Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az ügyészség (mármint az az...

Az ügyészség (mármint az az ügyész aki ott lesz, miket fog és minek perbeszédében mondani, ha már elmondta egyszer?

Figyelt kérdés

A Békéscsabai Járásbíróságon van egy ügy, oda járok néha, mert kötelező, engem vádolnak egy semmiséggel.

Tavaly februárba volt előkészítő űlés, amikor előszőr az űgyészúr olvasta fel, ismertette a vádat,megtette, hogy mit indítványoz, hány évet, közügyek eltiltást, költség megfizetést, ha én beismerem, (amiket el se követtem).

Azon a napon kiderűlt, hogy a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Dec 10-én már a 3. tárgyalási nap volt. A tárgyalás végén közölte a bírónő, hogy a következő tárgyalási napon lesz még felvételnézegetés, amit indítványoztam és ami még hátravan 50 perc, majd még iratismertetés, és akár a perbeszédek is. Azt mondta, hogy tudok e 11 órára menni vagy legyen megint 13 óra. Feleltem tudok, az ügyész belemagyarázott, hogy "hát Debrecenből ide lehet érni 2 óra alatt". Mondtam nem 2, hanem 3. A birónő mondta, hogy 11 óra lesz és mondta, hogy hát még így sem kell korán kelni, azért nyugodtan fel lehet kelni.

Lényeg.

Ha perbeszédek lesznek akkor gondolom az ügyész, védő és én fogok beszélni. Nekem utolsó szó jogán lesz a perbeszéd neve.

Az én perbeszédem kb. 3 órán keresztűl fog tartani, mert újra felidézek mindent az elejétől a végéig, minden részletet. Gondolom az ügyész és a védő is beszél egy-egy órát. Még márc 2-án se lesz befelezve.

Kérdésem viszont az lenne, hogy az ügyész miket fog perbeszédében mondani vajon és miért?

Ilyenkor már nem köti az ügyészt semmi indítvány, felesleges beszélnie.

Tudom, hogy nem lehet megmondani, hogy miket fog mondani, de a gyakorlatman mit, miket szoktak az ügyészek mondani perbeszédükben?

2021. jan. 6. 13:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Tudnod kell, hogy ha a perbeszédig fajul egy per, akkor a bizonyítási eljárással már végeztek és a bíróság már készen áll az ítélehozatalra.

Az ügyész össze fogja foglalni azt, ami szerinte a bűnösségedet bizonyítja. Röviden, hogy ne ő legyen az, aki a bíróság agyát felb.ssza.

Ha te 3 órát fogsz beszélni, akkor arra egyrészt pár perc után senki nem fog figyelni, másrészt mindenki utálni fog, mert fölöslegesen rabolod az idejüket. A per nem a perbeszédnél dől el...csak a filmekben.

2021. jan. 6. 13:22
 2/13 A kérdező kommentje:

Értem, de tekintettel arra, hogy nincs sem kikötve, sem törvény arra, hogy meg lenne határozva, hogy meddig beszél egy vádlott, akkor én úgy döntöttem, hogy mégegyszer elmondom, összefoglalom a dolgokat elejétől végéig, nem baj, ha nem figyelnek, akkor is végigmondom, mert kihasználom, hogy az utolsó alkalommal még beszélhetek és a vádlott beszédét nem lehet megszakítani, megvonni a szót előle.

Szerintem ítélethirdetés még akkor sem lesz. Majd a bíró elnapolja a tárgyalást és azután vagy 2 hó mulva.

2021. jan. 6. 13:33
 3/13 anonim ***** válasza:

Persze, beszélj csak...

2021. jan. 6. 13:37
 4/13 A kérdező kommentje:

Azt nem tudod, hogy a bíró már előre tudja, hogy elítél vagy felnent vagy ez csak pletyka és majd akkor tudja meg mire dönt, amikor dönt?

Amíg kiküldik a feleket a tárgyalóból, annyi idő alatt nem lehet mindent újra átnézni, hogy mi legyen.

Vagy egy újabb tárgyaláskor mondja ki a határozatot?

2021. jan. 6. 13:40
 5/13 anonim ***** válasza:

Az ítélethirdetés előtt berekeszti a tárgyalást, majd vagy megkéri a feleket, hogy fáradjanak ki a teremből, vagy kitűz egy határnapot az ítélethirdetésre.

2021. jan. 6. 14:19
 6/13 anonim ***** válasza:
Szevasz levike. Tejesen felesleges a kérdésed. A vége ugyanaz lesz. Nem mindegy hogy akkor vagy 2 hónap múlva ?
2021. jan. 6. 14:55
 7/13 A kérdező kommentje:

Nem értem miért lenne kamu, mert nem az. Hova lett az utolsó válasz?

Nem kamu.

Volt egy időben itt egy fazon, aki többször belinkelte a békéscsabai híroldalról az ügyemet. Ha itt van belinkelheti mert azt rólam írják ezek a balfékek. Én így most nem tudom visszakeresni. Igaz sajnos.

2021. jan. 6. 16:29
 8/13 anonim ***** válasza:

Az ügyész a perbeszédében értékeli az eljárás során lefolytatott bizonyítást. Ezt annak idején a vádiratban nem tudta, hisz még nem folytatták le a bizonyítási eljárást. Felsorolja, hogy milyen büntetést, avagy intézkedést indítványoz számodra, annak a mértékére, vagy körülbelüli mértékére is tehet indítványt, illetve felsorolja az enyhítő és súlyosító körülményeket, illetve, hogy az ügyben milyen egyéb dolgokról határozzon a bíróság, pl. bűnjelek, bűnügyi költség, stb. És ezek közül lehet olyan, ami az eljárás során merült fel és nem a vádemelésig.

Te pedig annyit beszélhetsz, amennyit akarsz, viszont ha a bíró lezárja a bizonyítási eljárást és ítéletet hoz, akkor ítélethirdetésre már nem 2 hónapra fog halasztani, hanem pár napra. De felesleges annyit beszélned. Semmi értelme. Minek? Ha tettél vallomást, voltak észrevételeid, ezek jegyzőkönyvezve lettek, akkor minek mondod el újra? Ezeket már 3 órás utolsó szó jogán nélkül is értékelni fogja a bíró.

2021. jan. 8. 16:58
 9/13 anonim ***** válasza:
Csak levike sehol nem tett vallomást.
2021. jan. 8. 18:17
 10/13 A kérdező kommentje:
De, a Békéscsabai ügyemben vallomást tettem, nem azt, hogy én lennék sáros, hanem azt, hogy nem követtem el. Részletesen összefoglaltam védekezésem.
2021. jan. 9. 01:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!