Az bűncselekmény, ha az utcán két ember szid valakit? (bővebben lent)
Adott két ember, A és B, aki sétál az utcán és beszélgetnek egy harmadik emberről, akit most nevezzünk XY-nak.
Szóval ez a két ember egymásnak szidja XY-t (nem hangosan, egy átlag beszélgetés hangerején), de mivel közbe többször is kimondják a nevét, így a járókelők akik véletlenül meghallják, beazonosíthatják a neve alapján.
Ha ez XY tudomására jut valahogyan, ő feljelentheti ezért A-t és B-t? Ha igen, milyen indokkal?
Lehet ezért A-nak és B-nek valami baja?
"A rágalmazás vétségét követi el, aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ."
Fun fact: ha amit mondanak rá igaz (pl prosti vagy valami) akkor is rágalmazás, ugyanis a magyar jogban nincs azonnali felmentés ha az állítás valósnak bizonyul.
A rágalmazásról én is hallottam már, de maga a fogalom nem igazán tiszta nekem.
Ha A és B egymásnak mondja, de mások is véletlenül meghallják, akkor is "mások előtt" történik ez? Vagy a "mások előtt" kifejezés csak arra vonatkozik, ha például ők ketten kiállnak egy tömeg elé és úgy kezdik el mondani?
"a magyar jogban nincs azonnali felmentés ha az állítás valósnak bizonyul."
Ez ostobaság.
2012. évi C. törvény
a Büntető Törvénykönyvről
"229. § (1) A 226-228. §-ban meghatározott bűncselekmény miatt nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul."
Előtte:
"Rágalmazás
226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt, vagy
c) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!