Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szabadnapra adható szabadság?

Szabadnapra adható szabadság?

Figyelt kérdés

Próbáltam utána olvasni, és úgy értelmeztem, hogy munkaidő keretben foglalkoztatottaknak nem lehet szabadságot adni, a munkaszüneti napra, illetve a 2 szabadnapjára.

Ezt jól értettem?

Pl.: Tehát dolgozok 12 órát egy napon. Dolgozom hétfőn, kedden, pénteken, szombaton. Ezzel meg is van a 48 óra, ami tudtommal a maximális beosztható órák száma. Kiadhatják a szerdát vagy csütörtököt szabadságnak?

A másik példa, hogy ugyanígy munkakeretben vagyok. De napi 8 órát dolgozok. Hétfőn, kedden, szerdán, szombaton és vasárnap. Ez eddig 40 óra. És szerdán kapom egy szabadságot. Így lesz 48 órám. De a szabadság az amúgy is adott szabadnapon lett kiadva. Ez így jogilag rendben van?

2021. febr. 7. 14:46
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem értem. Ha mondjuk te eleve kedden nem dolgozol, mert nem kell bemenned, szabadnapos vagy, akkor miért iratnàl magadnak ki szabadsàgot? Mert az úgy fizet, és azért? Nyilván, ha úgy kell menned például, hogy két napot mész, kettőt nem, és kiveszel két hét szabadságot, akkor két hétig nem kell bemenned, tehát azokon a napjaidon, amikor nem kellett volna menned (szabadnapjaidon) is ki lesz írva a szabadság, és az a két hét ki lesz neked fizetve a szerződés szerint (ha fizetett szabadságon vagy).
2021. febr. 7. 18:56
 2/4 A kérdező kommentje:

Én pont azt írtam, hogy dolgozom kedden. Tehát bemegyek dolgozni.

A szabadságot nem én vesszem ki, hanem kiadják. Mert én csak a 30%val rendelkezhetek.

Így jelenleg a főnököm szórja ki a szabadságokat mindenkinek.

A kérdés az volna, hogy jogilag nem ütközik-e kiadni a szabadnapomra a szabadságot, ami amúgy is szabad lett volna? Mivel órakeretben vagyok, nekem a hét bármely napja munkanap. Így az alábbi cikk alapján úgy értelmezem szabadságot nem adhatna a szabadnapomra: [link]

2021. febr. 7. 22:44
 3/4 anonim ***** válasza:

Én is úgy tudom, hogy szabadságot csak munkanapra lehet adni, ha aznap nem dolgozol, akkor arra a napra nem. Ilyen alapon hétvégére is kiadhatná a szabadságot, amikor nem dolgoznak az adott munkahelyen.

Szóval te csak hétfőn, kedden, pénteken és szombaton mehetsz szabadságra.

2021. febr. 8. 13:45
 4/4 anonim ***** válasza:

Elvileg ha munkaidokeretben dolgozol kellene kapnod papírt arról hogy dolgozol. Azokon a napokon amikre nem vagy beosztva az pihenonap, arra szabadsag nem adhato ki. Csak arra a napra nevehetsz ki vagy adhat ki a munkaltato szabadsagot amin elvileg dolgoznal.

Ha ezzel a munkaltato visszael, akkor jelezni kell a helyileg illetekes munkaugyi felugyelethez ami ha jol sejtem valahol a kormanyablakban található.

2021. febr. 8. 16:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!