Okirathamísításnak számít?
Ha kiállítok bármire egy jegyzőkönyvet ott a név " ellenőrizte xy aláírás" amit ő írt alá de nem ellenőrizte hivatalosan, mert nem volt kint a helyszínen csak a neve szerepel ott, mert elviszem hozzá házhoz aláírni?
Ez annak számít?
De ha csak mondok egy példát.
Pl Bélának mint szakember ki kellett volna jönni és megnézni a villanyhálózatot, ezt nem tette meg otthon aláírt egy jegyzőkönyvet, hogy megfelelő minden aláír. ok. De mivel elmulasztotta az ellenőrzés , pl nekem kigyullad a ház, mert ő nem ellenőrizte.
Akkor ez mi? Valami mulasztás?
Mégegyszer nem. Ha tudod bizonyítani , hogy nem jött ki és az ő mulasztása okozta a kárt akkor tudsz polgári peres úton kártérítést igényelni.
A közokirat hamisítás teljesen más.
Fényképekkel tudom igazolni, hogy nem volt itt, mert egy műszer beszerelés hiányzik és ebből adódóan olyan dologban volt áram amikben nem szabadott volna.
Igen, így már világos h nem okirat hanem közokirat
1. Vélhetően nem közokirat, csak okirat.
2. Igen, okirathamisítás, hiszen valótlan tény került okiratba.
2. + A magánokirathamisítás viszont nem bűncselekmény. Csak annak felhasználása az.
+ Amennyiben hatósági személy az illető, akkor a jkv is lehet közokirat.
>>pl nekem kigyullad a ház, mert ő nem ellenőrizte.
>>Akkor ez mi? Valami mulasztás?
Olyasmi. Gondatlanság.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!