeti. Mert ezzel tudja igazolni hogy a dolgozói képzik magukat, VAN képzés a cég dolgozóinál és mi, az ott dolgozók nem ragadtunk le a 20-30-40 éve megszerzett diplománknál. Ha pályázatot nyújtanak be bármihez, akkor ezt is mellé teszik, mert ez a cég színvonalát mutatja be az ott dolgozókon keresztül. Ettől nekünk nem lesz rosszabb, csak jobb, hiszen ha nyernek a pályázaton akkor a mi munkahelyünkre érkezik be az a pályázati pénz, nekünk valósul meg egy programunk vagy mi kapunk valami eszközt a munkánkhoz.
Még soha nem történt olyan, hogy a főnököm kapott volna pénzt amiatt mert egy beosztottja magasabb vagy újabb képzettségre tett szert és egy kollégámat sem érte veszteség amiatt, hogy a cégnél benne vannak a képzési tervben. Engem sem, pedig már millió felett tartok jóval abban amit zsebből kifizettem az elmúlt pár évben a képzésemre - ami ráadásul pont azért kell hogy azt a munkát csinálhassam tovább amit eddig.
#15 De, igen. Pont ez a lényeg, hogy a kérdező ezt valamiért a főnökére hegyezi ki meg a cégére, miközben csakis neki lehet belőle közvetlenül haszna, hiszen az ő képzése az ő képzettségét fogja jelenteni.
A képzési terv egy előzetes kalkuláció arra, hogy ki mit fog csinálni abban az évben. Januárban összeírják, hogy ki az aki éppen végez valamiféle iskolát, képzést, ki az aki tervezi és ki az akinek majd kell és ezért adnak is mellé céges támogatást. Nálunk legalábbis. Aztán ez a képzési terv kiegészül céges költséggel és időbeosztással, hogy járnak éppen 6-an valamilyen egyetemi szintű képzésre, ez miatt a 6 főnek évi X munkanapját a törvény szerint a cégnek el kell fogadnia hogy az iskolájában tölti vagy vizsgára készül. Másik pár embernek meg majd az időszakos helyettesítését kell megoldani és a munkaidő átcsoportosítását, mert mondjuk május 5-8 között 3 napos képzésen lesznek stb. És ennyi. Ebből a főnöknek semmi haszna nincsen azon kívül, hogy az ő főnökei elvárják tőle hogy előre meg legyen tervezve az év és a beosztottai meg azt, hogy ha iskolába járnak akkor ne legyen probléma ha egy munkanapon éppen abba az iskolába kellene elmenniük.
Mivel a kérdező nem írt le részleteket, nem lehet tudni hogy milyen kár az ami őt szerinte érte.
"De közvetetten továbbra is a kérdező károsult, mivel továbbra sem adtak bele 1 forintot."
Voltam ilyen helyzetben, a képlet úgy néz ki hogy a cég indul a pályázaton, elnyer képzési támogatást és elszámolja a pénzt. ilyenkor szoktak a képbe kerülni a számlagyárak fiktív számlák amikor kamu számlákkal számolják el a valójában soha fel nem használt pályázati összeget és mellette a pénzt zsebre teszik.
Mivel el állami pénz, ezért ez nem sima csalás, hanem ún. költségvetési csalás, mely gazdasági bűncselekmény, és teljes térítési kötelezettség mellett még 3-5 év letöltendővel is szankcionálható.
Kérdező, jelentsd fel a céget (és egyben keress is új állást).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!